Politiikka

Keva-kaavailut yllättivät Orpon, sai tiedon HS:stä: ”Minulle yhtiöittäminen ei ylipäänsä ole mikään itseisarvo”

Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto
Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto
Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto

Helsingin Sanomat uutisoi tänään sosiaali- ja terveysministeriön selvittävän, pitäisikö yli puolen miljoonan kuntatyöntekijän työeläkkeet avata kilpailulle. Näin ollen kaikki työeläkeyhtiöt pääsisivät kilpailemaan Suomen suurimman eläkeyhtiön 50 miljardin euron eläkesijoituksista.

Helsingin Sanomat kirjoittaa, miten ministeriön ja samalla Suomen hallituksen kaavailut käyvät ilmi sosiaali- ja terveysministeriön luonnoksesta, jonka mukaan työryhmä alkaisi joulukuun alussa selvittää kuntaeläkkeiden monopolin purkamista.

Sosiaali- ja terveysministeriön ja valtiovarainministeriön yhteisen työryhmän tavoitteena on arvioida, ”onko työeläkejärjestelmässä mahdollista luopua kunnallisen ja yksityisen sektorin eläkejärjestelmien erillisyydestä”.

HS:n hankkima sosiaali- ja terveysministeriön luonnos on mennyt julkisuuteen niin nopeasti, että valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) myöntää Demokraatille, että Kevaan liittyvä asia tuli hänelle yllätyksenä.

– Itse asiassa kyllä. Minä en ollut asiaan törmännyt, Orpo sanoo.

Tätä selittänee osin se, että asia kuuluu valtiovarainministeriössä kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläisen (kesk.) tontille.

– Kyseessä on niin perustavaa laatua oleva isoa asia, että minä haluan perehtyä siihen oikeasti kunnolla, ennen kuin otan siihen kantaa, Orpo toteaa.

Ministeri Mattilakin julkisuustietojen varassa.

Eläkejärjestelmän uudistamisen selvittämisen taustalla vaikuttaa sote-uudistus. Mikäli Kevaa koskevia muutoksia tulisi, se saatettaisiin yhtiöittää nykyisestä laitosmuodostaan.

Kevan toimitusjohtaja Timo Kietäväinen muistuttaa Yle uutisille, että Kevan tuotot ovat olleet viime vuosina yksityisiä työeläkeyhtiöitä paremmat ja esimerkiksi eläkkeenkäsittelyprosessit ovat olleet nopeita.

Hänen mukaansa toiminnallisia syitä Kevan aseman radikaaliin muuttamiseen on vähän.

Petteri Orpo allekirjoittaa sen, että Keva on nykyisellään toimiva.

– Minulle yhtiöittäminen ei ylipäänsä ole mikään itseisarvo, se on tapa toimia. Jos jokin yhtiöitetään, haluan tietää vastauksen, mitä lisäarvoa se tuo sille toiminnalle. Sen minä haluan selvittää, ennen kuin otan kantaa asiaan, Petteri Orpo sanoo Demokraatille.

Sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila (ps.) toteaa moneen kertaan Demokraatin pyytäessä lausuntoa, että asia on keskeneräinen eikä siinä ole mitään tiedotettavaa tässä vaiheessa. Todetessaan, ettei kommentoitavaa ole, hän sanoo samalla olevansa julkisuustietojen varassa.

Keva hoitaa kunta-alan, valtion, kirkon ja Kelan työntekijöiden eläkeasioita.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat