Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

Kiertotalous voi luoda valtavan määrän vihreitä työpaikkoja – Kalevi Sorsa -säätiön uutuusteos tarjoaa aiheesta silmiä avaavia faktoja

iStock

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on heikentänyt tänä keväänä useiden raaka-aineiden saatavuutta ja antanut monilla aloilla sysäyksen kohti kiertotaloutta.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

Esimerkiksi lannoitepulaa voidaan ratkoa kierrättämällä fosforia eläintuotantotiloilta niille alueille, joilla viljellään kasveja. Biojätteen kierrätyksellä biokaasuksi voidaan puolestaan korvata fossiilisia polttoaineita.

Näihin ajankohtaisiin aiheisiin pureutuu myös Kalevi Sorsa -säätiön tänään julkaisema teos ”Kiertotalous ja vihreät työpaikat EU:ssa ja sen ulkopuolella”.

Kirjan artikkelit piirtävät monipuolisen kuvan kiertotaloudesta ja tarkastelevat myös kiertotalouden vähemmän tunnettuja puolia, kuten sitä, miten sen käyttöönotto vaikuttaa eri ihmisryhmiin ja miten sen avulla voidaan vähentää eriarvoisuutta.

Kirja osoittaa, että kiertotaloudella on monia positiivisia vaikutuksia muun muassa työllisyyteen, eriarvoisuuden vähentämiseen ja ilmastonmuutoksen torjumiseen. Siirtymä kiertotalouteen tulee tehdä kuitenkin viisaasti, jotta se kohtelee kaikkia ihmisiä oikeudenmukaisesti.

Timmermans: kiertotalous on tavoiteltava malli.

Kirjan valmistelua säätiössä koordinoidut Samuli Sinisalo kertoo, että kirja yleistajuistaa kiertotalouden mekanismeja ja on suunnattu kaikille kiertotaloudesta kiinnostuneille sekä muun muassa poliittisille päättäjille.

– Kirja tarjoaa myös silmiä avaavia faktoja, kuten esimerkiksi sen, että Suomi on EU:n suurimpia jätteen tuottajia henkilöä kohden. Myös kiertotalouden työllisyysvaikutukset ovat valtavia – EU:ssa kiertotalouden laaja käyttöönotto voisi synnyttää satojatuhansia uusia työpaikkoja, hän toteaa tiedotteessa.

EU-komissaari Frans Timmermans kirjoittaa kirjan esipuheessa, että kiertotalous on tavoiteltava malli sekä Euroopalle että koko maailmalle, ja siksi se on yksi Euroopan vihreän kehityksen ohjelman tukipilareista. Kiertotalous vähentää monimutkaisten globaalien toimitusketjujen häiriöitä sekä teollisuuden päästöjä merkittävästi.

– Kiertotalouteen sisältyy niin monia lupauksia ympäristökriisin hallintaan, että on tärkeää lisätä kaikkien ihmisten ymmärrystä kiertotaloudesta. Nykyinen ympäristökuormamme on kestämättömällä tasolla. Kiertotalous tarjoaa hyvän työkalun tilanteen korjaamiseksi. Se kääntää lineaarisen talousmallin kiertäväksi ja säästää siten paljon luonnonvaroja, energiaa ja vähentää merkittävästi jätteen määrää, Sinisalo kertoo.

Kirjan julkaisutilaisuus striimataan Kalevi Sorsa -säätiön Facebook-sivulla.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE