Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

Kiina ärähti Virolle: “Raportti perustuu ennakkoluuloihin” – ulkoministeri torjuu arvostelun

Viron ulkoministeri Urmas Reinsalu (kuvassa) torjui tiistaina Kiinan suurlähetystön arvostelun Viron ulkomaantiedustelun vuosiraporttia kohtaan.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Reinsalun mukaan kyseessä on turvallisuusasiantuntijoiden laatima raportti eikä se merkitse sitä, että Viro ei haluaisi kehittää kahdenvälisiä suhteitaan Kiinan kanssa.

Reinsalu huomauttaa Viron yleisradiolle ERR:lle, että Kiinan kasvaneesta vaikutusvallasta maailmassa on keskusteltu myös EU:ssa ja Natossa.

Kiinan Tallinnan-suurlähetystö arvosteli lausunnossaan tiedusteluraporttia ennakkoluuloihin perustuvan ja kielteisen kuvan luomisesta Kiinasta. Suurlähetystö kehotti samalla Viron ulkomaantiedustelua korjaamaan käsityksiään Kiinasta.

Ulkomaantiedustelun vuosiraportin 80 sivusta pääosa, yli 70 sivua, käsittelee Venäjää ja sen toimintaa. Lopussa vajaat kymmenen sivua omistetaan Kiinalle, joka raportin mukaan pyrkii yhä aktiivisemmin luomaan maailmanjärjestystä, joka palvelee sen etuja.

Kiinan ulkomaille suuntautuvien investointien ja teknologisen riippuvuuden käyttö poliittisiin tarkoituksiin ovat raportin mukaan tekijöitä, jotka yhä enemmän uhkaavat Viron turvallisuutta.

Raportissa nostetaan tässä yhteydessä esille myös Helsingistä Tallinnaan kaavaillun tunnelin rahoitussuunnitelmat.

Lisää aiheesta

“Ulkomaiset päättäjät ovat vain pelinappuloita.”

Viron tiedustelu arvioi Kiinan havainneen, että sen vaikutusmahdollisuudet Euroopassa ovat paljon suuremmat kuin Yhdysvalloissa. Sen vuoksi Kiinan asiaa ajavia “lobbaajia” pyörii Euroopassa pyrkimässä vaikuttamaan muun muassa täkäläisiin päätöksentekijöihin henkilökohtaisten suhteiden kautta.

– On kuitenkin tärkeää ymmärtää, että Kiinan kommunistisen puolueen silmissä muiden maiden päätöksentekijät ovat vain hyödyllisiä pelinappuloita, joka auttavat puolueen strategioiden toimeenpanossa, tiedusteluraportissa sanotaan.

Venäjä ja Kiina ovat pääosassa myös Norjan sotilastiedustelun tuoreessa raportissa. Sen mukaan Norjaan ja norjalaisten intresseihin kohdistuvaa uhkakuvaa leimaavat tekijät kytkeytyvät läheisesti mainittuihin kahteen suurvaltaan.

– Molempien maiden poliittisessa järjestelmässä on tiivis ja tietoinen yhteys politiikan ja talouden, valtiollisen ja yksityisen sekä siviili- ja sotilasalojen välillä, raportti muistuttaa.

Norjalaisarvion mukaan Kiinan politiikka Euroopassa perustuu toiveelle luoda kahdenvälisiä tai EU:ta suppeampia yhteistyökuvioita. Euroopan maissa onkin jo hyvin erilaisia käsityksiä Kiinaa koskevissa kysymyksissä sekä siinä, mitä Kiinan asemoituminen globaaliksi suurvallaksi merkitsee Euroopalle.

– Monet niistä maista, jotka ovat luoneet tiiviimpiä yhteyksiä Kiinaan Uusi Silkkitien -aloitteen (Belt and Road Initiative) puitteissa, ovat sekä EU:n että Naton jäseniä, raportissa muistutetaan.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE