Ulkomaat

Kiina reagoi – Trumpilta uusia uhkauksia Twitterissä myös Euroopalle

LEHTIKUVA / Getty Images / AFP Spencer Platt
Teräsyhtiö United States Steel Corporationin tehdas Clairtonissa Pennsylvaniassa.
LEHTIKUVA / Getty Images / AFP Spencer Platt
Teräsyhtiö United States Steel Corporationin tehdas Clairtonissa Pennsylvaniassa.
LEHTIKUVA / Getty Images / AFP Spencer Platt
Teräsyhtiö United States Steel Corporationin tehdas Clairtonissa Pennsylvaniassa.

Kiina sanoo ryhtyvänsä tarpeelliseksi katsomiinsa toimiin, mikäli Yhdysvallat toteuttaa presidentti Donald Trumpin lupailemat teräksen ja alumiinin tuontitullit.

Kiinan kansankongressin edustaja Zhang Yesui kommentoi tiedotustilaisuudessa sunnuntaina, että Kiina ei halua kauppasotaa Yhdysvaltain kanssa, mutta Kiina ei myöskään aio jäädä toimettomaksi, mikäli Yhdysvallat ryhtyy toimiin, jotka uhkaavat Kiinan intressejä.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump uhkasi lauantaina lätkäistä lisää veroja myös Euroopasta tuotaville autoille, mikäli EU ryhtyy toimiin Yhdysvaltain kaavailemia alumiini- ja terästulleja vastaan.

Trump esitti uhkauksensa Twitterissä.

– Jos EU tahtoo lisätä jo valmiiksi massiivisia tulleja ja esteitä alueellaan toimivien yhdysvaltalaisyritysten tielle, me vain yksinkertaisesti alamme verottaa heidän autojaan, jotka virtaavat vapaasti Yhdysvaltoihin, Trump tviittasi.

– He tekevät mahdottomaksi myydä autojamme (ja muuta) siellä, Trump lisäsi.

Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker sanoi perjantaina, että EU valmistelee vastatoimia Yhdysvaltain tullisuunnitelmien takia.

Junckerin mukaan EU suunnittelee tuontitulleja yhdysvaltalaistuotteille, esimerkiksi Harley-Davidson-moottoripyörille, bourbon-viskille sekä Levi’s-farkuille.

Trump on kertonut määräävänsä 25 ja 10 prosentin tuontitullit teräkselle ja alumiinille ensi viikolla. Tullien ensisijainen kohde on Kiina, mutta ajatus on raivostuttanut Yhdysvaltain kauppakumppaneja ympäri maailmaa.

Australia varoittelee kauppasodan lietsomisesta.

Australia varoitteli sunnuntaina Yhdysvaltoja ja maan kauppakumppaneita kauppasodan lietsomisesta.

Australian mukaan vastatoiminokittelu ja kärkäs retoriikka voivat johtaa maailman talouskasvua uhkaavaan kauppasotaan.

Australian kauppaministeri Steve Ciobo kommentoi maansa huolia televisiohaastattelussa.

Australia toivoo, että sen tuotteet jätettäisiin uusien tullimaksujen ulkopuolelle. Maa vetoaa Yhdysvaltain kanssa viime vuonna G20-maiden kokouksessa käytyihin keskusteluihin.

Ciobon mukaan Australialle ei kuitenkaan ole luvattu poikkeusasemaa, jos tullit toteutuvat. Ciobo kertoi keskustelleensa yhdysvaltalaiskollegansa Wilbur Rossin kanssa lauantaina. Ciobon mukana päätös Australiaan kohdistuvista tulleista on lopulta presidentti Trumpin.

Ciobo ei ottanut suoraan kantaa siihen, aikooko Australia reagoida mahdollisiin tulleihin vastatoimin, mutta totesi, että sellainen ei yleensä ole toimivaa kauppataktiikkaa.

Australian pääministeri Malcolm Turnbull sanoi sunnuntaina, että tuontitullit ovat umpikuja.

– Protektionismi ei ole mikään tikarappunen ylös hitaan kasvun kuopasta, vaan sillä lapioidaan kuoppa entistä syvemmäksi, hän sanoi.

Yhdysvaltain tuontitullit olisivat isku myös Australialle, joka pelkää, että tullimaksujen noustessa Yhdysvaltain markkinoille tarkoitettu halpa teräs virtaisi sekoittamaan kotimaan markkinoita.

Valkoisesta talosta kerrottiin medialle aiemmin, ettei tuontitulleihin teräkselle ja alumiinille ei ole tulossa maakohtaisia poikkeuksia, vaan ne koskevat kaikkia maita.

Nimettömänä puhuneen korkean viranomaisen mukaan Valkoinen talo voi kuitenkin tapauskohtaisesti harkita poikkeuksia. Lähde ei tarkentanut, millaisissa tilanteissa poikkeuksia voitaisiin harkita

Suomalaisministerit huolissaan.

– Olen huolissani tästä kehityksestä. Suunnan pitäisi olla toisin päin eikä mennä protektionismiin niin kuin Trump nyt rakentaa, valtiovarainministeri Petteri Orpo totesi Demokraatille perjantaina.

Ulkomaankauppaministeri Anne-Mari Virolainen (kok.) oli viime tiistaina EU:n kauppaministerien epävirallisessa kokouksessa. Siellä EU:n kauppapolitiikasta vastaavalle komissaarille Cecilia Malmströmille annettiin poliittinen mandaatti jatkaa kovaa linjaa asiassa.

– Kaikki EU-jäsenmaat olivat tästä yksimielisiä, että vastatoimenpiteisiin ryhdytään, mutta niihin ryhdytään vasta, kun on saatu virallinen ilmoitus, Virolainen sanoi.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 6 Demokraatti
HYVÄN TÄHDEN - Hussein al-Taee on kulkenut pitkän matkan
HYS! - Mitä Mitä se sulle kuuluu, mitä mä tienaan?
BREXIT - Tulevaisuus jonka ei pitänyt toteutua
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


DEMOKRAATTI

Demokraatti 7/19: Oho! Miten tässä nyt näin kävi? Norja on hoitotyön onnela, Minä-minä-ero! Miksi Ville Virtanen katsoo muualle?
21.3.2019

Luetuimmat


Uusimmat