Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Orpo ja Virolainen huolissaan Trumpin toimista: “Nämä ovat huonoja liikkeitä” – Miten käy suomalaisten työpaikkojen?

Trump kertoo terästulleista vierellään Dave Burritt, joka on yhdysvaltalaisen teräsyhtiön United States Steel Corporationin edustaja.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on uhannut toteuttaa ensi viikolla 25 ja 10 prosentin tuontitullit teräkselle ja alumiinille.

EU:n teräksenvienti USA:han voisi romahtaa. EU on uhannut välittömästi vastatoimilla.

– Nämä ovat huonoja liikkeitä, kun meidän pitäisi edistää kauppaa ja päästä kaupan esteistä pois. Maailmankauppa on vientivetoiselle Suomelle aivan kaikki kaikessa, valtiovarainministeri Petteri Orpo kommentoi Trumpin toimia tänään Demokraatille.

– Olen huolissani tästä kehityksestä. Suunnan pitäisi olla toisin päin eikä mennä protektionismiin niin kuin Trump nyt rakentaa, Orpo jatkaa.

Hän muistuttaa, että Yhdysvallat on myös Suomelle tärkeä markkina-alue, vaikkeivät tullit välttämättä aivan suoraan iskisi Suomeen.

– Katsotaan tarkemmin.

– EU on nimenomaan kaikkein keskeisin toimija suhteessa Yhdysvaltoihin. Kauppaneuvottelupöydissä nämä asiat pitää vain ottaa vahvasti esille ja pitäisi saada Yhdysvallat ymmärtämään, että pidä rakentaa kaupalle esteitä, Orpo sanoo.

“Vahingoittaa Euroopan unionin ja USA:n sekä turvallisuuspoliittisia että kauppapoliittisia suhteita.”

Ulkomaankauppaministeri Anne-Mari Virolainen (kok.) alkaa ensimmäisenä käydä läpi Trumpin esityksen taustoja. Parisen viikkoa sitten USA:n kauppaministeri Wilbur Ross antoi suosituksia. Niissä oli kolme vaihtoehtoa, joka tuontitullit, tuontikiintiöt tai yhdistelmänä tietyille maille tullit ja tietyille kiintiöt.

– Nythän Trump puheessa sanoi, että pistetään tuontitulllit, jotka ovat vielä korkeammat kuin kauppaministeri Rossin suosituksessa. Tämähän oli nyt suullinen ilmoitus ja ilmeisesti ensi viikolla hän tekee sen kirjallisena. Totta kai me olemme kaikki huolissamme siitä, mitä tämä tarkoittaa eurooppalaisten yritysten kilpailukyvylle ja mitä tämä tarkoittaa suomalaisille työpaikoille, Virolainen sanoo.

Virolainen oli viime tiistaina EU:n kauppaministerien epävirallisessa kokouksessa. Siellä EU:n kauppapolitiikasta vastaavalle komissaarille Cecilia Malmströmille annettiin poliittinen mandaatti jatkaa kovaa linjaa asiassa.

– Kaikki EU-jäsenmaat olivat tästä yksimielisiä, että vastatoimenpiteisiin ryhdytään, mutta niihin ryhdytään vasta, kun on saatu virallinen ilmoitus, Virolainen sanoo.

– Tässähän ei ole kysymys kansallisesta turvallisuudesta, vaikka yhdysvaltalaiset niin väittävät, vaan tässä on kyse globaalista ylituotannosta. Tulkinta on se, että tämä olisi tarkoitettu nimenomaan Kiinaa vastaan, ei niinkään Euroopan unionin jäsenmaita vastaan. Mutta tämä vahingoittaa Euroopan unionin ja USA:n sekä turvallisuuspoliittisia että kauppapoliittisia suhteita, Virolainen arvioi seurauksia.

Virolainen: Kauppasota on mahdollinen.

Virolainen muistuttaa, että suomalaiset firmat ovat investoineet Yhdysvaltoihin. Uhista työpaikoille hän ei suoraan puhu.

– Jos muistan oikein luvut niin 30 000 suoraa työpaikkaa ja 70 000 työpaikkaa välillisesti. Siinä voi olla jonkinnäköistä värinää. Mutta emme tiedä vielä, tarkoittiko hän, että tämä on globaali tulli vaan vain joitakin maita koskeva, Virolainen pohtii.

Esimerkiksi Outokummun USA:laiset tytäryhtiöt saattaisivat auttaa sitä selviämään paremmin.

Virolainen muistuttaa kuitenkin, että mikäli USA:han tulee isot tullit, Kiina alkaa dumpata terästä Euroopan unionin maihin, millä olisi seuranaisvaikutuksensa myös suomalaisten yritysten kilpailukykyyn.

– Saksalla, Ranskalla, Italialla, Hollannilla ja myös Iso-Britannialla on ihan valtavasti vientiä USA:han, ne ovat aivan murheissaan.

Virolainen toteaa olevansa huolissaan siitä, ettei Yhdysvaltojen toiminta ole ennustettavaa. Hän pitää mahdollisena kauppasodan käynnistymistä.

– Kyllä Trump tällä julistuksella ehkä aiheutti sen, että me olemme Euroopassa valmiita kaikkeen. Meillähän on mahdollisuus tehdä välittömiä toimenpiteitä, myös omia.

Näitä Virolainen ei kuitenkaan halua ennakoida.

– Se on turha ennakoida, koska nyt meidän täytyy saada kirjallinen dokumentti Yhdysvalloista asiasta ensi viikolla, niin sen jälkeen Cecilia Malmström on valmis toimimaan aika nopeastikin.

– Täytyy myös muistaa, että komissaari Katainenhan vastaa EU-kommissiossa kasvusta. Tämä on myös hänellä suurennuslasin alla. Hän on yrittänyt myös tehdä omalta osaltaan USA:n suuntaan sellaista, että koettakaa nyt ymmärtää.

Uutista korjattu 3.3. kello 8.15. – Kiinan ylituotanto muutettu muotoon globaali ylituotanto.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE