Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Työmarkkinat

19.2.2025 12:00 ・ Päivitetty: 19.2.2025 14:14

Kiinteistöpalvelualan ja vartiointialan tes-neuvottelut pyörähtivät käyntiin

iStock

Kiinteistöpalvelualan ja vartiointialan työehtosopimusneuvottelut käynnistyivät tänään. PAM vaatii palkankorotusten lisäksi oikeutta kouluttautumiseen ja tarjoaa ratkaisuja kiinteistöpalvelualan työvoimapulaan.

Demokraatti

Demokraatti

PAMin tärkein tavoite neuvotteluissa on kiinteistöpalvelualan työntekijöiden ostovoiman vahvistaminen. Kiinteistöpalvelualan yleisimmät ammattinimikkeet ovat siivooja ja kiinteistönhoitaja.

– Kiinteistöpalvelualan työntekijät tekevät kaikkien arjessa näkyvää korvaamatonta työtä ja siitä pitää maksaa elämiseen riittävä palkka. Monen alan työntekijän taloudellinen tilanne on todella tiukka hintojen rajun nousun ja sosiaaliturvan leikkausten jäljiltä. Syntynyt ostovoimakuoppa on nyt paikattava palkankorotuksilla, Palvelualojen ammattiliitto PAMin puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen sanoo tiedotteessa.

PAM tavoittelee kiinteistöpalvelualan ja vartiointialan kuukausipalkkohin 250 euron korotusta. Kokoaikatyössä tavoite tarkoittaa korotuksina ensimmäiselle vuodelle kuusi prosenttia, kuitenkin vähintään 150 euroa ja toiselle vuodelle neljä prosenttia, kuitenkin vähintään 100 euroa. Tuntipalkkoihin tämä tarkoittaa 93 sentin korotusta ensimmäisenä ja 62 sentin korotusta toisena vuonna.

Vartiointialan työehtosopimus koskee noin 8000 vartijaa ja järjestyksenvalvojaa.

– Vastuullista ja vaativaa työtä tekeville työntekijöille kuuluu reilu palkankorotus ja paremmat työehdot, PAMin sopimusasiantuntija Markku Saikkonen kiteyttää vartiointialan tes-neuvotteluista.

PAMILLE on tärkeää, että kiinteistöpalvelualalla työssä karttuneesta ammattitaidosta ja osaamisesta palkitaan. Liitto muistuttaa, että kokenut ja tehokkaasti työnsä hoitava työntekijä on työnantajalle arvokas ja sen tulee näkyä myös palkassa. PAM katsoo, että tämä on myös yksi konsti ratkaista alan työvoimapulaa.

– Monilla alan yrityksillä on rekrytointihaasteita. Ammattitaidosta ja osaamisesta palkitseminen saisi työntekijät jäämään alalle nykyistä pidemmäksi aikaa ja houkuttelisi myös uusia osaajia, Rönni-Sällinen sanoo.

Työnantajaa edustava Kiinteistötyönantajat on pitänyt työvoimapulaa tapetilla. PAMin mukaan tähän pulmaan on mahdollista löytää neuvotteluissa yhteisiä ratkaisuja.

Palkan lisäksi työntekijöiden pysyvyyttä voidaan PAMin mukaan parantaa mahdollistamalla kouluttautuminen ja oppiminen joustavasti työn ohessa.

– PAM vaatii neuvotteluissa työntekijöille oikeutta oppia työuran aikana, sillä alalla tapahtuva tekninen kehitys vaatii monipuolista osaamista.

Tulevissa neuvotteluissa PAM hakee kiinteistöpalvelualalle tasa-arvoa arkipyhäkorvauksiin työsopimuksesta riippumatta. PAMin mukaan osa-aikaisille työntekijöille haasteita on aiheuttanut arkipyhiin liittyvä kikkailu ja tuntien siirtely.

PAMin mukaan monissa alan työntekijöiltä tulleissa viesteissä toistuu työn kuormittavuus ja jatkuva kiire. PAMin mielestä työntekijöillä pitää olla mahdollisuus tehdä työnsä hyvin ja huolella.

– Kilpailutuksesta huolimatta työkohteiden mitoitus tulisi olla realistisella tasolla. Neuvotteluissa haluamme parantaa työntekijöiden työhyvinvointia takaamalla nykyistä paremmat mahdollisuudet työstä palautumiseen ja työssäjaksamiseen, Rönni-Sällinen kertoo tiedotteessa.

Juttuun ja otsikkoon täydennetty klo 16.14 vartiointialan neuvottelujen alkaminen

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU