Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

19.10.2021 04:25 ・ Päivitetty: 19.10.2021 04:25

Kiista Puolan perustuslakituomioistuimen linjauksesta – maan pääministeri setvii asiaa Euroopan parlamentin täysistunnon kanssa

Lehtikuva

Puolan pääministeri Mateusz Morawiecki keskustelee tänään Euroopan parlamentin täysistunnon kanssa maan perustuslakituomioistuimen linjauksesta, joka kyseenalaisti EU-oikeuden aseman Puolassa.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Perustuslakituomioistuin linjasi toissa viikolla, että osa EU:n perussopimusten artikloista on Puolan perustuslain vastaisia. Linjausta on kritisoitu laajasti, koska ensisijaisuusperiaatteen mukaisesti EU-oikeus on kansallisen oikeuden yläpuolella.

Parlamentin keskusteluun osallistuu myös EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen, joka on aiemmin sanonut, että komissio tulee käyttämään kaikkia ​​valtuuksiaan varmistaakseen, että EU-oikeuden ensisijaisuutta kunnioitetaan.

Linjauksen jälkeen on ehditty väläytellä jopa Puolan erkaantumista unionista, mutta pääministeri Morawiecki on sanonut, että Puola pysyy EU:n ”uskollisena jäsenenä”.

Puolassa EU-jäsenyydellä on vankka kannatus kansan keskuudessa. Viime vuosina välit unioniin ovat kuitenkin kiristyneet. Valtaapitävä Laki ja oikeus -puolue on ajanut lakiuudistuksia, jotka EU:n mukaan heikentävät muun muassa oikeuslaitoksen riippumattomuutta.

Morawiecki varoitteli tulevaisuutta uhkaavasta kehityksestä

Esimakua Morawieckin puheesta saatiin maanantaina EU-maiden johtajille osoitetussa kirjeessä, jossa hän varoitti, että EU on vaarassa muuttua ”keskusjohtoiseksi järjestelmäksi vailla demokraattista hallintaa”.

Morawieckin mukaan tällainen kehitys uhkaa unionin tulevaisuutta ja se pitäisi pysäyttää.

EU:ssa valta on kuitenkin jaettu. Esimerkiksi Eurooppa-neuvosto määrittelee unionin yleiset poliittiset painopisteet. Eurooppa-neuvostoon kuuluvat EU-maiden johtajat eli pääministerit tai presidentit.

Komissio laatii muun muassa lakiesityksiä, mutta päätökset lainsäädännöstä kuuluvat vaaleilla valitulle EU-parlamentille ja neuvostolle, joka puolestaan koostuu jäsenmaiden ministereistä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU