Kirjallisuus
25.1.2022 16:07 ・ Päivitetty: 25.1.2022 16:23
Kirja-arvio: Katoavan lumen taju
Korkeista hangista ja nietoksista tunnetussa Suomessakin lunta pitää jo ihan jäljittää, jos mieli siihen sukeltaa ja nauttia. Lunta rakastava toimittaja Heidi Kalmari tavallaan taisteleekinLumen jäljillä -kirjassaan lumen pahinta vihollista, ilmastonmuutosta, vastaan.
Ilmastonmuutos ei yksipuolisesti ole lumen uhka, vaan lumi puolestaan jarruttaa ilmastonmuutosta, koska se heijastaa auringon valoa takaisin avaruuteen pois maata lämmittämästä.
Etenkin suomalaisille lumi on osa arkea ja identiteettiä. Tämä näkyy jo lukuisissa taideteoksissa 1800-luvulta lähtien. Albert Edelfelt, Akseli Gallen-Kallela, Pekka Halonen ja monet muut tunnetaan hyvin myös lumimaisemistaan.
Heidi Kalmari:
Lumen jäljillä
Docendo 2021
Myös valkoisen joulun käsite, laskiaisriehat, laskettelutavat sekä monet muut lumileikit ja talviset harrastukset ovat ehkä siirtymässä historiaan lumen myötä. Lumesta voi tulla suomalaisillekin puhtaasti eksoottinen ilo, jota on matkustettava kenties Antarktikselle asti ihailemaan.
Jo nyt laskettelu on miljoonaluokan bisnes, ja ihmiset matkustavat Lappiin. Kun 50-luvulla talvilomailijalle riitti pipo, anorakki, sukset ja sauvat, nyt matkailijalla on useita kymmeniä varusteita. Ja suurin osa niistä on vielä tehty ekologisesti kestämättömistä ja ilmastonmuutosta ruokkivista materiaaleista.
Kirjassa kerrotaan myös lumen negatiivisista puolista. Lumi herättää vihaa etenkin kaupungeissa, joissa se on viime kädessä vain liikkumista vaikeuttavaa, asusteet ja kulkuneuvot tahrivaa likaista loskaa. Mutta myös hohtavan pakkaslumen kylmyyden kääntöpuolena on tappavuus, mikä kiteytyy Danten Jumalaisen näytelmän kuvauksessa helvetin alimmasta kerroksesta, jossa sielut on vangittu ikiroudan ja jään keskelle kärsimään synneistään.

Nykytodellisuudessa ihmiskunnan rangaistukseksi näyttää olevan tulossa helvetin tulen kuumuus. Lumen jäljillä -kirjan tarkoitus on kirjoittajan mukaan enemmän havahduttaa ilmastonmuutoksen uhkiin kuin lumi itse olomuotona. Meille pohjanperillä asuville lumi ja sen sulaminen on konkreettinen todistus ja indikaattori tuon globaalin muutoksen seurauksista.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.