Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Kirjallisuus

Kirja-arvio: Katoavan lumen taju

Kari Hulkko

Korkeista hangista ja nietoksista tunnetussa Suomessakin lunta pitää jo ihan jäljittää, jos mieli siihen sukeltaa ja nauttia. Lunta rakastava toimittaja Heidi Kalmari tavallaan taisteleekinLumen jäljillä -kirjassaan lumen pahinta vihollista, ilmastonmuutosta, vastaan.

Pekka Wahlstedt

Ilmastonmuutos ei yksipuolisesti ole lumen uhka, vaan lumi puolestaan jarruttaa ilmastonmuutosta, koska se heijastaa auringon valoa takaisin avaruuteen pois maata lämmittämästä.

Etenkin suomalaisille lumi on osa arkea ja identiteettiä. Tämä näkyy jo lukuisissa taideteoksissa 1800-luvulta lähtien. Albert Edelfelt, Akseli Gallen-Kallela, Pekka Halonen ja monet muut tunnetaan hyvin myös lumimaisemistaan.

KIRJAT
Heidi Kalmari:
Lumen jäljillä
Docendo 2021

Myös valkoisen joulun käsite, laskiaisriehat, laskettelutavat sekä monet muut lumileikit ja talviset harrastukset ovat ehkä siirtymässä historiaan lumen myötä. Lumesta voi tulla suomalaisillekin puhtaasti eksoottinen ilo, jota on matkustettava kenties Antarktikselle asti ihailemaan.

Jo nyt laskettelu on miljoonaluokan bisnes, ja ihmiset matkustavat Lappiin. Kun 50-luvulla talvilomailijalle riitti pipo, anorakki, sukset ja sauvat, nyt matkailijalla on useita kymmeniä varusteita. Ja suurin osa niistä on vielä tehty ekologisesti kestämättömistä ja ilmastonmuutosta ruokkivista materiaaleista.

Kirjassa kerrotaan myös lumen negatiivisista puolista. Lumi herättää vihaa etenkin kaupungeissa, joissa se on viime kädessä vain liikkumista vaikeuttavaa, asusteet ja kulkuneuvot tahrivaa likaista loskaa. Mutta myös hohtavan pakkaslumen kylmyyden kääntöpuolena on tappavuus, mikä kiteytyy Danten Jumalaisen näytelmän kuvauksessa helvetin alimmasta kerroksesta, jossa sielut on vangittu ikiroudan ja jään keskelle kärsimään synneistään.

Nykytodellisuudessa ihmiskunnan rangaistukseksi näyttää olevan tulossa helvetin tulen kuumuus. Lumen jäljillä -kirjan tarkoitus on kirjoittajan mukaan enemmän havahduttaa ilmastonmuutoksen uhkiin kuin lumi itse olomuotona. Meille pohjanperillä asuville lumi ja sen sulaminen on konkreettinen todistus ja indikaattori tuon globaalin muutoksen seurauksista.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE