Kirjallisuus
13.2.2019 14:02 ・ Päivitetty: 13.2.2019 14:02
Kirja-arvio: Kybersotaa käydään jo täyttä päätä
Suomessa ei pelätä kybersodan alkamista, sellaista pidetään täällä pelkkänä science fictionina. Ehkä tästä asenteesta kielii sekin, että Tuntematon sotilas on yhä suosituin sotaromaani, ja siitä tehty uusi elokuvaversio veti elokuvateatterit jälleen täyteen..
Kybersota, ainakin pehmeämmässä muodossa, on jo käynnissä. Se sota vain on näkymätöntä. Esimerkiksi internetiin kytketyn älykodin kahvinkeittimeen voi olla kätketty näkymättömän pieni laite, jolla hyökätä pankkien verkkopalveluihin. Tai kodinkoneisiin voidaan levittää kiristysohjelmia, jotka vaativat lunnaita niiden käyttämisestä.
Viimeaikainen kohu ja huoli siitä, että Facebook salakuuntelisi meitä, ei ole kohta mitään sen rinnalla, että kaikki laitteet kaikkialla tekevät niin.
KIRJAT
Petteri Järvinen:
Kyberuhkia ja somesotaa – Digiaikana sinäkin olet etulinjassa
Docendo 2018
Onneksi on olemassa sellaisia kirjoja kuin Petteri Järvisen Kyberuhkia ja somesotaa. Siinä käydään tarkoin läpi uusi tekniikka internetistä tekoälyyn, kartoitetaan uhkatekijät ja annetaan selkeitä ohjeita, miten välttyä tai ainakin vähentää niiden uhkien määrää ja vaaraa. Käytännön esimerkkejä toteutuneista uhista esitellään kodinkoneista valtioiden välisiin selkkauksiin.
Paljon puhuvaa on jo se, että internetin juuret ovat Yhdysvaltain armeijassa. Sotilaat eivät ole tulleet verkkoon, he ovat olleet siellä alusta lähtien. Netillä voi käydä ja käydään sotaa ihmisten mielien manipuloimiseksi, ja mieliä usein ohjataan oman maan etujen mukaisiksi.
Tekoäly tulee – oletko valmis?
Suurin tulevaisuuden haaste liittyy tekoälyyn. Se mahdolistaa käsialan, äänen ja jopa kasvojen kopioimisen – ja vaalien aikana on helppo mustamaalata edokkaita lavastamalla heidät puhumaan päättömiä tai ottamaan vastaan lahjuksia.
Kirjaa lukiessa ymmärtää Putinin toteamusta koululaisille tiedon päivänä: ”Se, kuka johtaa tekoälyssä, hallitsee maailmaa”.
Paraskaan medialukutaito ei jatkossa välttämättä riitä. Jos kaikki mediasisältö on riittävän taitavasti väärennettyä, kriittisinkään silmä ei pysty tunnistamaan totuutta. Kauhistellun vihapuheen tunnistaa yrittämättäkin ja sitä on helppo kritisoida.
Järvisen kirjaa lukiessa väkivaltaista kybersotaa pelottamammaksi tulevaisuuden kuvaksi nousee uuden teknologian henkinen mahti. Kohta ei todellisuutta erota harhakuvasta eikä ihmistä robotista.
Ainakin kaikki ovat vastuussa ja kaikkia tarvitaan taistelussa teknologian ja sen väärinkäyttäjien ylivaltaa vastaan: jokainen on kytketty globaaliin verkkoon ja yhdenkin solmukohdan piittaamattomuus turvallisuudesta voi vaarantaa koko yhteiskunnan.
Tässä sodassa kaikki tosiaan ovat etulinjassa.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.