Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kirjallisuus

Kirja-arvio: Suomellakin on synkkä siirtomaahistoriansa

Akseli Leppänen (kuvassa toinen oikealla) työtovereineen varastossa Kongo-joen varrella.

Suomella ei ole koskaan ollut omia siirtomaita, mutta emme ole vapaita siirtomaahistoriasta. Keväällä ilmestynyt Jouko Aaltosen ja Seppo Sivosen kirja Kongon Akseli – suomalaiset ja skandinaavit kolonialismin rakentajina kertoo, miten suomalaisillakin oli rooli Kongon riistossa.

Ville Jalovaara

Teoksen taustalla on samojen tekijöiden 2009 valmistunut samanniminen, myös kansainväliseen levitykseen päätynyt dokumenttielokuva. Molemmat kirjoittajat ovat akateemisesti meritoituneita. Teos on tieteellinen, mutta samaan aikaan riittävän yleistajuinen, että aihetta entuudestaan tuntematonkin voi siihen hyvin hyvin uppoutua.

Kilpailu Afrikan herruudesta oli 1800-luvulla siirtomaavaltojen välillä kovaa, ja Belgian kuningas Leopold halusi värvätä yksityisomaisuutenaanpitämänsä Kongon vapaavaltion julmaan armeijaan skandinaaveja. Tämän ”Force Publiquen” komentaja oli tanskalainen Frederik-Valdemar Olsen. Kirjan päähenkilö Akseli Leppänen ja muut suomalaiset työskentelivät yleensä Kongo-joen laivoilla, jotka veivät kumia, palmuöljyä ja muita luonnonvaroja maailmanmarkkinoille.

KIRJAT
Jouko Aaltonen & Seppo Sivonen:
Kongon Akseli – Suomalaiset ja skandinaavit kolonialismin rakentajina
Into-kustannus 2022, 314 s.

Aaltosen ja Sivosen teoksessa arvioidaan, että parisen sataa suomalaista työskenteli Kongon nyky-Belgiassa historiallisena häpeätahrana pidettävän brutaalin siirtomaahallinnon aikana. Tärkeimpänä lähteenä kirjassa on Leppäsen Kongossa pitämät päiväkirjat, joista suomalaisen tavallisen konemiehen kehitys rasistiseksi ja julmaksi siirtomaaherraksi on hyvin nähtävissä.

Hämeenkyrössä 1879 syntynyt Akseli Leppänen työskenteli ensin Tampereen seudun konepajoissa, ja muutti sitten Ruotsiin, mistä hän vuonna 1913 siirtyi Belgian palvelukseen Kongon jokilaivojen konemieheksi. Tullessaan Kongoon Akseli Leppänen oli hyväntahtoinen uskonnollinen mies, josta kuitenkin tuli nopeasti yksi ruoskaa heiluttava ratas kolonialismin julmassa koneistossa.

Euroopassa 1914 syttynyt maailmansota pitkitti Leppäsen paluuta Suomeen. Hän sai yhä vastuullisempia tehtäviä kohoten lopulta valtiollisen laivatelakan johtajaksi. Hän palasi vasta vuonna 1931 Suomeen rikkaana miehenä ja meni naimisiin nuoruudenrakkautensa sisaren kanssa. He asuivat Hämeenkyrössä maatilalla Leppäsen kuolemaan vuonna 1938 saakka.

Kaikkien suomalaisten Kongon-reissut eivät päättyneet leppoisiin eläkepäiviin kotipitäjässä, vaan osa palasi tyhjätaskuna ja osa myös menetti henkensä trooppisiin sairauksiin.

Suomessa oltiin tietoisia julmuuksista

Jouko Aaltosen ja Seppo Sivosen teoksesta ilmenee, että Suomen lehdistö oli perillä Kongon siirtomaavallan julmuuksista, mutta se ei näytä suuresti vaikuttaneen siihen, miten Akseli Leppäsen kaltaisiin henkilöihin suhtauduttiin heidän palattuaan kotimaahan. Erityisesti lähetystyöntekijöiden kautta tietoja saavat uskonnolliset lehdet julkaisivat tietoja paikallisten asukkaiden julmasta kohtelusta.

Eurooppalaiset sanoivat tulleensa tuomaan Kongoon sivistystä, mutta heidän toimiensa seurauksena maan 20 miljoonan väkiluku puolittui vuodesta 1880 vuoteen 1920.

Sivistyksen levittämisen sijaan voidaan sanoa, että kyse oli kansanmurhasta, jonka jäljet ulottuvat meidän päiviimme asti.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE