Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kirjallisuus

Kirja-arvio: Trump-uskovaiset näkevät amerikkalaisen unelman ruumillistuneen

Lehtikuva-AFP

Uutistoimittaja Maria Annala tutustuu trumpilaiseen kansaan – joka kirjassa käsittää kolme vaaliavustajaa – paikan päällä Yhdysvalloissa. Itse asiassa kirja kertooenemmän Donald Trumpin tiestä läpi vaalien ja kohujen presidentiksi, ja loppupuolellaan se myös pohtii, tuleeko skandaalien käristämä supervallan johtaja valituksi vielä uudelleen  seuraavissa vaaleissa. Kansa jää monessa kohdin sivurooliin.

Pekka Wahlstedt

Suurin osa kirjan huomioista ja teemoista onkin tuttuja ja jo moneen kertaan puituja. Trumpin avustajien ajatuksien, arvojen ja maailmankuvan pohdiskelu jää vähän pinnalliseksi hipaisuksi. Jotain kuitenkin jää käteen, ainakin jos osaa lukea rivien välistä.

Neutraalilla asenteella kohdetta päin

Hyvää kirjassa on etenkin se, että muista Trumpia käsittelevistä kirjoista poiketen Annala ei moralisoi ja tuomitse, vaan on neutraali ja yrittää ymmärtää kaikkia osapuolia ja kantoja.

Yksi suurimmista syistä siihen, miksi Trumpin kansa johtajaansa niin paljon arvostaa on se, että Trump koetaan aidoksi ja maanläheiseksi ihmiseksi, joka todella välittää ja kantaa huolta kansastaan, toisin kuin kasvottomat ja etäiset ammattipoliitikot.

KIRJAT
Maria Annala:
Trumpin kansa – keitä he ovat ja miksi he rakastavat johtajaansa
Into 2020

Entä Trumpin jättiläismäinen omaisuus – eikö se ainakin etäännytä häntä kansasta ja muistakin poliitikoista? Kannattajat vastaavat, että päinvastoin, suuri omaisuus takaa taloudellisen riippumattomuuden ja itsenäisyyden, ja näin se poistaa kiusauksen langeta lahjuksiin ja muihin korruptoiviin houkutuksiin.

Hyvinvointivaltiota , jota melkein kaikki amerikkalaiset pitävät jonkinlaisena sosialismin jäänteenä, Trumpinkin kannattajat katsovat karsaasti. He asettavat sen tilalle hyväntekeväisyyden, joka on heidän mielestään – toisin kuin kasvoton byrokraattinen verotus – persoonallista ja lähtee aidosti hyväntekijän sydämestä. Ja Trump tietysti lukeutuu näihin jaloihin lahjoittajiin.

Trumpin kannattajat uskovat sokeasti amerikkalaiseen unelmaan, jonka mukaan kovalla työllä pystyy kuka tahansa nousemaan katuojasta miljonääriksi. Kansanomaisia piirteitä ja tapoja omaava monimiljonääri suorastaan symbolisoi unelmaa.

Entä nyt, kun Trump on käynyt ja käy läpi skandaalien ja syytösten kiirastulen? Trumpin kansan kolme esimerkkitapausta (kaksi naista, yksi mies) työntävät kaiken demokraattien niskoille. Kierot ja vallanhimoiset demokraatit tekevät mitä tahansa syöstäkseen pahimman kilpailijansa vallasta.

Trumpin kansa –  tai ainakin kirjassa puhuvat kolme sen edustajaa – on syvästi uskonnollisia ja isänmaallisia, ja se näkyy heidän suhtautumisessaan Trumpiin. Intohimoisin kutsuu häntä valontuojaksi, joka haluaa pelastaa isänmaan rahanahneiden ketkuilijoiden käsistä ja joka taistelee koko kansan, niin köyhien kuin rikkaidenkin puolesta. Ja Trumpille uskolliset ovat varmoja, että tämä taistelee ja tuo valoaan seuraavienkin vaalien jälkeen.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE