Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kirjallisuus

31.5.2022 11:40 ・ Päivitetty: 31.5.2022 11:51

Kirja-arvio: Tuhon ja tappion kronikka

Gyula Czimbal

Tutustuin kirjailija László Krasznahorkain (s. 1954) ajatuksiin ensin ohjaaja Belá Tarrin elokuvien kautta. Kyseiset unkarilaiset taiteilijat ovat tehneet pitkään läheistä yhteistyötä, ja Krasznahorkain romaaneista Saatanatango (suomeksi 2019) ja Vastarinnan melankolia on sovitettu Tarrin toimesta mestarillisesti valkokankaalle.

Esa Mäkijärvi

Vuonna 1989 alun perin julkaistu Vastarinnan melankolia – Krasznahorkain toinen romaani Saatanatangon jälkeen – vaikuttaa kertovan vallankumouksesta ja maailmanlopusta, joskin sen abstrakti sisältö avaa mahdollisuuksia eri tulkinnoille.Ollaan syrjäisessä unkarilaisessa maaseutukaupungissa. Pitäjään saapuva sirkus, vetonaulanaan maailman suurin sinivalas, osoittautuu ongelmien aiheuttajaksi ja pitkään jatkuneen tyytymättömyyden laukaisijaksi.

Eletetään lopun aikoja, kenties kommunismin romahtamisen päiviä. Krasznahorkain taipumus kryptiseen synkistelyyn ei tälläkään kertaa todennäköisesti miellytä kaikkia, mutta Vastarinnan melankoliaan upotettu yhteiskunnallinen sanoma, muistutus poliittisten utopioiden vahingollisuudesta, on tärkeä. Onkin erinomaista, että tämäkin teos on viimein saatavilla suomeksi.

Ihmiskunta viimeisellä tuomiolla

Krasznahorkain proosa tunnetaan leikkisyydestään, pessimistisyydestään ja vaativuudestaan. Sen omalaatuisuuteen kestää tottua, mutta palkinnot ovat suuria. Suoraan unkarista sekä Saatanatangon että Vastarinnan melankolian suomentaneen Minnamari Pitkäsen urakka ei ole ollutlainkaan helppo, mutta hän selviytyy siitä upeasti, ja on kääntäjäpalkintonsa ansainnut.

KIRJAT
László Krasznahorkai:
Vastarinnan melankolia
Suom. Minnamari Pitkänen
Teos 2022, 367 s.

Krasznahorkain tajunnanvirtamaiset lauseet, joissa paljastetaan hahmojen sekavia ajatuksia, ovat pitkiä, katkonaisia ja nautinnollisia, eräänlaista hallittua kaaosta. Tarr on poiminut niistä elokuviinsa olennaisen. Vastarinnan melankolia -romaanissa kehämäinen pyörittely ja maaninen päättely vuorottelevat. Eräs fatalistisista henkilöistä väittää tietävänsä, että kaikki ajattelu on turhaa, johtaahan se ”joko estottomaan illuusioon tai tarpeettomaan depressioon”. (s. 224)

Vastarinnan melankolian katkeroituneilla hahmoilla ei ole toisiinsa kuin pinnallisia, hyväksikäyttöön perustuvia suhteita. Erikoisen poikkeuksen muodostaa nuori postinkantaja Valuska, joka tuntee syvää yhteyttä kosmokseen ja on naiivissa uteliaisuudessaan kuin lapsi tai taiteilija. Juuri hän toimii kirjan apokalyptisten tapahtumien eräänä päätodistajana. Hänet pakotetaan ymmärtämään kantapään kautta, että maailmanloppu ei ole vasta tulossa, vaan se on jo tapahtunut.

Tuo voi kuulostaa varsin masentavalta, mutta vaikka Krasznahorkai on mitä vakavimmin otettava kirjailija, on hänellä samalla silmää mustalle huumorille. Hän jaksaa naureskella ihmisten loputtomalle typeryydelle, kuten onnettoman avioliittonsa katkeroittaman naisen aivoituksille: ”Kun hän ajatteli tuota kaikkea ja muisti menneiden vuosien loputtomat nöyryytykset, hänen teki mieli antaa mennä ja pilkkoa tuo röyhkeä mies retkikirveellä sänkynsä pohjalle, mutta nimenomaan sitä hän ei voinut itselleen sallia, olihan selvää, ettei kaupunki ollut valloitettavissa ilman Eszteriä, sillä suunnitteli hän mitä tahansa, Eszter osui eteen joka käänteessä.” (s. 51)

Dynamomaisen rouva Eszterin juonittelut vievät tarinaa eteenpäin. Tuloksena on Samuel Beckettin ja Thomas Bernhardin tapaista tragikomiikkaa, jossa yksinkertaisinkin arkinen toimenpide vaatii suorastaan herkulesmaista ponnistelua. Pitkät lauseet, kappalettomuus ja pakkomielteisyys johtavat toistuvastisiihen, ettäKrasznahorkain teksti muuttuujankkaukseksi, joka voisi jatkua vaikka tuhat sivua. Bernhardin ja Krasznahorkain lukeminen ei olekaan tästä syystä ainatäysin nautinnollista.

Julma ja raaka elämä

Jossain määrin nihilistisestä Vastarinnan melankoliasta ei välity luottamus ihmisiin, politiikkaan, uskontoon tai mihinkään muuhunkaan. Taivasta tai helvettiä ei enää ole, joten kaikki käy. Ihmiset muistuttavat enemmän haamuja kuin lihallisia olentoja ja arvostavat perusasioita vasta niiden kadottua. Maailma on tullut hulluksi ja pálinka-viina maistuu ymmärrettävästi useammallekin.

Krasznahorkai ei heristele oppimestarimaisesti sormeaan, mutta antaa ymmärtää, että syyllinen rappioon ja väkivaltaan löytyy yhteisöstä kokonaisuutena. Vastarinnan melankoliassa vain viheliäisimmät pärjäävät. Hyvät ihmiset menettävät sielunsa välinpitämättömyyteensä ja kuolevat. Tämän valtakunnan suuruuteen – menneeseen, nykyiseen tai tulevaan – on mahdotonta uskoa.

En ole aivan samaa mieltä kirjailijan kanssa romaanin lopun Johtopäätös-osan välttämättömyydestä. Siinä selitetään kärsivällisesti ja ruumiinavaustyyppisesti, mitä hahmoille ja kaupungille itsetuhon jälkeen tapahtui. Mysteeri olisi ehkä ollut parempi jättää avoimemmaksi.

Krasznahorkai ei usko onnellisiin loppuihin, eikä sellainen edes olisi perusteltu. Hän kirjoittaa nimellisesti Unkarista, sen kansalaisten epätoivoa kuvaten, mutta hänen sanomansa on yleismaailmallinen. Vastarinnan melankolia ei ole aivan niin ikään lopun ajoista kertovan Saatanatangon veroinen mestariteos, mutta valkonkankaalla molemmat toimivat hienosti.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU