Kirjavisa: “Rhys-nainen” etsii häpeää ja kärsimystä

visa rhys verkkoon
Isabelle Adjani näytteli Maryaa Jean Rhysin Kvartetti-romaanin elokuvaversiossa.

Vihjeissä annettujen maantieteellisten opasteiden avulla visaväki löysi tiensä Karibialle ja sieltä edelleen Britanniaan. Visaäijän varsin vaikeaksi rankkaaman tehtävän ratkaisi yllättävän – siis ilahduttavan – moni.

Helsinkiläinen Raila Rinne näyttää, kuinka vihjeet aukenivat kovalla työnteolla ja uteliaalla mielellä.

”Viikon 7 sitaatti ja vähät vihjeet olivat kivikova pähkinä, jonka sisältä lopulta löytyi tuntematon kirjailija nimeltään Jean Rhys. Never heard.

Kokeiltuani pähkinään hampaita, saksia, vasaraa ja lumilapiota hoksasin lähteä etsimään sen kasvupaikkaa, toisin sanoen valtiota, jossa asuu kutakuinkin 75 000 ihmistä. Näin löysin Dominican, pikkuruisen Karibian saaren. Yksi sen historiaan merkityistä henkilöistä on ollut kirjailija Jean Rhys (1890–1979). Naisen oikea nimi oli Ella Gwendolen Rees Williams.

Isä Rees Williams oli walesilainen lääkäri, joka työskenteli Iso-Britannialle kuuluneella Dominican saarella hallintovirkamiehenä. Gwen-tyttö lähetettiin 16-vuotiaana tätinsä hoiviin ja kouluun Cambridgeen, josta hän jatkoi pian Lontoon kuninkaalliseen draamakouluun vuonna 1909. Koulu ei ollut neitokaisen mieleen, vaan hän jätti sen ja yritti hankkia toimeentuloa mannekiinina, kuorotyttönä ja haamukirjoittajana. Tässä roolissa hän sitten omaksui nimen Jean Rhys. – – –

Ratkaisevan sysäyksen Rhysin kirjoittamiselle antoi tutustuminen Ford Maddox Fordiin, joka julkaisi hänen tekstejään Transatlantic Review´ssa. Rhysin ensimmäinen romaani ’Postures’ ilmestyi 1928. Kirja tunnetaan paremmin nimellä ’Quartet’ (Kvartetti). Kyseessä ei ole samanniminen menestysnäytelmä! – – –

Itse en ole lukenut hänen kirjojaan, vielä. Näin vaativan pähkinän auki kampeaminen haastaa seikkailemaan toistekin kirjallisuuden kinttupoluille ja merien rannoille.”

* * *

Helsinkiläinen Sirpa Taskinen hämääntyi aikoinaan juuri tuosta romaanin näytelmäkaimasta.

”Lainasin kerran kirjan Quartet siinä luulossa, että samanniminen menestysnäytelmä (jota en silloin vielä ollut nähnyt) perustuisi siihen. Näin ei ollut, mikä osin saattaa selittää pettymykseni. Tämä(kin) Kvartetti on tosin filmattu 1981, ohjaajana James Ivory. Lueskelin sitten muitakin Jean Rhysin kiitettyjä kirjoja, mutta en erityisesti pitänyt niistä. Naispäähenkilöt ovat liian hankalia minun makuuni, kaivavat niin sanoakseni verta nenästään, eivätkä miehetkään ole kovin kummoisia. Rhysin kirjoitustyylikin on varsin tylyä.”

Jari-Pekka Vuorela Tampereelta tietää nimenkin noille naistyypeille.

”Kuulemma on olemassa sellainen ihmistyyppi kuin Jean Rhys -nainen: masokistinen antisankaritar. Visakirjan päähenkilöä Marya Zelliä voi sellaiseksi ilman muuta kuvailla. Joskus olen miettinyt, muotoiliko Rhys hahmon nimen Marghareta Zellestä, Mata Harista. – – –

Kouluajoilta muistan Rhysin viimeisen teoksen ’Siintää Sargassomeri’, johon Brontë-vihje viittasi. Se on vuodelta 1966 ja suomennettiin melko tuoreena.”

Myös espoolaista Pertti Vuorelaa pohditutti Rhys-naisen käsite.

”Kvartetin loppusanoissa Anna Lassila avaa Rhys-naisen käsitettä. Rhys-nainen on antisankaritar, joka hakee häpeää ja kärsimystä. Hän ei hallitse elämäänsä, elää vain päivän kerrallaan, ajautuu ilman omaa tahtoa vaikeisiin tilanteisiin ja rakastuu renttuihin miehiin ja hyväksikäyttäjiin. Kohtalo tai sattuma vie Rhys-naista vaikeudesta toiseen.”

* * *

Mauri Panhelainen Jyväskylästä tuo esiin erään visan avaintehtävän.

”Kirjavisa toimii edelleen kirjallisessa ja yleisivistävässä tehtävässään hyvin, nyt viikon visa suuntaa mielenkiintoa sekä Väli-Amerikkaan että Euroopan kulttuurihistoriaan. Sen sai aikaan viikon visahenkilö Jean Rhys ja hänen romaaninsa Kvartetti. – – –

Jean Rhys toteutti tietämättään Erno Paasilinnan ohjetta, jonka mukaan on elettävä sellainen elämä, josta syntyy kirjailija. Rhys eli ajoittain köyhyydessä, kärsi alkoholismista ja harjoitti henkensä pitimiksi monenlaisia ammatteja, tiettävästi maailman vanhintakin. Hän tutustui ja soluttautui Pariisissa 1920-luvun kirjallisiin piireihin ja alkoi itsekin julkaista.”

Juhani Niemi Hangosta tunnustaa, ettei ole tutustunut Rhysin tuotantoon aiemmin.

”En ehkä ole aivan keskeisintä kohderyhmää, mutta visaa varten lainasin Kvartetin. Kelpo luettavaa, vaikka en silti välttämättä toista kertaa sitä lue.”

Jyväskyläläinen Ilpo Pietilä arveli Rhysin kirjojen jäävän kohdaltaan lukematta, mutta Veikko Huuska Ikaalisista muistelee lukukokemusta, joka johdatti nyt oikean kirjailijan tykö, vaikka kysytty kirja ei olekaan tuo Siintää Sargassomeri: ”Se viipyili pari vuotta sitten vaimon yöpöydällä, ja kiinnitti huomiota sointuvalla ja kiintoisalla nimellään, niinpä tulin sen lukaisseeksi.”

Myös Tuula Hynynen ja Petri Kettunen arvelivat Sargassomeri-romaania sitaatin lähteeksi. Palkintokortti liihottaa tällä kertaa Jari- Pekka Vuorelalle. (rb)

Viikon 9 sitaatti

Kun todetaan, että tällä tehtävällä on ajankohtaiskytky ja että teoksen kirjoittaja on kotimaassaan ja sen ulkopuolellakin sekä arvostettu että kiistelty mutta ennen kaikkea erittäin seurattu, niin sitten suljetaan vihjehanat alkuunsa. Helppo pala siis? Eli ketä haetaan, mitä teosta ja kenen profiilia sitaatissa piirrellään? Vastaukset viimeistään 9.3. mennessä osoitteeseen kirjavisa@demokraatti.fi tai Demokraatti/Kirjavisa, PL 338, 00531 Helsinki. Yhdelle palkinto.

”– Profiilissa tekijää kuvaillaan seuraavasti, Holt aloitti.

– Kyseessä on yksinäinen tekijä, joka on luonteeltaan enimmäkseen kaoottinen ja psykopaattinen, suvaitsevaitsematon, epälojaali ja häikäilemätön, jonka toimintaa ohjaavat impulssit, päähänpistot ja mielijohteet. Häiriintynyt henkilö, jonka on vaikea ylläpitää normaaleja suhteita muihin ihmisiin. Joka kylläkin saattaa pinnallisessa mielessä vaikuttaa itsevarmalta, mutta joka samalla on pöyhkeä ja teennäinen. Ihminen, jolta puuttuu sisäinen kompassi. Hän ei ole kiinnostunut politiikasta, mutta luultavasti vihaa huomattavasti yhteiskuntaa ja sen edustajia.”

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Pohjantähti kolmonen työn alla Seinäjoen kaupunginteatterissa: “Tämä on tärkeä tehdä nimenomaan Pohjanmaalla”

Kuva: Juha Itkonen
JuhaLuukkonen-1
Ohjaaja Juha Luukkonen sanoo, että Väinö Linna on suurromaaneillaan auttanut meitä ymmärtämään paremmin omaa historiaamme.

Seinäjoen kaupunginteatteri juhlistaa näyttävästi 100-vuotista Suomea tuomalla suurelle näyttämölle Väinö Linnan “Täällä Pohjantähden alla” -trilogian päätösosan.

Pohjantähti-trilogian osista juuri kolmas kertoo eniten Etelä-Pohjanmaankin menneistä tapahtumista. Seinäjoen näytelmässä Lapuan liikkeen nousu ja siihen johtaneet asiat ovat merkittävässä osassa.

Jatkoa Vaasan produktiolle

Näytelmän sovittavan ja ohjaavan Juha Luukkosen mukaan suurteos on tärkeää tehdä nimenomaan Etelä-Pohjanmaalla.

– Lapuan liike on päätösosan keskeisiä tapahtumia ja tematiikkaa. Se ei ole mikään erillinen saareke vaan osa samaa aatteellista kehitystä, jota edelsivät jääkäriliike ja vuoden 1918 tapahtumat. Se historia myös ajoi meitä kaiken aikaa Saksan liittolaisiksi, sanoo Juha Luukkonen.

Näytelmä tulee olemaan jatkumoa Vaasan kaupunginteatterissa vuonna 2008 nähdylle Luukkosen Täällä Pohjantähden alla -dramatisoinnille.  Ohjaaja lupaa, että jatko toteutetaan ja taustoitetaan niin, että sen  hahmoja pystyy ymmärtämään, vaikkei aiempaa osaa olisikaan nähnyt.

– Tarina kyllä jatkuu siitä mihin Vaasassa yhdeksän vuotta sitten jäätiin. Kansalaissota on sodittu, mutta haavat ovat kaikkea muuta kuin ummessa. Olen miettinyt sen tekemistä todella pitkään, mutta vasta nyt olosuhteet jatko-osalle ovat kunnossa. Seinäjoen kaupunginteatterissa on ne resurssit, jotka tämä juttu tarvitsee, Täällä Pohjantähden alla pitää tehdä joko oikein tai ei ollenkaan, Luukkonen.

Ettei historia toistaisi itseään

Ohjaaja Luukkoselle Linna on suurin suomalainen kirjailija kautta aikain. Pohjantähden lisäksi hän on ohjannut Linnan teoksista näyttämölle myös Tuntemattoman sotilaan, viime keväänä Kajaanin kaupunginteatteriin.

– Minkään muun taiteen äärellä en ole ollut niin vaikuttunut, kuin Linnan kirjallisuuden. Suureksi taiteeksi sen kohottaa ennen kaikkea Linnan ihmiskuvauksen syvyys sekä poikkeuksellinen kyky nähdä ihminen osana kohtaloa, jumaluutta, maailmanhistorian vyöryä.

Luukkoselle Linnan teosten työstäminen näyttämölle on paitsi unelma myös henkilökohtainen kunnianosoitus niiden kirjoittajaa kohtaan.

– Haluan näytelmällä tietysti muistuttaa siitä tosiasiasta, että se, joka ei ymmärrä historiaa, joutuu elämään sen uudelleen,

Luukkosen mukaan Linna on aina kärsivän, pienen ihmisen puolella ja kertoo historiaa heidän kauttaan.

– Hänen kuvauksensa muun muassa toisesta maailmansodasta ei ole vähääkään sankarillinen, vaan näyttää hyvin konkreettisesti sen inhimillisen kärsimyksen minkä sota aina aiheuttaa ja mikä todellisuudessa oli esimerkiksi ”sadan ja viiden kunnianpäivän raskas, katkera arki”, Luukkonen sanoo.

Kun työn alla on suurteos, se myös tehdään isosti.
– Materiaalia on todella runsaasti ja se on kiehtovakin haaste, sanoo Juha Luukkonen, joka vakuuttaa dramatsoinnin kunnioittavan Linnan alkutekstiä.

Täällä Pohjantähden alla III saa ensi-iltansa Seinäjoella 9. helmikuuta 2017.  Produktio on osa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden virallista ohjelmaa.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Pohjolan hyytävä dekkarikesä V: Kehy-päättäjät ja Jumalan valitut mustalla vyöhykkeellä

NETTI dekkarikesä5 vk30
Jussi Adler-Olsen:
Poika varjoista
Suom. Katariina Huttunen
Gummerus 2016, 553 s.

Michael Katz-Krefeld:
Lahko
Suom. Päivi Kivelä
Like 2016, 420 s.

Suomalaislukijat ovat kiihtyvällä tahdilla löytäneet tanskalaisen Jussi Adler-Olsenin uudeksi suosikikseen. Asiassa on varmaan auttanut se, että hän kirjoitti toistaiseksi parhaan Osasto Q -romaaninsa heti sarjan alkuun. Vuonna 2007 alkukielellä ilmestynyt ja 2012 suomennettu “Vanki” oli hiuksianostattava kidnappaustarina, jota kaltaiseni klaustrofobiset ihmiset lukivat masokistisella nautinnolla.

Viides Osasto Q:n omalaatuisesta kolmikosta kertova romaani “Poika varjoista” ilmestyi odotettuna suomeksi tämän kesän alussa. Vastarannankiiskiytymiseen taipuvainen rikostutkija Carl Mörck ja hänen apurinsa, syyrialaispakolainen Assad ja boheemi vauhtimimmi Rose ovat säilyttäneet kontroversiaalisen charminsa. Kerronta imee yhä puoleensa ihan omanlaisellaan adlerolsenilaisella irtonaisuudella.

Selvittämättä jääneiden rikosten erikoisyksikkö Osasto Q saa nyt eteensä kehitysyhteistyöministeriön virkamiehen katoamisen. William Stark on ollut työssään täsmällinen osastosihteeri, joka hävisi palattuaan tarkastusmatkalta Kamerunista 2008, noin kolme vuotta ennen kirjan reaaliaikaa.

Starkin yläpuolisen hallinto- ja rahoitusportaan ketkut taas ovat  rakennelleet megaluokan talouskuprun erään pankin pelastamiseksi, ja sen peittelemiseksi tarvitaan rajuja otteita.

Toisessa tarinahaarassa seurataan 15-vuotiaan romanikerjäläispoika Marcon kujanjuoksua. Tämä klaaninsa sääntöjä ja perinteitä vastaan kapinoiva vesseli haluaa päästä irti pikkurikollisesta elämäntavasta, ja joutuu siksi yhteisönsä vainoamaksi. Paetessaan vainojiaan hän osuu karmaisevalla tavalla myös William Starkin kohtalontielle.

Poika varjoista käynnistyy viipyilevänä, jopa vetelehtivästi. Juonihaarat kohtaavat, kun kirjassa on edetty ensimmäinen kolmannes. Siitä trilleri lähtee lentoon. Q-trio alkaa pikku askelin päästä  paremmin ja paremmin jyvälle Starkin mysteeristä. Samalla he myös tulevat koko ajan lähemmäs vikkeläliikkeistä Marco-poikaa, jonka ymmärtävät olevan avainhenkilöitä Starkin kohtalon selvittämisessä.

Adler-Olsen vakiinnuttaa tällä kirjalla asemaansa Pohjolan ehkä viihdyttävimpänä rikoskirjailijana. Julmien rikosten ja huumoria hersyvän kerronnan yhdistäminen on taitolaji, jonka Adler-Olsen hallitsee aika suvereenisti.

“Kansan temppeli” tanskalaisittain

Jos ovat Jussi Adler-Olsenin kirjat verbaliikaltaan reippaita, niin Michael Katz-Krefeld on lukemistani tanskalaisdekkaristeista hymyttömin. Totisuus johtuu kaiketi siitä, että nyt kolmanteen osaan ehtineen romaanisarjan päähenkilöä painaa suuri murhe. Tämä ex-poliisi on menettänyt puolisonsa Evan raakalaismaisen murhan uhrina, ja tuo rikos on yhä selvittämättä.

Evan tappajan esiin kaivaminen on Ravnin eli Thomas Ravnsholdtin ajatuksissa  päällimmäisenä läpi trillerisarjan, mutta siinä sivussa hän ajautuu myös keskelle suuren luokan rikosvyyhtejä.

“Lahkon” ytimessä on nimensä mukaisesti uskonnollinen yhteisö, jolla on samoja piirteitä kuin pastori Jim Jonesin johtamalla Kansan temppeli -yhteisöllä, joka päätyi keulakuvansa yllyttämänä joukkoitsemurhaan Guyanan Jonestown-siirtokunnassaan vuonna 1978.

Jonesin yhteisö on kiehtonut skandidekkareissa ennenkin, sillä Henning Mankellin aivan parhaisiin romaaneihin kuulunut “Ennen routaa” (2002) linkittyi myös Kansan temppeliin. Uskonnollisiin liikkeisiin ja fanatismin eri muotoihin ovat Mankellin pohjoismaisista kollegoista tarttuneet muun muassa Åsa Larsson, Jo Nesbö ja viimeksi Jussi Adler-Olsen.

Katz-Krefeldin Lahko-kirjan alussa Ravn on jälleen tuuliajolla, kunnes saa toimeksiannon rikkaalta teollisuusjohtajalta. Tämä haluaa yhteyden välit sukuun katkaisseeseen poikaansa. Poika, Jacob Mesmer, on hyljännyt maallisen elämän ja johtaa Kööpenhaminan liepeillä viljelyskommuniissa elävää hurmahenkistä yhteisöä. Tämä joukko palvoo johtajaansa sokeasti ja on valmis vaikka mihin  – kuten Ravn saa pian huomata.

Lahko on aika suoraviivainen ja selkeäpiirteine trilleri, jossa syyllisestä ei ole epäselvyyttä vaan pikemminkin siitä, mihin tämä on hurmostiellään matkalla. Se valaistuu lopussa ja täytyy sanoa, että jkirjan kierrokset nousevat varsin infernaalisiksi,  kirjaimellisesti. Pimeyden ydin paistaa paljaana.

Loppukäänteissä Ravn pääsee pykälän eteenpäin vaimonsa murhan selvittämisessä, kun saa kontaktin varsinaisen emärosmon kanssa. Siitä on hyvä jatkaa kohti seuraavaa kirjaa.

Keskustelua aiheesta

Tiede on lähtökohtaisesti demokraattista

Kuva: Kari Hulkko
Avoimessa laboratoriossa voi perehtyö traditionaalisemmin tieteen ihmeisiin.
Tiedekeskus Heureka 20 vuotta *** Local Caption *** 073 ti  21.04.2009 Dem s.13
Vantaa Tiedekeskus Heureka on hyvä esimerkki tieteen popularsoinnista ja yhteisöllistämisestä.

Sanotaan, että talous pyörittää maailmaa, mutta mitä olisi talous ilman tiedettä ja sen monia sovelluksia. Teknologia läpäisee koko yhteiskunnan ja itse ihmiselämä on tieteen ansiosta pitempi ja terveempi kuin koskaan.

Esa Väliverronen:
Julkinen tiede
Vastapaino 2016

Kansalaiset ovatkin kiinnostuneita tieteestä,  ja Esko Valtaojan kaltaiset tutkijat kuuluvat julkkisten valiokaartiin. Myös suosituimissa tv-sarjoissa,  kuten amerikkalaisessa rikostutkijoiden teknisiä hienouksia esittelevässä CSI:ssa, tiede on näkyvässä roolissa.

Omassa porukassa omalla kielellä

Vaikka Suomessa tiede esiintyy julkisuudessa esimerkiksi Tieteen päivillä ja Heurekan tiedekeskuksessa,  viestinnän professori Esa Väliverrosen mukaan valtaosa tutkijoista haluaa pysyä piilossa julkisuudelta ja viestiä vain vertaistensa kanssa.

Television keskusteluohjelmissa yliopistotutkijoiden paikan ovat ottaneet etenkin terveysasioissa  ja lääketieteessä erilaiset maallikkotutkijat, joiden tieto on käytännöllisempää ja kieli sujuvaa. Monet vaihtoehtoiset opit kuitenkin ovat kyseenalaisia ja jopa vaarallisia.

Yksi tutkijoita kammioissaan pitävä syy on, että akateemiset tutkijat ovat tottuneet käyttämään tieteen jargonia tieteellisen yhteisön ehdoilla, mutta mediassa säännöt sanelee populaari journalistinen kulttuuri. Tieteellisen tutkimuksen ja tutkijan kruunu, akateeminen vapaus ja itsenäisyys,  ovat uhan alla mediajulkisuudessa.

Tietysti myös yliopistojen kasvanut työtahti ja -määrä ja vähentynyt valtionapu pakottavat käyttämään kaiken ajan varsinaisiin työtehtäviin.

Yhteistä omaisuutta

On hyvä, että Väliverronen esittelee myös tieteen julkisuuden historiaa – se osoittaa miten tärkeätä tutkijoiden osallistuminen on. Etenkin valistusajalla nouseva aateliston ja kirkon auktoriteettia uhmaava porvaristo keskusteli uusista aatteista tiedekahviloissa. Valistusfilosofit julkaisivat tiedettä kansantajuisesti esittelevän suuren ensyklopedian, joka joutui sensuurin kouriin.

Tiede ja demokratia kulkivat näin käsi kädessä toinen toistaan tukien. Tiede on jo menetelmiensä ja tulostensa oikeuttamisen puolesta demokraattista. Tieteen menetelmiä kaikki voivat käyttää ja tulokset hankitaan konkreettisten kokeiden ja testien avulla.

Kirjassa puhutaankin kansalaistieteestä, jossa kansalaiset ottavat osaa tutkimukseen. Erityisesti kansalaiset haluavat ottaa osaa tutkimusten soveltamisesta päättämiseen. Tätä halua ovat ruokkineet esimerkiksi Talvivaaran kaivoksen ja hullun lehmän taudin kaltaiset vastuuttomuudet, joihin myös tutkijat ovat sekaantuneet.

Pekka Wahlstedt

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Pohjolan hyytävä dekkarikesä IV: Laman uhrit ja kidnapattu julkkishörhö

NETTI dekkarikesä4 vk29
Kai Ekholm:
Tähtisilmä
Atena 2016, 208 s.

Jari Salonen:
Kuokkavieraat
Otava 2016, 368 s.

Kansalliskirjaston ylikirjastonhoitaja Kai Ekholm taisi saada esikoisdekkarinsa (“Niiden kirjojen mukaan teidät on tuomittava”, Atena 2013.) arvioissa sen verran kuittailua kirjallisuusviittausten ylenpalttisesta viljelystä, että on uudessa rikosromaanissaan Tähtisilmä vähäntynyt niiden pudottelua. Ja laittanut kirjan loppuun suppean viiteluettelon.

Uusi kirja vilisee kuitenkin kaikenlaisia muita herkullisia rönsyilyjä esimerkiksi poliitiikan, talouselämän ja median suuntiin. Eikä todellakaan aina suopein sävytyksin: ironia ja sarkasmi ovat ihailtavan hyvää ja vauhdikasta kieltä edelleen kirjoittavan Ekholmin taiten teroitettuja aseita hänen piikitellessään erilaisia nykytodellisuuden ilmiöitä ja henkilöitä.

Jälleen keskiössä oleva Kaljun ja Kiharan etsivätoimisto kuulostaa äkkiseltään nuortenkirjameningiltä, mutta”Tähtisilmässä” ollaan  kyllä ihan aikuisten asioiden äärellä. Rajuimmissa käänteissään jopa K-18 rajoitukset voisivat olla hyvästä, sillä Ekholmin tapa kuvata väkivaltaa on joskus sukua Quentin Tarantinon tyylitellylle elokuvakerronnalle. Kun murhaajan uhri saa kirjassa pankkirakennuksen raskaan piruaiheisen räystäskoristeen päähänsä, asia kuitataan näin: “– Konoselle vaihdettiin uusi pää. Aidompi sanoisin.”

Yksityisetsivätoimistoa pyörittävän kaksikon rinnalla myös virallisempi poliisiorganisaatio on rikosten selvittelyssä mukana. Erityisesti esillä on vanhan liiton poliisimies Reinikka, jolta tosin aortta repeää heti kirjan alussa, ja hän joutuu seuraamaan sarjamurhaajan jäljitystä pakkolevolta.

Ekholmin dekkarin ansiot ovat enimmäkseen muualla kuin jäntevässä rikosjuonessa, sillä pariin sataan sivuun on ängetty hiukka liikaa tapahtumaa ja asianosaisia. Poliiseja, epäiltyjä ja uhreja piisaa niin paljon, että laskuissa sekoaa.

Sen verran juonesta kannattaa tässä sanoa, että se tuo 1990-luvun laman takaisin valokeilaan, kun Kalju ja Kihara alkavat penkoa vuonna 1995 epäselväksi jäänyttä perhesurmaa. Ydinkysymys kuuluu, surmasiko joku ulkopuolinen viisihenkisen, pankkikriisin syövereissä omaisuutensa menettäneen perheen?

Pirteä debyytti

Suomalaisia dekkarimyyntitilastoja ovat tällä vuosituhannella  hallinneet niin vahvasti samat 5-6 keski-ikäistä äijää ja yksi Lehtolainen, että kun markkinoille ilmaantuu uusi tekijä, se panee heti odottamaan jotain piristysruisketta ja nuorennusleikkauksen alkua genressä.

Jari Salosen “Kuokkavieraat” onkin pirteä debyytti, mutta mistään uuden rikoskirjailijasukupolven airueesta ei voi puhua, sillä Salonen on  debytoidessaan 61-vuotias. Kirjoitushommissa hänen kynänsä on tähän saakka sauhunnut päätoimisesti mainostoimittajan töissä sekä free-pohjalta laulutekstien tekijänä ja parin musikaalinkin käsikirjoittajana.

Kuokkavieraat liikkuu sikäli skandi-noirin parhaissa perinteissä, että päähenkilö Jukka Zetterman on ikääntyvä poliisimies, jonka avioliitto on hajoamassa, työura katkolla virkatehtävissä tapahtuneen ylilyönnin seurauksena ja huomisen suunta muutenkin kateissa. Erityistehtäviin\!q landelle komennettuna (huonosti peitelty rangaistus siis) hän saa aluksi setvittäväkseen epäkiinnostavan huvilamurtosarjan, mutta pääsee kohta jo keskelle kidnappausmysteeriä, kun morsiamenryöstö tehdään hääkekkereillä ihan tositarkoituksella.

Teollisuuspohatan julkkishörhönä tunnetusta tyttärestä vaaditaan miljoonalunnaita ja pian samaan vyyhteen liittyy pari aluksi satunnaiselta tuntuvaa surmatyötä. Lunnasrahatkin toimitetaan, mutta pimuapa ei palautetakaan.

Zetterman on tyyppinä viittä vaille kliseinen, mutta Salonen kirjoittaa hänen rikostutkinnoistaan ja siviilielämästään niin notkeasti, että hahmo pysyy kiinnostavana. Myös muissa poliisihahmoissa on särmiä, erityisesti Opettajaksi kutsutussa ylikomisario Oili Jaakkolassa, joka yrittää tasapainoilla Zettermanin tempoilujen ja poliisin ylijohdon välissä. Mukavanoloinen sivuhenkilö on myös Zettermanin työpariksi ilmaantuva Harju. Salonen on vaan liittänyt häneen kirjassa huonosti toimivan maneerin eli tavan jättää lauseet kesken ja selittää loput käsin. Elokuvallinen nyanssi, joka tekstissä pitää kuitenkin aukikirjoittaa, kerta toisensa jälkeen.

Kuokkavieraat on joka tapauksessa enemmän kuin lupaava sisääntulo. Zettermanin uusia seikkauiluja jää odottamaan mielenkiinnolla, ja pidempi sarjahan tästä on selvästi tulossa.

Keskustelua aiheesta

Knausgård painaa jarrua: uusi romaanisarja vain neliosainen

20090914 Forfatter Karl Ove Knausgård. Malmø, Sverige.
Karl Ove Knausgårdin uusi romaanisarja on saanut luonnehdinnan "henkilökohtainen ensyklopedia".

Norjalaiskirjailija Karl Ove Knausgårdilta ilmestyy syyskuun alussa suomeksi hänen uuden romaanisarjansa avausosa “Syksy” (Like). Sarjan toinen osa “Talvi” ilmestyy heti perään lokakuun lopussa.

Kuusi omaelämäkerrallista mammuttiromaania käsittänyt Taisteluni-sarja myi huimia lukuja kaikissa Pohjoismaissa ja teki Knausgårdista kirjallisen maailmantähden, kun sen käännösoikeudet myytiin kymmeniin maihin. Sarjan päätösosa julkaistiin Suomessa huhtikuussa.

Uusi, neliosainen sarja on saanut luonnehdinnan “henkilökohtaisen ensyklopedia”.  Syksy-teoksessa lapsi on syntymässä, ja isä istuutuu kirjoittamaan hänelle. Isä, kirjailija, haluaa kertoa lapselleen, mikä kaikki häntä tässä maailmassa odottaa. Isä kertoo niistä miljardeista ilmiöistä, aineista, eläimistä ja ihmisistä, joita me kutsumme maailmaksi.

Isän kirjoittaessa lapsi kasvaa kohdun pimeydessä. Tarinat paljastavat ympäröivän maailmamme uudella tavalla, ja luovat ikään kuin knausgårdilaisen maailmanselityksen.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta