Työmarkkinat
13.6.2024 13:53 ・ Päivitetty: 13.6.2024 13:53
”Kohtuullinen lopputulos”, Paperiliiton Petri Vanhala summaa päättynyttä neuvottelukierrosta
– Yhdeksän kuukautta, parisataa kokousta ja helvetin monta kahvikuppia, Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala kuvaa päättynyttä työehtosopimuskierrosta.
Paperiliitto teki kierroksen viimeiset sopimukset UPM:n kanssa kesäkuun alussa. Kierroksen ensimmäinen sopimus tehtiin jo viime vuoden puolella ja esimerkiksi Metsä Groupin kanssa tämän vuoden tammikuussa.
Vanhala arvioi tehtyjä sopimuksia kokonaisuudessaan ”kohtuullisiksi”.
– Oma näkemys on, että työehtosopimusta ei oikein voi sanoa hyväksi tai huonoksi, eikä niihin koskaan ole kokonaisuudessaan tyytyväinen. Tämän kierroksen lopputulokseen olen kohtuullisen tyytyväinen, Petri Vanhala arvioi yhdeksän kuukauden sopimusvääntöä.
Paperiliitom palkankorotukset olivat selvästi parempia kuin muille aloille viime kierroksella tulleet korotukset.
PAPERILIITTO ja sen kanssa neuvotelleet yritykset ovat sopineet, että ne eivät tarkemmin kerro sopimusten sisällöstä. Kyse on yrityskohtaisista ja pääosin kaksivuotisista sopimuksista.
Tehdyistä palkankorotuksista Vanhala suostuu vain toteamaan, että ne olivat selvästi parempia kuin muille aloille viime kierroksella tulleet korotukset.
Tekstikysymyksistä Vanhala toteaa työnantajien kanssa olleen hyvä yhteisymmärrys eikä niihin tullut merkittäviä muutoksia.
Oma paineensa ja vaikeutensa neuvottelukierrokseen tuli SAK:n keväällä järjestämästä Painava syy – kampanjasta, jolla vastustettiin hallituksen työelämä- ja sosiaaliturvaheikennyksiä. Myös paperiliittolaisia oli tuolloin lakossa.
Paperiliitto neuvotteli nyt toistamiseen alalle yrityskohtaiset sopimukset ja UPM:n kanssa liiketoimintakohtaiset sopimukset.
– Viime kierrokselta opimme, että kullekin työnantajalle pitää antaa aikarajat jolloin neuvotellaan. Tämä helpotti tätä kierrosta ja työnantajatkin sitä kiittivät.
VIIME kierroksella neuvottelut UPM ja Paperiliiton välillä olivat poikkeuksellisen vaikeat. Paperiliitto vauhditti neuvotteluja 112 päivää kestäneellä lakolla. Sopimus tehtiin lopulta tehtiin keväällä 2022.
Vanhala kertoo tällä kertaa neuvotteluiden edenneen UPM:n kanssa paljon aikaisempaa paremmassa ja rakentavammassa hengessä, vaikka koko sopimus irtisanottiin tänä keväänä.
Alunperin valtakunnansovittelijan avulla nelivuotiseksi tehdyn sopimuksen mukaan tänä keväänä oli tarkoitus neuvotella vain palkoista. UPM kuitenkin halusi uuteen sopimukseen myös tekstimuutoksia.
– Edellisestä huolimatta neuvottelut UPM:n kanssa olivat oikein rakentavat. Tosin pitää todeta, että sopimusten välillä vaihtui myös UPM:n toimitusjohtaja. Siihen en ota kantaa, miten tämä vaikutti neuvotteluihin, Vanhala muotoilee diplomaattisesti.
UPM:n nykyinen toimitusjohtaja, italialainen Massimo Reynaudo aloitti tehtävässä tämän vuoden alussa. Eläkkeelle jäänyt Jussi Pesonen aloitti UPM:n toimitusjohtajana vuonna 2004.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.