Kotimaa
18.3.2020 17:43 ・ Päivitetty: 18.3.2020 17:43
Kohu flunssalääkkeestä: THL:n johtajalta kommentti: ”Kannattaa suhtautua hyvin varauksella tällaisiin väitteisiin”
Suomessa koronaviruksen epidemiahuippu häämöttää vasta kuukauden tai parin päässä, arvioi terveysturvallisuusosaston johtaja Mika Salminen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL) STT:lle
Suomessa oli THL:n mukaan todettu 359 koronavirustartuntaa keskiviikkoon mennessä. Tiedossa olevien tartuntojen määrä kasvoi tiistain luvuista 40:llä. Salmisen mukaan toistaiseksi eletään epidemian alkuvaihetta.
Sairastuneiden todellista määrää ei enää tiedetä, koska koronaviruksen testauskriteerit ovat tiukentuneet. THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta sanoi maanantaina Ylellä, että koronaviruksesta sairastuneiden todellinen määrä Suomessa voi olla 20–30 kertaa suurempi kuin varmistettuja tapauksia on tiedossa.
Epidemiaa voidaan yhä seurata
Mika Salmisen mukaan testauskriteerien muuttaminen ei estä epidemian seurantaa, vaan THL käyttää siinä apunaan useita eri tietolähteitä.
– Tiedot näistä varmistetuista tapauksista riittävät, jotta voidaan laskea, onko trendi kasvava, laskeva vai tasainen.
Myös muita seurantatapoja on. Esimerkiksi terveyskeskukseen hengitystieinfektioiden perusteella hakeutuneiden ihmisten määrästä voidaan Salmisen mukaan hyvin päätellä epidemian vaihe.
Lisää aiheesta
Tartuntaketjuja pyritään Salmisen mukaan edelleen kartoittamaan, mutta se tulee päivä päivältä vaikeammaksi.
– Sillä ei myöskään ole enää suuren suurta merkitystä, siinä vaiheessa, kun epidemia on käynnistynyt.
Salmisen mukaan on ennenaikaista sanoa, ovatko Suomen tähänastiset rajoitukset auttaneet taittamaan tartuntojen määrän kasvun.
”Materiaaleista on ollut puutetta”
Koronavirustestejä on Salmisen mukaan tehty Suomessa nyt yli 3 000, ja päivässä voidaan tarpeen vaatiessa testata jopa 1 500 näytettä. Salmisen mukaan testit eivät ole vaarassa loppua Suomesta.
Maanantaina hallitus linjasi, että THL auttaa terveydenhuoltoa lisäämään viruksen testauskapasiteettia alueittain.
Salmisen mukaan THL on toiminut näin muun muassa arvioimalla kaupallisten koronatestien toimintaa, jotta niitä voidaan ottaa Suomessa käyttöön. Lähes kaikki Suomessakin käytettävistä kliinisen mikrobiologian testeistä ovat kaupallisia.
Lisäksi THL on auttanut terveydenhuoltoa testaamaan koronavirusnäytteitä. Salmisen mukaan THL on poikkeuksellisesti hoitanut osan esimerkiksi Turun laboratorionäytteistä.
– Materiaaleista on ollut välillä puutetta, koska niitä on kovan kansainvälisen kysynnän vuoksi vähemmän saatavilla kuin olisi tarvetta.
Koronakonsteihin skeptisyyttä
Erilaisista koronavirukseen tehoavista lääkkeistä ja muista konsteista on nyt paljon huhuja liikkeellä. Tänään on uutisoitu muun muassa japanilaisesta favipiravir-nimisestä flunssalääkkeestä, jonka väitetään toimivan tehokkaasti viruksen hoidossa. Salminen ei ole tuotteesta koskaan kuullutkaan ja toteaa, että asia kuuluu lääkeviranomaiselle eli Fimealle.
– Tällä hetkellä varmasti liikkuu hyvin paljon tietoa, että tämä tai tuo auttaa. Kannattaa suhtautua hyvin varauksella tällaisiin väitteisiin, hän sanoo.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.
Lisää aiheesta
Politiikka
18.3.2020 17:38
Ps-edustajalta kummallinen teko – ”Hyvä, että muilta edustajilta tuli aika laajasti ihmettelevä ja tyrmistynyt ei kiitos”
Ulkomaat
18.3.2020 17:29
Järkyttävä luku: Italiassa 475 ihmistä on kuollut koronavirukseen päivän aikana
Politiikka
18.3.2020 17:15
SAK:n pääekonomisti rajusta esityslistasta: ”Tämä on kiistatta tässä kokonaisuudessa palkansaajien kannalta raskain toimenpide”