Kohuttu Venäjä-raportti viedään UPIn neuvottelukunnan käsittelyyn

Kuva: Jukka-Pekka Flander

Ulkopoliittisen instituutin neuvottelukunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Susanna Huovinen (sd.) vie instituutin paljon keskustelua herättäneen Venäjä-raportin neuvottelukunnan kokouksen käsittelyyn.

– Meillä on ensi viikolla aivan normaali jo aiemmin sovittu UPIn neuvottelukunnan kokous. Kun Venäjä-raportti tuli julki ja aiheesta ryöpsähti keskustelu, otin yhteyttyä UPIn johtajaan Teija Tiilikaiseen ja toivoin, että neuvottelukunnan kokouksen asialistalle lisätään asiaa käsittelevä kohta, Huovinen kertoo Demokraatille.

Huovisen mukaan on hyvä käydä keskustelu muun muassa siitä, miten raportti on syntynyt.

– Kaikille ei ole varmaan selvää, että se on tehty valtioneuvoston kanslian tilauksesta. On hyvä käydä asiaan liittyvät yksityiskohdat läpi.

Huovisen mukaan neuvottelukunnan roolina on erilaisten yhteiskunnallisten viestien tuominen tutkimuslaitoksen tietoisuuteen. Tästä on nytkin kyse.

– On selvää, että UPI sinänsä on varsin itsenäinen tutkimustoiminnassaan. Ei tässä ole kyse siitä, että neuvottelukunta alkaa tekemään instituutin puolesta tutkimusta. Meillä ei ole neuvottelukuntana mandaattia eikä tarvetta puuttua tutkimustoimintaan.

”Olisi ollut hyvä tietää, että raportti on tulossa julkisuuteen.”

Huovisen mukaan neuvottelukunnassa on epätietoisuutta myös siitä, millä tavalla tutkimusprosessi on edennyt ja sekin asia on hyvä käydä läpi.

– Mitkä ovat olleet menettelytavat asiassa ja miten neuvottelukunta on ollut informoitu hankkeesta ja sen julkistuksesta? Raportti on aiheuttanut paljon keskustelua. Instituutin itsensä ja sen oman jatkon kannalta on tärkeää käydä keskustelu siitä, millaisena tämä prosessi on näyttäytynyt ja milaista palautetta itse kukin olemme neuvottelukunnan jäseninä saaneet.

– Olisi ollut hyvä, että olisimme etukäteen tienneet, että tämäntapainen raportti on tulossa julkisuuteen. Olen saanut neuvottelukunnan jäseniltä viestiä, että julkistus on tullut yllätyksenä.

Alexander Stubbin (kok.) pääministerikaudella tilattu Venäjä-selvitys ilmestyi viime viikolla. SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne antoi raportista palautetta Helsingin Sanomiin kirjoittamassaan tekstissä. Rinteen mukaan raportti jää mielipidetasolle, ja tekstiä voi lukea enemmän pelkoja nostattavana kuin aitoja vastauksia antavana. Hän kirjoitti, että selvitys tarkastelee Venäjän toimintaa tyhjiössä analysoimatta, mitä maailmassa muuten tapahtuu.

Selvityksen parasta antia on Rinteen mukaan kuvaus Venäjän sisäisestä tilanteesta. Kansanedustaja Eero Heinäluoma on tarkastellut raporttia kriittisesti Maaseudun Tulevaisuudessa. ”Roiston ja hyvisten roolit ovat kirkkaat”, hän kirjoittaa.

Susanna Huovinen sanoo, ettei hän käy neuvottelukunnan puheenjohtajan roolissa mielellään analysoimaan tutkimustoimintaa, koska asiassa mennään mielipiteiden puolelle.

– Sen verran nyt voi varmasti todeta myös sisällöstä, että ei tällainen keskustelu nyt ihan vähällä synny ja sillä tavoin ymmärrän hyvin sitä, että on herännyt kysymyksiä siitä, mikä on kyseisen raportin sävy ja tyyli. Neuvottelukunnassa keskustelun käyminen on tärkeää myös siitä näkökulmasta, että UPIn oma painoarvo ja asema riippumattomana instituuttina varmistetaan.

”Se ei ollut poliittinen raportti.”

Venäjä-tutkimuksella on ollut valtioneuvoston kanslian asettama ohjausryhmä. Sen puheenjohtajana toimi ulkoasiainministeriön suunnittelu- ja tutkimusyksikön johtaja Antti Kaski.

Kaski kertoo, että valtioneuvosto tilaa monenlaisia raportteja, jotka liittyvät hallitusohjelmassa määriteltyihin politiikkatavoitteisiin. Tavoitteita tukemaan hankitaan tietopohjaa. Rahaa vuosittain tällaiseen tutkimustoimintaan menee 10 miljoonaa euroa.

– Valtioneuvosto päättää otsikko -ja tietotarvekuvaustasolla aiheet, joista tietoa tarvitaan. Sen jälkeen aiheet avataan kilpailuun ja esimerkiksi eri tutkimuslaitokset kirjoittavat ehdotuksen, miten he lähtisivät asiaa käsittelemään. Sitten valitaan paras ehdotus ja tarjous valtioneuvoston toimesta. Valtioneuvoston kanslia tekee sopimuksen tutkimuslaitoksen kanssa.

Jokaiselle tutkimushankkeelle nimetään ohjausryhmät, joita eri ministeriöiden edustajat johtavat. Ryhmä koostuu eri ministeriöiden edustajista ja tarvittaessa asiantuntijoista.

Tällä hetkellä käynnissä on muun muassa Aleksanteri-instituutin tutkimushanke Venäjän hybridisodan ytimessä: määritelmiä, toimia, käytäntöjä ja uhkiin varautumista.

– Tutkijoilla on vapaus tehdä oma analyysi, muuten toiminnasta ei olisi mitään hyötyä. Minusta on hyvä, että tutkimukseen pohjaavaa tietoa käytetään politiikan suunnittelussa ja tutkijoilla on oma etiikka, jota en epäile. Emme tietenkään sormeile heidän päätelmiään, mutta raportin jälkeen seuraava askel on miten tietoa käytetään ja politiikkaa muotoillaan sen pohjalta.

Venäjä-vastaisuutta Ulkopoliittisen instituutin raportissa ei Antti Kasken mielestä ole.

– Siinä oli tutkijoiden analyysiä ja sitä voi tulkita eri tavoin. Mielestäni se ei ollut poliittinen raportti. Se vastasi tutkimuskysymyksiin, joita oli esitetty.

Keskustelua aiheesta

”Käsittämätöntä piittaamattomuutta ja ennen kaikkea halveksuntaa” – Ylioppilaskirjoitusten uhkaaminen suututti työnantajat

Kuva: Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto

Sivistystyönantajat reagoi voimakkaasti OAJ:n, Jytyn ja JHL:n iltayhdeksältä tehtyyn lakkoilmoitukseen, jossa liitot uhkaavat laajentaa työtaistelun 15:sta helsinkiläiseen yksityiskouluun. Koulujen joukossa on myös lukioita ja lakon ajakohta 12.-16. maaliskuuta osuu kevään ylioppilaskirjoitusten päälle. Sivitystyönantajat paheksuvat ajankohtaa vahvoin sanankääntein.

– Uudessa lakkoilmoituksessa palkansaajapuoli osoittaa käsittämätöntä piittaamattomuutta ylioppilaskirjoituksia kohtaan. Tämä on ennen kaikkea halveksuntaa opiskelijoita ja tietenkin myös opettajia kohtaan.

– Sivistystyönantajien hämmennystä korostaa se, että kyseessä on kuitenkin palkansaajien edustajien haluttomuus neuvotella työehtosopimuksista, työnantajat sanovat.

Katso lista lakkouhan alla olevista helsinkiläiskouluista täältä.

Opetusalan lakko uhkaa ylioppilaskirjoituksia useissa helsinkiläiskouluissa – listalla muun muassa Suomen ykköslukioihin kuuluva SYK

Kuva: Thinkstock

Yksityisen opetusalan ja ammatillisten aikuiskoulutuskeskusten henkilöstöä edustavat Opetusalan Ammattijärjestö OAJ ry, Julkis- ja yksityisalojen toimihenkilöliitto Jyty ry ja Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL jättivät iltayhdeksältä lakkovaroituksen, joka koskee 15 helsinkiläistä yksityiskoulua ja lukiota. Jos sopuun ei päästä työt keskeytyvät 12.-16. maaliskuuta muun muassa Helsingin Suomalaisen yhteiskoulun peruskoulussa ja lukiossa, Töölön yhteiskoulun peruskoulussa, lukiossa ja aikuislukiossa sekä Kulosaaren yhteiskoulun peruskoulussa ja lukiossa.

Lukioiden kannalta lakko vaikeuttaisi 12. maaliskuuta järjestettävää äidinkielen ylioppilaskoetta sekä 14. ja 16. päivä maaliskuuta järjestettäviä ylioppilaskokeita.

Opetushenkilöstön ohella lakonuhka koskee oppilaitosten hallinto- ja tukipalveluhenkilöstöä. Sitä edustavien Jytyn ja JHL:n jäsenet ovat olleet ylityö- ja vuoronvaihtokiellossa 7.2. alkaen, ja myös nämä työtaistelutoimenpiteet jatkuvat toistaiseksi.

Lakossa mukana olevat toimipisteet:

Apollon yhteiskoulun kannatusyhdistys ry, Apollon yhteiskoulu; peruskoulu ja lukio
Englantilaisen koulun säätiö sr, Englantilainen koulu; peruskoulu ja lukio
Helsingin Uusi Yhteiskoulu Osakeyhtiö, Helsingin Uusi yhteiskoulu; peruskoulu ja lukio
Oy Helsingin Yhteiskoulu ja Reaalilukio, Herttoniemen yhteiskoulu; peruskoulu ja lukio
Kouluyhdistys Pestalozzi Schulverein Skolföreningen ry, Helsingin Saksalainen koulu; peruskoulu ja lukio
Kulosaaren yhteiskoulun osakeyhtiö, Kulosaaren yhteiskoulu; peruskoulu ja lukio
Lauttasaaren yhteiskoulun kannatusyhdistys ry, Lauttasaaren yhteiskoulu; peruskoulu ja lukio
Maanviljelyslyseon osakeyhtiö, Helsingin yhteislyseo; peruskoulu ja lukio
Munkkiniemen koulutussäätiö sr, Munkkiniemen yhteiskoulu; peruskoulu ja lukio
Oulunkylän yhteiskoulun kannatusyhdistys ry, Oulunkylän yhteiskoulu; peruskoulu ja lukio
Pohjois-Haagan Yhteiskoulu Oy, Pohjois-Haagan yhteiskoulu; peruskoulu ja lukio
Suomalaisen Yhteiskoulun Osakeyhtiö, Helsingin Suomalainen Yhteiskoulu; peruskoulu ja lukio
Touko Voutilaisen koulusäätiö sr, Eiran Aikuislukio, peruskoulu ja lukio
Töölön Yhteiskoulu Oy, Töölön yhteiskoulu; peruskoulu, lukio ja aikuislukio
Viipurin Reaalikoulu Oy, Maunulan yhteiskoulu ja Helsingin matematiikkalukio; peruskoulu ja lukio

AVAINSANAT

Opetusalan lakko laajenee Helsingin yksityisiin kouluihin ja lukioihin – katso lista kouluista

Kuva: Lehtikuva

Yksityisen opetusalan ja ammatillisten aikuiskoulutuskeskusten henkilöstöä edustavat Opetusalan Ammattijärjestö OAJ ry, Julkis- ja yksityisalojen toimihenkilöliitto Jyty ry ja Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ovat jättäneet iltayhdeksältä lakkovaroituksen.

Työt keskeytyvät 15 helsinkiläisessä yksityisessä yleissivistävässä oppilaitoksessa 12.–16. maaliskuuta, ellei sovitteluun edenneessä työriidassa sitä ennen saavuteta sopua.

Yksityinen opetusala ja ammatilliset aikuiskoulutuskeskukset ovat olleet sopimuksettomassa tilassa 1. helmikuuta alkaen. Työntekijäjärjestöt jättivät ensimmäisen lakkovaroituksen 18.2. Tämä työnseisaus koskee järjestöjen mukaan viittä Etelä-Suomen ammatillista oppilaitosta ja neljää ammatillista aikuiskoulutuskeskusta ja se toteutetaan 5.–9. maaliskuuta.

Alan työehtosopimusneuvottelut jumiutuivat näkemyseroihin palkankorotustasosta ja tekstikysymyksistä.

OAJ:n, JHL:n ja Jytyn mielestä Sivistystyönantajilla ei ole perusteita tarjota yksityisen opetusalan henkilöstölle selvästi pienempiä palkankorotuksia ja heikompia työehtoja, kuin mitä muiden oppilaitosten henkilöstölle ja muille palkansaajille on sovittu.

Työriitaa on soviteltu 21.2. lähtien sovittelija Jukka Ahtelan johdolla. Sovittelu jatkuu maanantaina 26.2.

Opetushenkilöstön ohella lakonuhka koskee oppilaitosten hallinto- ja tukipalveluhenkilöstöä. Sitä edustavien Jytyn ja JHL:n jäsenet ovat olleet ylityö- ja vuoronvaihtokiellossa 7.2. alkaen, ja myös nämä työtaistelutoimenpiteet jatkuvat toistaiseksi.

Lakossa mukana olevat toimipisteet:

Apollon yhteiskoulun kannatusyhdistys ry, Apollon yhteiskoulu; peruskoulu ja lukio
Englantilaisen koulun säätiö sr, Englantilainen koulu; peruskoulu ja lukio
Helsingin Uusi Yhteiskoulu Osakeyhtiö, Helsingin Uusi yhteiskoulu; peruskoulu ja lukio
Oy Helsingin Yhteiskoulu ja Reaalilukio, Herttoniemen yhteiskoulu; peruskoulu ja lukio
Kouluyhdistys Pestalozzi Schulverein Skolföreningen ry, Helsingin Saksalainen koulu; peruskoulu ja lukio
Kulosaaren yhteiskoulun osakeyhtiö, Kulosaaren yhteiskoulu; peruskoulu ja lukio
Lauttasaaren yhteiskoulun kannatusyhdistys ry, Lauttasaaren yhteiskoulu; peruskoulu ja lukio
Maanviljelyslyseon osakeyhtiö, Helsingin yhteislyseo; peruskoulu ja lukio
Munkkiniemen koulutussäätiö sr, Munkkiniemen yhteiskoulu; peruskoulu ja lukio
Oulunkylän yhteiskoulun kannatusyhdistys ry, Oulunkylän yhteiskoulu; peruskoulu ja lukio
Pohjois-Haagan Yhteiskoulu Oy, Pohjois-Haagan yhteiskoulu; peruskoulu ja lukio
Suomalaisen Yhteiskoulun Osakeyhtiö, Helsingin Suomalainen Yhteiskoulu; peruskoulu ja lukio
Touko Voutilaisen koulusäätiö sr, Eiran Aikuislukio, peruskoulu ja lukio
Töölön Yhteiskoulu Oy, Töölön yhteiskoulu; peruskoulu, lukio ja aikuislukio
Viipurin Reaalikoulu Oy, Maunulan yhteiskoulu ja Helsingin matematiikkalukio; peruskoulu ja lukio

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Lakot uhkaavat päiväkoteja ja jäänmurtajia – ”Kun työtaistelu uhkaa, tilanne on aina vaikea”

Kuva: Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
Valtakunnansovittelija Minna Helle.

Työriitojen sovittelurintamalla on ruuhkaa. Valtakunnansovittelija Minna Helteen mukaan meneillään on erittäin kiireinen vaihe, sillä sovittelijan toimistoa työllistää parhaillaan kuusi työriitaa. Lähiviikoille on annettu useita lakkovaroituksia, jotka koskevat niin yksityisiä päiväkoteja, kiinteistönhuoltoa kuin jäänmurtajia.

– Kun työtaistelu uhkaa, tilanne on aina vaikea, Helle sanoo. Hän ei lähde arvioimaan, millä alalla neuvottelut ovat pahiten solmussa.

Miltei kaikissa kiistoissa on kyse sekä palkoista että muista työehtoihin liittyvistä asioista.

Yksityisiä päiväkoteja uhkaava lakko alkaisi 7. maaliskuuta ja kestäisi kaksi päivää. Alan työriidan sovittelu jatkuu tiistaina.
Sunnuntaina sopua etsittiin yliopistoja sekä jäänmurtajia ja monitoimimurtajia koskeviin työriitoihin. Laivanpäällystöliitto on ilmoittanut kansipäällystön lakosta, joka alkaisi niin ikään 7. maaliskuuta.

Murtajia operoiva Arctia on työntekijäpuolen mukaan esittänyt laajoja heikennyksiä työehtoihin. Kokonaisheikennys ansioihin olisi liiton mukaan kymmeniä prosentteja. Arctian mukaan kansipäällystön palkat ja työehdot ovat huomattavasti paremmat kuin muualla suomalaisella merenkulkualalla.

Yliopistojen työriitaa ratkotaan sovittelija Janne Metsämäen johdolla. Työntekijäpuoli aikoo järjestää työnseisauksen keskiviikkona Helsingin yliopistossa, ellei sopua synny ennen sitä.

Viikonlopputyö hiertää yhä pankkialalla

Maanantaina jatkuu kiinteistöpalvelualan, yksityisen opetusalan ja rahoitusalan työriitojen sovittelu. Pankkialan neuvotteluissa on ollut useamman viikon tauko sen jälkeen kun osapuolet hylkäsivät Helteen tarjoaman sovintoesityksen.

– Kyse on yhä samasta asiasta eli viikonlopputyön teettämisestä, Helle sanoo.

Kiinteistöpalvelualalla ammattiliitto PAM on ilmoittanut useista työnseisauksista, joista ensimmäiset alkaisivat torstaina. Lakot koskisivat muun muassa siivoojia ja talonmiehiä.

– Sovittelussa on edistytty, mutta auki on yhä useita asioita sekä palkkojen että tekstien osalta.

STT–ANNU MARJANEN

Keskustelua aiheesta

Ravintola- ja vapaa-ajanpalvelut ja PAM sopuun työehdoista

Kuva: Lehtikuva / Markku Ulander

Matkailu- ja ravintola-ala ja PAM ovat päässeet sopuun ravintola- ja vapaa-ajanpalvelujen työehtoneuvotteluissa. Matkailu- ja ravintolapalvelut MaRa ry:n mukaan neuvottelutulos vaatii vielä osapuolten hallintojen hyväksymisen. Sopimuksen sisällöstä tiedotetaan tarkemmin vasta sen jälkeen.

– Takana on pitkä neuvottelurupeama, joten olemme luonnollisesti tyytyväisiä tuloksen saavuttamiseen. Neuvottelut käytiin pitkästä aikaa liittokohtaisina.

– Ne olivat vaikeat, koska molemmilla sopijapuolilla oli vuosien aikana kertyneitä tavoitteita. Tästä vaikeudesta huolimatta neuvottelut käytiin rakentavassa hengessä, MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi toteaa.

Keskustelua aiheesta