Politiikka
1.7.2017 12:44 ・ Päivitetty: 1.7.2017 12:44
“Koko sote-uudistusta pitäisi lykätä” – Suuret kaupungit vastaisivat mielellään palveluista jatkossakin
Useissa suurissa kaupungeissa ollaan tyytyväisiä siihen, millaisia korjaustarpeita perustuslakivaliokunta esitti tällä viikolla sosiaali- ja terveyspalveluiden valinnanvapautta koskevaan lakiesitykseen.
Valiokunta edellytti, että valinnanvapaus pitää ottaa vaiheittain ja porrastetusti käyttöön. Se kehotti lausunnossaan myös kiinnittämään huomiota lakipaketin kohtaan, jonka mukaan kunnat ja kuntayhtymät eivät saisi toimia sote-palveluiden tuottajina.
Suuret kaupungit ovat halunneet tuottaa sote-palveluita itse, koska niillä on siihen rahkeet. Näin tekisi mielellään jatkossakin esimerkiksi Suomen toiseksi suurin kaupunki Espoo, joka tuottaa palveluita nyt yhdessä HUS-kuntayhtymän kanssa.
– Uudellamaalla ja pääkaupunkiseudulla monet asiat ovat hyvin näissä palveluissa. Jos yksityinen rooli kasvaa, sen pitäisi tapahtua hallitusti, sanoo Espoon perusturvajohtaja Juha Metso.
Helsinki on valmis tuottamaan palveluita jatkossa itse tai yhdessä muiden pääkaupunkiseudun kuntien kanssa.
Helsingin sosiaali- ja terveystoimen apulaispormestari Sanna Vesikansa sanoo, että kaupunki on valmis tuottamaan palveluita jatkossa joko itse tai yhdessä muiden pääkaupunkiseudun kuntien kanssa.
– Tästä ei ole ehditty keskustella. Helsinki on valmis pohtimaan seudun yhteisiä ratkaisuja ja hyvin valmis siihen, että tuotantovastuu säilyy suurilla kaupungeilla, Vesikansa sanoo.
Lisää aiheesta
Tampereen pormestari Lauri Lyly kannattaa uudistuksen toteuttamista vaiheittain. Ainakin alkuvaiheessa kunnat ja kuntayhtymät voisivat tuottaa osan palveluista, hän sanoo.
– Tässä pitäisi tehdä vaiheistus. Jos otetaan 2019 käyttöön osa uudistuksesta ja vaikka valinnanvapaus vaiheittain vuoden–kahden viiveellä.
Oulun kaupunginjohtaja Päivi Laajala on samoilla linjoilla.
– Myöhemmin, jos aidot markkinat syntyvät, kunta julkisena palveluntuottajana voi vetäytyä pois.
Sitä on ihan välttämätöntä siirtää eteenpäin.
Turun kaupunginjohtaja Aleksi Randellin mielestä Turun seudulla kunnat ja kuntayhtymät voisivat jatkossakin hoitaa palveluita, jotka kuuluvat laajan valinnanvapauden piiriin.
Koko sote-uudistusta pitäisi kuitenkin Randellin mielestä lykätä tuonnemmaksi.
– Sitä on ihan välttämätöntä siirtää eteenpäin. Toivottavasti näitä asioita tehdään jatkossa yhteistyössä kaupunkien ja kuntaliiton kanssa.
Suomen kuusi suurinta kaupunkia julkaisivat kesäkuussa kannanoton, jossa ne vaativat, että sote-uudistus toteutetaan vaiheittain ja riittävän pitkällä siirtymäajalla.
STT ei lauantai-iltapäivään mennessä tavoittanut Vantaan kaupunginjohtaja Kari Nenosta.
Sote-uudistuksen tulevaisuudesta saadaan lisätietoa luultavasti ensi viikolla, kun virkamiehet ja poliitikot jatkavat sote-paketin käsittelyä.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.