Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Kokoomusnaisten Vikman haluaa naiset kutsuntoihin – “Naiset pärjäävät keskimääräistä paremmin”

Kansanedustaja, Kokoomusnaisten puheenjohtaja Sofia Vikman laajentaisi kutsunnat koskemaan myös naisia. Vikmanin mukaan koko ikäluokan oikea-aikainen tavoittaminen kutsunnoissa lisäisi kiinnostusta asepalvelusta kohtaan ja kasvattaisi hyvin motivoituneiden varusmiesten määrää. Vikmanin mukaan naisia tarvitaan lisää myös kriisinhallintaoperaatioihin.

– Modernissa armeijassa tarvitaan taitoja, joita naisilla on kyky oppia siinä missä miehilläkin. Kutsuntojen ulottaminen naisiin on tärkeää, jotta saamme ikäluokkien parhaimmat kyvyt puolustusvoimien käyttöön, Vikman sanoo.

Hänen mukaansa kutsuntojen laajentaminen edistäisi myös sukupuolten yhdenvertaisuutta, kun naiset saisivat kutsunnoissa oikea-aikaista tietoa mahdollisuudesta suorittaa vapaaehtoinen asepalvelus.

Vikman sanoo, että varusmiespalveluksen suorittaneet naiset pärjäävät palveluksessa keskimääräistä paremmin ja ovat motivoituneita. Heistä noin 60 prosenttia on suorittanut johtajakoulutuksen.

Naisrauhanturvaajan kohtaaminen voi olla mullistavaa esimerkin vuoksi, sillä koulutettuja itsenäisesti toimivia naisia ei usein löydy kriisialueiden yhteisöistä.

Naisten asepalveluksen Vikman säilyttäisi jatkossakin vapaaehtoisena, koska koko ikäluokan pakolliseen asepalvelukseen ei tällä hetkellä ole puolustusvoimien näkökulmasta tarvetta.

Puolustusvoimien tavoitteena on saada lisää naisia vapaaehtoiseen asepalvelukseen. Vikmanin mukaan naisia tarvitaan lisää ammattisotilaiksi ja etenkin kriisinhallintatehtäviin, vaikka miespuolinen ikäluokka määrällisesti riittäisi tällä hetkellä puolustusvoimien tarpeisiin.

Lisää aiheesta

– Kriisinhallintaan osallistuvista suomalaissotilaista keskimäärin vain noin neljä prosenttia on naisia, vaikka naisilla on kyky oppia sotilaan taidot siinä missä miehilläkin.

Vikman näkee naisrauhanturvaajien edistävän myös kohtaamisia paikallien väestön kanssa.

– Naisten määrän kasvattaminen sotilaallisissa kriisinhallintaoperaatioissa on tärkeää myös siksi, että monissa tilanteissa vuorovaikutusta paikallisen väestön kanssa ei synny, mikäli partio koostuu vain miehistä. Naisrauhanturvaajan kohtaaminen voi olla mullistavaa esimerkin vuoksi, sillä koulutettuja itsenäisesti toimivia naisia ei usein löydy kriisialueiden yhteisöistä, Vikman sanoo.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE