Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Kokoomuksen Grahn-Laasoselta täyslaidallinen: “EU-politiikkaa ei johda kukaan”

LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Pääministeri on epäonnistunut Suomen EU-politiikan johtamisessa, kansanedustaja Sanni Grahn-Laasonen (kok.) kritisoi, kun eduskunta keskusteli opposition välikysymyksestä.

Demokraatti

Demokraatti

Välikysymys koskee hallituksen EU-vaikuttamiseen ennallistamisasetuksessa. Opposition välikysymyksen ensimmäinen allekirjoittaja Grahn-Laasonen totesi puheenvuorossaan, että suomalaiset eivät ole valmiita luovuttamaan metsäpolitiikkaa EU:n toimivaltaan.

– Komission esitys EU:n ennallistamisasetukseksi on niin räikeästi epäreilu ja kallis Suomelle, ettei pitäisi olla mitään epäselvää siinä, että Suomen olisi Ruotsin lailla pitänyt vastustaa asetusta alusta alkaen.

Opposition mukaan hallitus on pääministeri Sanna Marinin (sd.) johdolla laiminlyönyt Suomen edun puolustamisen ja EU-vaikuttamisen kansallisesti tärkeässä metsäpolitiikassa.

– Hämmästelemme, miten Suomen hallitus – keskusta siellä mukana – asettui kannattamaan jäsenvaltioille sitovia tavoitteita ja velvoitteita luonnon ennallistamiseksi, vaikka esityksen kustannukset ovat Suomelle suhteessa kansantalouden kokoon ylivoimaisesti suurimmat, lähes miljardi euroa vuodessa, ja esityksen vaikutusarviot ovat täysin puutteellisia, Grahn-Laasonen totesi.

Hän osoitti viestinsä myös valtiovarainvarainministeri Annika Saarikolle (kesk.).

– Eikö minkä tahansa esityksen, joka maksaa Suomelle miljardin vuodessa, pitäisi soittaa valtion kirstunvartijan herätyskelloja? Miten päädyitte EU-ministerivaliokunnassa puoltamaan myönteistä kantaa ennallistamisasetukseen, joka rajoittaa Suomen eduskunnan budjettivaltaa ja tekee Suomesta ylivoimaisesti suurimman maksajan?

Lisää aiheesta

GRAHN-LAASOSEN mukaan välikysymys on välttämätön, koska “hallitus ei ole kyennyt hoitamaan Suomen asioita sisäisten ristiriitojensa takia”.

– Kuvaavaa on, että selkeää kantaa ei ole vieläkään. Suomen hallituksen kannanmuodostus venyi kesän yli ja kesti jopa 12 viikkoa. Asetuksesta tuli huolestuttavia tietoja jo kevättalvella. Komissio antoi esityksensä kesäkuussa, hallituksen linjauksia jouduttiin odottamaan lokakuulle. Tänä aikana päätöksentekojuna Brysselissä on edennyt kovaa vauhtia. Myöhästyminen maksoi Suomelle paljon.

Grahn-Laasonen kritisoi sitä, että hallituksen ministerit ovat puhuneet eri viestein julkisuudessa ja tehneet irtiottojaan ihan ohi sen, mitä ovat EU-ministerivaliokunnassa itse olleet sopimassa.

– Mistä pitäisi tietää, mitä mieltä hallitus on, kun se ei tiedä sitä itsekään – ja vastaus riippuu siitä, keneltä kysyy! Kuinka EU-politiikka ja Suomen edun valvominen voi onnistua, jos ei ole selkeää yhtä kansallista Suomen kantaa? Pääministeri on epäonnistunut Suomen EU-politiikan johtamisessa Suomelle tärkeässä asiassa.

Grahn-Laasosen mukaan pääministeri ei vastauksessaan kyennyt vakuuttamaan, että hän ja hänen hallituksensa ovat huolehtineet Suomen edun ajamisesta koskien EU:n ennallistamisasetusta.

– Metsäpolitiikan on pysyttävä kansallisessa päätösvallassa ja Suomen on otettava ennallistamisasetukseen kielteinen kanta. Siksi esitän, että eduskunta toteaa, ettei hallitus nauti enää eduskunnan luottamusta.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE