Politiikka
11.12.2019 08:12 ・ Päivitetty: 11.12.2019 08:56
Kokoomus lähtee mukaan perussuomalaisten välikysymykseen
Kokoomus lähtee mukaan perussuomalaisten alulle panemaan välikysymykseen Syyrian al-Holin leiriläisistä.
Asiasta kertoi kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen eduskuntaryhmän ylimääräisen kokouksen jälkeen.
Jo aiemmin nyt-liike ja kristillisdemokraatit ovat kertoneet lähtevänsä mukaan perussuomalaisten välikysymykseen.
Mykkäsen mukaan tällä hetkellä on suuri epäselvyys siitä, onko hallitus tehnyt poliittisen päätöksen ja antanut mandaatin kotiuttaa Suomeen Isis-kalifaatin toimintaan osallistuneita Suomen kansalaisia vai ei.
Mykkäsen mukaan kokoomus lähtee siitä, että Suomen pitää auttaa lapsia, jos siihen löytyy turvallinen tapa. Edellisen hallituksen linja oli Mykkäsen mukaan se, että merkittävän turvallisuusriskin aiheuttavia aikuisia ei Suomen valtion toimin auteta.
– Me katsomme myös tulevaisuuteen siltä osin, että Suomen tulisi siirtyä Tanskan malliseen tilanteeseen, jossa kaksoiskansalaisuus voidaan peruuttaa, jos osallistuu terroristiseen toimintaan ulkomailla, Mykkänen sanoi toimittajille eduskunnassa.
Mykkäsen mukaan on aivan selvää, että jos Suomen valtio aktiivisesti auttaa paluussa al-Holin alueelta, hallituksen on tehtävä asiasta poliittinen päätös. Mykkäsen mukaan aktiivinen auttaminen ei perustu viranomaisten konsulipalvelulain mukaisiin normaaliin toimiin.
Välikysymys jätetään tänään kello 11. Perussuomalaiset sanoi aiemmin, että heidän mielestään ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) puheet eivät täsmää julkisuudessa olleiden tietojen kanssa. Perussuomalaisten mukaan täytyy selvittää, ollaanko Isis-perheitä tuomassa Suomeen, onko Haavisto puhunut totta aiheesta ja onko hän painostanut ulkoministeriön virkamiestä vaatimalla tältä lainvastaisia toimia Isis-perheiden tuomiseksi Suomeen.
”Marinin hallitus kantaa vastuun Rinteen hallituksen päätöksenteosta”
Välikysymys on opposition järein ase, jonka tarkoituksena on mitata hallituksen tai ministerin nauttima luottamus. Hallituksen on vastattava välikysymykseen täysistunnossa viidentoista päivän kuluessa. Saatuaan vastauksen välikysymykseen eduskunta käy asiasta keskustelun, jonka päätteeksi äänestetään hallituksen tai ministerin luottamuksesta.
Kristillisdemokraattien eduskuntaryhmän puheenjohtaja Päivi Räsänen kritisoi, että tuore pääministeri Sanna Marin (sd.) ei ole kyennyt vastaamaan kysymyksiin ulkoministerin toiminnasta ja ristiriitaisista lausunnoista.
– Vaikka Marinin hallitus on vasta nimitetty, se kantaa kuitenkin poliittisen vastuun (Antti) Rinteen hallituksen ja ulkoministerin päätöksenteosta tässä kysymyksessä, koska ulkoministerin linjaukset näyttävät nauttivan hallituksen täyttä luottamusta.
Räsänen huomauttaa, että suojelupoliisi on varoittanut, että Isis-kalifaattiin lähteneet naiset muodostaisivat turvallisuusuhan Suomeen palattuaan jatkamalla terroristista toimintaansa.
– Kyseessä on kansallisen turvallisuuden kannalta merkittävä linjaus, ja asian perusteellinen selvittäminen eduskunnassa on tarpeen, Räsänen sanoo.
STT–Viivi Salminen
Uutista täydennetty Mykkäsen kommenteilla ja taustalla 11.12. kello 10.47 ja Räsäsen kommenteilla kello 10.56.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.