Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Kokoomusnuorten puheenjohtaja röykyttää rajusti Hjallis Harkimoa – paljastaa myös hyvin harvinaisen jääviystapauksen

Harry Harkimo kertoi viime viikolla eduskunnassa jättävänsä kokoomuksen.

Kokoomusnuorten puheenjohtaja Henrik Vuornos on aloittanut kolmiosaisen kirjoitussarjan, jossa hän tarkastelee kokoomuksesta eronnneen kansanedustaja Harry “Hjallis” Harkimon toimintaa.

Ensimmäinen osa on otsikoitu “Politiikan uudistajaksi ei kannata julistautua, jos teot eivät vastaa puhetta”.

Harkimo on perustanut poliittisen liikkeen Liike Nytin, johon Vuornos kertoo suhtautuvansa skeptisesti.

– Suurin syy tähän ovat ne toimintatavat, joita olen seurannut Harkimon kansanedustajana viljelleen. Harkimo ei ole suinkaan ollut uudistava voima – pääosin päinvastoin. Ehkä räikein esimerkki tästä ovat yritystuet, Vuornos kirjoittaa.

Vuornos siteeraa Harkimon kumppania Liike Nytissä, Mikael Jungneria. ”Yritän innostaa suomalaista yhteiskuntaa uudistamaan päätöksenteon siten, että kaikkien suomalaisten asiantuntemus olisi käytettävissä. Ja että tämmöiset yritystukityöryhmä-tyyppiset hassut näytelmät jäisivät historiaan”, Jungner on sanonut Helsingin Sanomille.

Tämän jälkeen Vuornos nimeää nimenomaan Harkimon “yritystukien ykköstykiksi”.

– Kurkistakaamme siis hieman tarkemmin Harkimon saavutuksiin yritystukien saralla hänen kansanedustaja-aikanansa. Harkimo on tullut alkukaudesta tutuksi mm. kaupallisen television uutistoimintaa tarkastelevan työryhmän puheenjohtajana, keplottelemalla itsensä Veikkauksen hallituksen muhkeiden vuosipalkkioiden ääreen sekä vuosikausiin ensimmäisenä kansanedustajana, joka on joutunut jääväämään itsensä eduskunnan täysistunnossa häntä itseään koskevan yritystuen vuoksi, Vuornos kirjoittaa.

Lisää aiheesta

– Mitä Harkimo on sitten alkukaudesta eduskunnassa saanut aikaiseksi? Hänen johtamansa kaupallisen median uutistoiminnan työryhmä esitti loppuraportissaan ratkaisuksi 8 miljoonan euron yritystukea uutistoiminnan tukemiseen. Käytännössä tämä tarkoitti tukea MTV:lle, jonka kanavilla Harkimo seikkaili parhaillaan useissa eri lähetyksissä samaan aikaan. Raportti meni helpoimman ratkaisun tietä – lisää yritystukia kaverikapitalismin hengessä, Vuornos jatkaa.

“Olisi turvallisinta katsoa itsensä esteelliseksi.”

Vuornos on työskennellyt ennen Kokoomusnuorten puheenjohtajuuttaan puolueen eduskuntaryhmän tiedotussihteerinä sekä opetusministeri Sanni Grahn-Laasosen (kok.) ja ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkäsen (kok.) erityisavustajana.

Vuornos nostaa blogissaan esiin myös mielenkiintoisen tiedon Harkimon jääviydestä eduskunnan täysistunnossa. Hän muistuttaa, että on täysin poikkeuksellista, että kansanedustaja joutuu jääväämään itsensä täysistunnossa. Kansanedustajien jääviysperusteet eroavat merkittävästi esimerkiksi virkamiesten jääviydestä, sillä kansanedustajien jääviydestä säädetään perustuslaissa. Perustuslain 32 pykälän mukaan ”kansanedustaja on esteellinen osallistumaan valmisteluun ja päätöksentekoon asiassa, joka koskee häntä henkilökohtaisesti. Hän saa kuitenkin osallistua asiasta täysistunnossa käytävään keskusteluun (…)”.

– Harkimo on osallisena Tampereen monitoimiareenaa koskevassa hankkeessa, jolle hallitus myönsi lisätalousarviossa 18 miljoonaa euroa – yritystukea. Harkimo hoiti jääviytensä olemalla poissa äänestyksestä, vaikka istunnossa olikin läsnä. Tapansa tuokin, Vuornos kirjoittaa.

Eduskunnan pääsihteeri Maija-Leena Paavola vahvistaa Demokraatille, että se, miten Harkimon tulisi täysitunnossa toimia, oli selvitetty häneltä etukäteen ennen kyseistä istuntoa. Paavola oli vastannut, että “Harkimon olisi turvallisinta katsoa itsensä esteelliseksi”. Paavolakin toteaa, että on hyvin poikkeuksellista, että kansanedustaja on täysistunnossa jäävi.

“Olisi huomattavasti uskottavampi, jos liikkeen johtajana olisi joku muu kuin eduskunnan ykkösyritystukitykki.”

Vuornos summaa kirjoituksessaan, että kolme Harkimon suurinta tekoa hallituksen alkukaudesta liittyvät tavalla tai toisella yritystukiin.

– Joita ei vain ole luotu lisää, vaan myös koplattu itseään lähellä oleville tahoille. Mitään laitonta ei varmasti ole tapahtunut, mutta minua alkoi naurattamaan tämä Liike Nyt-hankkeen vertaaminen uudistajaan, joka lopettaa erilaiset yritystukifarssit, Vuornos jatkaa.

– Voimme vain kysyä, että mikä uskottavuus on näillä näytöillä esiintyä politiikan ja etutahojen ulkopuolisen politiikan pelastavan messiaana? Melko pitkälle saa historiassa mennä, että löytää kansanedustajan, joka on koko poliittisen energiansa kohdistanut vain ja ainoastaan itsensä ja intressitahojen edunvalvonnalle. Liike Nyt olisi huomattavasti uskottavampi, jos liikkeen johtajana olisi joku muu kuin eduskunnan ykkösyritystukitykki, hän kirjoittaa.

Vuornoksen mielestä Harkimo ei ole kansanedustajana tehnyt asioita uudella tavalla eikä hänen toimintansa ole tehnyt oikeutta yhdellekään niistä periaatteista, joita politiikan uudistamiseen liitetään ja joiden airueeksi Liike Nyt on ilmoittautunut.

– Siksi on epäuskottavaa, että Harkimon ja Jungnerin liike sitä myöskään olisi. Kunnioitus ansaitaan teoilla, Vuornos päättää

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE