Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Työmarkkinat

“Kolmikantaisuus ei tarkoita sitä, että hallitus ilmoittaa aluksi loppuratkaisun” – PAMin Ylitalo odottaa sopimisen paluuta

Palvelualojen ammattiliiton PAMin edunvalvontajohtaja Jaana Ylitalo korostaa, että säällisten työehtojen, työsuojelun ja kunnollisten työolojen tulee kuulua kaikille kotimaasta riippumatta.

Demokraatti

Demokraatti

– Työntekijöiden ja työnantajien järjestäytymiseen ja neuvotteluihin perustuva tasapainoinen työelämän kehittäminen on keskeinen tekijä siinä, että Eurooppa on globaalisti verraten hyvinvoiva ja tasa-arvoinen maanosa, hän muistutti puhuessaan vappuna Imatralla.

Ylitalo on SDP:n ehdokas EU-vaaleissa. Hänen mielestään pitää entistä johdonmukaisemmin panostaa siihen, että työmarkkinajärjestöjen vuoropuhelulle luodaan hyvät edellytykset niin EU-tasolla kuin jäsenmaissa.

Hän muistutti myös tulevia hallituksen osapuolia, että suunnan on muututtava, jotta yhteistyö voi aidosti toimia kaikkia osapuolia kunnioittaen. Ylitalo nosti puheessaan esiin sen, että edellisen hallituksen politiikka pyrki hajottamaan palkansaajaliikettä ja on romuttanut kolmikantaisen neuvottelun perinteitä ja näin ei voi jatkua.

– Kolmikantainen sopiminen ei tarkoita sitä, että hallitus ilmoittaa aluksi loppuratkaisun ja kehottaa osapuolia neuvottelemaan. Mutta sopiminen ei myöskään tarkoita yhden osapuolen loputonta veto-oikeutta.

“Viisautta on pyrkiä yhteisesti hyväksyttäviin tuloksiin.”

Hän korosti, että yhteisiä ratkaisuja on etsittävä sitoutuneesti ja ymmärtäen, että viime kädessä hallituksella on valta säätää niin kuin se parhaaksi katsoo.

Lisää aiheesta

– Viisautta on pyrkiä yhteisesti hyväksyttäviin tuloksiin.

Tulevaisuudessa Ylitalo toivoi näkevänsä, että Suomeen saadaan hallitus, joka arvostaa pohjoismaisia sopimisen perinteitä ja näkee työmarkkinasopimusten tuoman vakauden rikkautena, jota kannattaa vaalia. Mallia on vietävä eteenpäin myös muualle Eurooppaan.

– Uuden hallituksen on otettava aktiivinen ote sosiaalisesti vastuullisen Euroopan kehittämisessä ja nostettava asia vahvasti heinäkuussa alkavan Suomen EU-puheenjohtajuuskauden asialistalle. Olennainen lähtökohta on olemassa olevien työmarkkinasopimusten ja sopimuskäytäntöjen kunnioitus.

Hän muistutti kuitenkin, että vain uuden hallituksen valinnan varaan ei saa jättää omia odotuksiaan paremmasta tulevaisuudesta, vaan jokaisen tulee käyttää ääntään myös tulevissa EU-vaaleissa. Ylitalon mukaan on tärkeää, että Euroopassa saadaan työntekijän ääni aidosti kuuluvin, sillä Euroopan unionissa päätettään useista sellaisista aiheista, jotka vaikuttavat suoraan suomalaisen työntekijän arkeen sekä työpaikalla että kotona.

– Meidän kaikkien on käytettävä ääntämme EU-vaaleissa, joissa ratkaistaan maanosamme kehityssuunta seuraavaksi viideksi vuodeksi. Repivästä ja itsekkäästä politiikasta on päästävä yhteistyön ja luottamuksen aikaan myös Euroopan unionissa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE