Työmarkkinat
1.5.2019 08:55 ・ Päivitetty: 1.5.2019 08:55
”Jotta kaikki pysyvät kelkassa” – PAMin Selin ehdottaa perustaitotakuu-ohjelmaa
Palvelualojen ammattiliitto PAMin puheenjohtaja Ann Selin evästi tulevaa hallitusta, mitä sen on hyvä pitää mielessä rakentaessaan hyvinvointia ja tasa-arvoa.
– Jotta kaikki pysyvät kelkassa, uuden hallituksen on tehtävä paljon uudistuksia. Haluan nostaa esille kolme keskeistä asiaa. Nämä ovat osaamisen ja perustaitojen takaaminen kaikille, alustataloudessa työskentelevien tuominen samalle viivalle muiden työntekijöiden kanssa sekä alipalkkauksen kriminalisointi, Selin luetteli puhuessaan Riihimäellä.
Ensimmäinen keskeinen uudistuksen kohde on Selinin mielestä osaaminen, jota pidetään usein Suomen menestyksen tekijänä.
– Kun työelämän vaatimukset muuttuvat, jatkuvalla osaamisen kehittämisellä vähennetään myös työvoiman kohtaanto-ongelmia ja parannetaan yksittäisten työntekijöiden mahdollisuuksia työllistyä uudelleen, Selin tiivisti elinikäisen oppimiseen satsaamisen merkityksestä koko yhteiskunnalle.
Hänen mukaansa on taattava, että kaikkien suomalaisten perustaidot ovat ja pysyvät kunnossa ja tähän hän ehdottaa mahdolliseksi ratkaisuksi perustaitotakuu-ohjelmaa.
– Sillä kohdennetaan julkisen sektorin kustantamana koulutusta henkilöille, joilla on todettu olennaisia puutteita perustaidoissa, kuten esimerkiksi luku-, kirjoitus- tai matemaattisissa taidoissa.
”Työsopimuslakiin pitää lisätä työnantajaolettama.”
Lisää aiheesta
Toinen merkittävä asia, johon Selin odottaa tulevan hallituksen toimia, on lainsäädännön kehittäminen niin, että se turvaa myös alustatalouden työntekijöitä.
– Meillä on kasvava joukko työtä tekeviä, jotka eivät nykyisessä epäselvässä tilanteessa saa turvaa lainsäädännöstä, joka perustuu työsuhteessa tehtävään työhön. Näitä tämänkaltaisia lakeja ovat esimerkiksi työaikalaki, vuosilomalaki, työturvallisuuslaki ja laki naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta työelämässä muutaman mainitakseni.
Selin muistutti, että myös merkittävä osa sosiaaliturvalainlainsäädännöstä rakentuu työntekijä-yrittäjä jaottelun varaan.
– Tämän vuoksi työsopimuslakiin pitää lisätä työnantajaolettama.
Alustatalouden tapaan moni työelämän haaste ei ole kuitenkaan vain Suomen yksin ratkaistavissa, vaan näissä tarvitaan maiden rajat ylittävää yhteistyötä. Tämän vuoksi Selin näkee erityisesti muutaman viikon päästä pidettävät EU-vaalit merkittävänä paikkana määritellä, millaisessa Euroopassa me haluamme tulevaisuudessa tehdä töitä.
”Populistit tarjoavat helppoja vastauksia.”
– Viime kaudella EU päätti merkittävistä työelämäasioista: Rajoitti nollatuntisopimusten käyttöä. Sääti, että samasta työstä tulee saada samassa työpaikassa sama palkka kansallisuudesta riippumatta – eli Suomessa työskentelevää on kohdeltava suomalaisen työehtosopimuksen mukaan. Lisäksi EU päätti juuri perustaa uuden työviranomaisen, joka parantaa työmarkkinoilla esiintyvien väärinkäytösten valvontaa. Monille EU-maille tulee myös ensi kertaa velvollisuus antaa isyyslomaa, Selin listasi esimerkkejä eurooppalaisen päätöksenteon vaikutuksista monen työtä tekevän arkeen.
Selin korosti, että jokaisella äänellä on väliä, jotta eurooppalainen vakaus ja rauha ovat edelleen myös työtä tekevien turvana.
– Populististien ja äärioikeistolaisten, joihin myös Suomen perussuomalaiset puolueena lukeutuu, tavoitteena on jarruttaa päätöksentekoa Euroopassa. Populistit tarjoavat helppoja vastauksia, mutta eivät ratkaisuja, jotka toimisivat. Useat populistiset keinot riskeeraavat Euroopan tarjoaman rauhan, vakauden ja työpaikkoja tarjoavan yhteismarkkinan.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.