Komea alku olympiaturnaukselle – Leijonat peittosi Slovakian 6-2

LEHTIKUVA / AFP / ANTONIN THUILLIER
Leijonien Sakari Manninen laukoi kiekon Slovakian maalivahti Branislav Konradin ohi kolme kertaa.

Suomen miesten jääkiekkojoukkue avasi Pekingin olympiaturnauksen 6-2-voitolla Slovakiasta. Leijonien hyökkäyksen ykkösketjun Sakari Manninen teki C-alkulohkon ottelussa kolme maalia eli hattutempun.

DEMOKRAATTI/STT

Suomi sai turnaukseen toivomansa alun. Leijonilla oli huomattavasti vaikeampaa Pekingissä ennen turnausta kaukalon ulkopuolella Kiinan pikkutarkan koronasäännöstön kanssa kuin avausottelussa Slovakiaa vastaan. Suomi määräsi jäällä pelin tahdin.

-  Erinomainen tulos. Oltiin tehokkaita. Ylivoima, alivoima ja maalivahtipeli toimivat. Työmaatakin jäi, mutta ensimmäinen peli, joten se oli ymmärrettävää, Suomen päävalmentaja Jukka Jalonen kertoi Discovery+:n haastattelussa.

Leijonat terävöityi

Slovakia kiusasi Suomea ensimmäisen erän kymmenminuuttisen, kunnes Leijonien viisikkopeli tiivistyi ja terävöityi. Slovakialle ei enää löytänyt Suomen puolustusalueella ylimääräistä tilaa.

Avauserän ja koko ottelun käännekohta olivat Suomen kaksi päällekkäistä kahden minuutin jäähyä, jotka 2-1 johtanut Leijonat selvitti ilman takaiskumaalia. Huitomisesta kahden minuutin jäähyn saanut Iiro Pakarinen ja kiekon katsomoon laukonut Petteri Lindbohm joutuivat kaksiminuuttiselle seitsemän sekunnin välein.

Vain 18 sekuntia Lindbohmin jäähyn jälkeen Miro Aaltonen sai vapauttavan syötön Joonas Nättiseltä ja lisäsi johdon 3-1:een.

Manninen laukoi ottelussa Suomen avauserän 1-1-tasoitusmaalin, toisen erän 2-1-johto-osuman ja kolmannen erän alun ratkaisevan 5-2-maalin.

Ylivoimalla maalintekoon pystyivät ensimmäisessä erässä Suomen 2-1-johtoon vienyt Harri Pesonen ja 6-2 iskenyt Aaltonen. Aaltonen teki kaksi maalia.

Hartikainen nautiskeli

Suomen ykkösketju oli KHL:n Ufassa pelaava seuravitja Markus Granlund-Manninen-Teemu Hartikainen. Kolmikon yhteispeli rullasi. Hyökkäystrioa tukivat mainiosti puolustajat Mikko Lehtonen ja Juuso Hietanen.

-  Kentällisellä on simppelit kuviot, niin sai toteuttaa itseään, Hartikainen perusteli.

Manninen oli juuri oikea mies ratkaisijaksi, sillä hän täyttää tänään tasan 30 vuotta. Hänellä oli selitys Suomen hieman nihkeälle alulle.

-  Peli meni vähän liikaa miettimiseksi. Kun pikkuviive jää selkärangasta pois, peli nopeutuu, Manninen vakuutteli.

Suomi kohtaa turnauksessa huomenna Latvian.