D-analyysit

Kommentti: Kokoomus lyö lisää löylyä keskustan kiukaaseen – Toivo-ajatuspaja julkaisi kepuvastaisen pamfletin

Lehtikuva / Markku Ulander
Toimituksen kommentit

Simo Alastalo

Toimittaja-tuottaja

Lehtikuva / Markku Ulander
Toimituksen kommentit

Simo Alastalo

Toimittaja-tuottaja

Lehtikuva / Markku Ulander
Toimituksen kommentit

Simo Alastalo

Toimittaja-tuottaja

Juha Sipilän (kesk.) hallituksen pohjaksi luotu maakuntien ja terveysbisneksen kohtalonyhteys on tunnetusti suuren luokan poliittinen kompromissi. Vaikka asiasta yhdessä sovittiin, kokoomus ei pitänyt keväällä 2015 eikä pidä nytkään keskustalaiseen tyyliin toteutetusta maakuntauudistuksesta.

Kokoomuksen sidosryhmiin kuuluvat terveysalan firmat olivat saamassa sotessa omansa, joten näkemyseroista oltiin kiltisti hiljaa. Erimielisyyksien ääneen sanominen ei sopinut myöskään hallituksen alkupäivien avokonttoritunnelmaan.

Sipilän uudistajanotteisiin kuului yritys häivyttää politiikkaa sotkevia ideologisia eroja. Porvarihallituksessa ei ollut kepua tai kokoomusta, miestä eikä naista vaan kolme yksimielistä puoluetta, joiden poliittinen ideologia kiteytyi nyrkkitervehdykseen.

Vantaanjoki on sittemmin pari kertaa tulvinut, asiat ovat ryhtyneet riitelemään ja ihmiset avokonttorin liepeillä sotimaan.
Kokoomuksen puheenjohtajavaalin hävinnyt pormestari, äänikuningas Vapaavuori on koko ajan vastustanut keskustalaista unelmaa maakuntien Suomesta.

Viime aikoina Vapaavuori on saanut seuraa kokoomuksen eduskuntaryhmästä, jossa suut pysyivät aiemmin supussa valinnanvapaus-omertan voimalla. Sitten, viime viikolla, kansanedustaja Elina Lepomäki (kok.) haukkui sekä maakunnat että valinnanvapausmallin. Molemmat ovat Lepomäen mukaan pommeja, jotka pitää purkaa ennen kuin ne räjähtävät suomalaisten silmille.

Lepomäen linjoilla tuntuu olevan melko avoimesti myös kansanedustaja Hjallis Harkimo (kok.). Alkuperäinen hallitusdiili on Harkimon mukaan matkan varrella muuttunut, joten sovitusta kiinni pitämiseen ei hänen mielestään kannata enää vedota.

”Mitä kertoo se, että hallitusohjelmassa on 20 000 sanaa, mutta ei yhtäkään mainintaa kaupungistumisesta?”

Voiko tästä päätellä, etteivät kokoomuksen sidosryhmiin kuuluvat terveysfirmat ole enää saamassa aivan sitä mitä alunperin luvattiin? Ainakaan sosiaali- ja terveysmenojen kasvun hillintään ei tunnu uskovan enää kukaan muu kuin vastuulliset ministerit itse.

Eduskunnasta Matti Vanhasen (kesk.) kotipitäjän Nurmijärven johtoon tänään siirtyvä Outi Mäkelä on viimeisin avoimesti Vapaavuoren ja Lepomäen linjoille siirtynyt kokoomuspoliitikko. Mäkelän näkemykset julkaisi pari päivää sitten kokoomuksen oma ajatuspaja Toivo.

Mäkelä ei pamfletissaan säästä kokoomuksen allekirjoittamaa hallitusohjelmaa, jossa ei lue sanaakaan kaupungistumisesta. Kepun maakuntamallin hän lyttää poliittisen kellarin kuumimpaan nurkkaan.

”Valitettavasti keskustan piiristä on esitetty ajatuksia kaupungistumisen jarruttamisesta tai suoranaisesta estämisestä. Pääministeri Sipilä on todennut uskovansa kaupungistumisen virran kääntyvän. Keskustan kansanedustaja ja varapuhemies Mauri Pekkarinen taas esitti budjettiriihen yhteydessä, että hallituksen tulisi estää kaupungistumista. Lausuntoja on paikkailtu myöhemmin toteamalla, että keskusta ei aseta kaupunkeja ja maaseutua vastakkain. Mitä kertoo se, että hallitusohjelmassa on 20 000 sanaa, mutta ei yhtäkään mainintaa kaupungistumisesta”, Mäkelä kysyy.

Sitä Mäkelä ei kysy miksi kokoomus moisen ohjelman allekirjoitti, tai miksi se sitä edelleen haluaa toteuttaa.

Mitä keskustan ja kokoomuksen poliittisesta matkaystävyydestä pitäisi tässä valossa ajatella? No sitä, etteivät kokoomuksen rivit enää ole vanhaan malliin suorassa eikä maalainen (kesk.) ole välttämättä kaupunkilaisserkkunsa (kok.) rakkain sukulainen, kun vaaleihin on aikaa vuosi ja gallupit uhkaavat kääntyä laskuun.

Lisäys 6.3. klo 11.30: Mauri Pekkarinen kiistää jyrkästi Outi Mäkelän väitteen, jonka mukaan hän vastustaisi kaupungistumista.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat