Palkittu politiikan aikakauslehti.
Katso hinnat!

Toimituksen kommentit

18.8.2017 12:52 ・ Päivitetty: 3.11.2017 14:50

Kommentti: Mitäpä Kittilä? – ”Ei mithän, eikä sitäkään vähhää”

Kittilän jylhissä tunturimaisemissa kelpaa vaellella. Kunnan aarteena eivät ole päättäjät, vaan esimerkiksi 10 tunturia, joista Levi on kuuluisin.

Otetaan kunta, yksi pieni kunta jostain Lapin perukoilta. Asukkaita siellä on noin 6300. Asukasluku on kitkutellut samoissa luvuissa vuosikymmeniä, vaikka mieluusti annetaan ymmärtää, että luku on kasvanut reippaasti. Viime vuonna asukasmäärä jopa laski. Vuonna 1970 väkeä oli 7300.

Kittilän suurin puolue on – kuten arvata saattaa – Suomen Keskusta. Viime vuosien hämmentävät tapahtumat ovat tosin pirstoneet puoluekarttaa pahan kerran, mutta se on jo toinen juttu. Ja siitä kirjoitetaan nyt.

Kittilä on päätynyt – ja pysynyt – mediakartalle ihmeellisten, suorastaan absurdien tapahtumien vuoksi. Ja tänään pamahti se viimeinen pommi. Keskustalainen kuntaministeri Anu Vehviläinen ilmoitti Suomen Kuvalehdessä, että jollei kittiläläiset saa pian kuntoon hallintoaan, valtio ryhtyy toimeen ja alistaa Kittilän päätöksenteon omiin käsiinsä.

Toimenpidettä varten on laadittu oikein oma lakinsa, jota harvalla kunnalla on, nimittäin Lex-Kittilä, joka antaa valtionhallinnolle valtuudet toimia, jos kunnanisät tai -äidit eivät siihen kykene, pysty tai halua.

Kittilässä on rikostutkinnassa kolmisenkymmentä eri tason kuntapäättäjää. Tutkintahaarat rönsyilevät vuosien päähän ja kietoutuvat lähinnä matkailukeskus Levin ympärille.

Välissä oli kuntavaalit, eivätkö äänestäjät rankaisseet? Eivät. Epäiltyjen joukossa on lukuisa joukko niitä, jotka tulivat valittua uudelleen. Luulisi, että edes ehdolleasettajat olisivat torpanneet epäilyksenalaiset. Mutta ei. Ei vaikka Lex Kittilä oli hyvin ehdolleasettajien joukossa. Uudessa kuntalaissa kun selkein sanoin kielletään asettamasta ehdolle epäilyksenalaista.

Härkäpäisyys on ollut lappilaisille aina ominaista, vaikkei se olisikaan koskaan viisasta.

Koko vähemmän kauniin, mutta sitäkin kiintoisamman Suomen Kuvalehden tarinan voi lukea täältä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU