Toimituksen kommentit

Kommentti: Sipilän uhkapeli kostautui – Uusi vaihtoehto teki Suomen ennätyksen

Lehtikuva / Roni Rekomaa
Lehtikuva / Roni Rekomaa
Lehtikuva / Roni Rekomaa

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) pelasti kesäkuussa itsensä uusilta hallitusneuvotteluilta. Halla-ahon aikaan siirtyneet perussuomalaiset suljettiin hallituksesta, mutta entiset persuministerit jatkoivat perustamansa uuden eduskuntaryhmän suojissa.

Kiitos Sipilän, keskustan oma kulta, maakuntauudistus etenee jouhevasti kuin Pendolino pakkasessa.

Aamulla julkaistu Helsingin Sanomien puoluegallup kertoo mitä operaatio Sipilälle maksoi. Hallituspuolueiden yhteinen kannatus on alempana (39,9%) kuin koskaan nykyisen hallituksen aikana.

Sipilä halveksi kyseenalaisella ratkaisullaan eduskuntavaalien tulosta ja demokratiaa.

Todennäköisesti perussuomalaisista lohjenneella Uusi vaihtoehto -ryhmällä on parhaillaan eniten ministereitä (5) kannatukseensa (2,5%) nähden Suomen poliittisessa historiassa. Vertailu gallupin piikkipaikalla 21 prosentin kannatuksella olevaan kokoomukseen, jolla on ministereitä saman verran, on karu.

Voisi sanoa ja sanonkin, että Sipilä halveksi kyseenalaisella ratkaisullaan eduskuntavaalien tulosta ja demokratiaa. Ratkaisu mahtui perustuslain rajoihin. Maalaisjärki ja moraalitaju sen sijaan pettivät.

Hallituksen kannatus olisi vieläkin alempana, jollei kokoomus pitäisi uskomatonta piikkipaikkaansa. Kokoomuksen kannatus on tällä hetkellä korkeampi kuin eduskuntavaaleissa 2015 vaikka sote-uudistuksen kokoomuslainen valinnanvapaus on ajautunut vaikeuksiin.

Mihin kannatus perustuu? Vastauksia on kaksi. Suomen tämän hetken suosituimmat poliitikot ovat poliittista neutraaliuttaan korostava tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja kevään kuntavaalien äänikuningas, Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok.).

Keskusta on perinteisesti lääkinnyt liian korkealle noussutta kannatustaan menemällä hallitukseen kokoomuksen kanssa.

Täysijärkisten poliittisten ajattelijoiden mainetta nauttivat Niinistö ja Vapaavuori saavat Petteri Orpon (kok.) johtaman ministeriryhmän näyttämään kehityskelpoisilta taaperoilta.

Kun kokoomuksella ei mene asiat hallituksessa putkeen, tästä on ensimmäisenä muistuttamassa pormestari Vapaavuori. Samalla hän pitää esillä puolueensa kannattajille tärkeitä arvoja ja antaa ymmärtää, että politiikka on kompromisseja.

Suomeksi tämä tarkoittaa keskustaa, joka on perinteisesti lääkinnyt liian korkealle noussutta kannatustaan menemällä hallitukseen kokoomuksen kanssa. Syksyyn mennessä oppositiopuolue vihreät voi hyvinkin nousta keskustan ohi kokoomuksen ja SDP:n jälkeen kolmanneksi suosituimmaksi puolueeksi.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat