Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kommentti: Vuoden jännittävin eduskuntakeskustelu alkamassa – ota nämä 15 pointtia huomioon seuratessasi

Eduskunta käsittelee tänään valtioneuvoston tiedonantoa hallituspohjan muutoksesta ja äänestää mahdollisesti myös hallituksen luottamuksesta.

Perussuomalaisten Jyväskylän puoluekokouksessa toissa viikonloppuna puolueen puheenjohtajaksi valittiin Jussi Halla-aho. Pian tästä perussuomalaiset repesi kahtia, kun perustettiin 20 kansanedustajan Uusi vaihtoehto -ryhmä.

Tätä ennen pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ja valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) olivat ilmoittaneet, ettei hallitusyhteistyö ole mahdollista Halla-ahon johtaman perussuomalaisten kanssa. Pari päivän kuluttua hallituskriisi oli ratkennut ja hallitus jatkaa vanhalla ohjelmallaan ja vanhoilla ministereillä siten, että perussuomalaiset korvaa Uusi vaihtoehto -ryhmä.

Seuraa seuraavia asioita tämän päivän täysistuntokeskustelussa:

1. Hallitus on pitänyt kiinni kertomuksesta, jonka mukaan etukäteen ei ollut tiedossa, että perussuomalaisten ryhmästä lähtee ministerit ja 20 kansanedustajaa pois. Nouseeko keskustelussa esiin seikkoja, jotka romuttavat hallituksen kertomuksen?

2. Miten mediatiedot vaikuttavat keskusteluun? Lännen Media kertoi jo viikko ennen perussuomalaisten hajoamista, että eduskuntaryhmästä lähtee 20 kansanedustajaa. Miten media saattoi tiedää asiasta, vaikka kokoomuksesta ja keskustasta on vakuutettu, että tällaista, ainakaan näin tarkkaa tietoa ei ollut.

3. SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne on todennut, että SDP selvittää, mitä hallituskriisissä on oikeasti tapahtunut. Mitä Antti Rinne ja SDP:n kansanedustajat täysistunnossa vaativat?

4. Mitä tapahtuu perussuomalaisten ja Uusi vaihtoehto -eduskuntaryhmän välillä. Tuleeko tiedonnannosta näiden kahden ryhmän välinen taistelu ja näytös?

5. Kokoomuksen kansanedustaja Harry “Hjallis” Harkimo kirjoitti eilen sapekkaan kolumnin, jossa hän kritisoi hallituskriisin hoidosta myös kokoomuksen puheenjohtajaa Petteri Orpoa. Malttaako Hjallis pitää suunsa kiinni eduskunnassa? Eilen hän totesi Demokraatille, ettei ole tavannut kolumnejaan kommentoida eikä lausunut asiasta lisää.

6. Kokoomuksessa muutkin kansanedustajat ovat ilmaisseet tyytymättömyyttään hallituskriisin hoitoon. Miten esiintyvät Ville Rydman, Susanna Koski ja Elina Lepomäki, joka on kiinnittänyt huomiota muun muassa Uuden vaihtoehdon lukuisiin ministerinpaikkoihin?

7. Tasavallan presidentillä oli myös roolinsa hallituskriisin edistämisessä. Haastetaanko salista myös presidentin toimintaa?

8. Miten esiintyvät presidenttiehdokkaat Matti Vanhanen (kesk.) ja Pekka Haavisto (vihr.). Käyttävätkö he tilaisuutta haastaakseen myös presidentin toimintaa? Entä mitä sanovat SDP:n presidenttiehdokaskuvioissa olevat kansanedustajat?

9. Miten näkyy vihreiden uusi linja vai onko sellaista? Esiintyykö vastavalittu puheenjohtaja Touko Aalto tässä keskustelussa sillanrakentajana vai hyökkääkö hän rajusti hallituksen kimppuun?

10. Miten toimii Timo Soini? Tuleeko tai tehdäänkö hänestä koko hallituskriisin konna tai sankari?

11. Vaaditaanko hallituskriisin selvittämistä oikeuskanslerin ratkaistavaksi? Miten ylipäänsä arvioidaan sitä, että maassa ollaan kriisiä ratkaistaessa kummallisessa tilanteessa, jossa ei ollut istuvaa oikeuskansleria?

12. Varsinkin hallituspuolueiden ministerit ovat tiukassa paikassa ja prässi on kova. Mitä kertoo ministerien ja kansanedustajien elekieli, onko se linjassa puhutun puheen kanssa? Räpsyvätkö silmät, harhaileeko katse?

13. Tuleeko keskustelusta hallituskriisin välinäytös vai loppunäytös?

14. Tervehdyttääkö keskustelu demokratiaa ja syntyykö kansalle kuva, että asioiden kulku tuli selväksi vai jääkö yhä paheneva jälkimaku poliittisesta pelailun kulttuurista?

15. Onko jolllakin heittää keskusteluun yllättävä tieto tai paljastus, joka asettaa hallituskriisin aivan uuteen valoon?

Eduskunnan täysistuntoa voi seurata muun muassa Yle areenasta tästä linkistä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE