Huvudnyheter

Kommunikationsminister Harakka i Sibbo: ”Industrin spelar en nyckelroll i klimatomställningen”

Foto: Topi Lappalainen
Timo Harakka i Nickby i Sibbo den 18 september.

Kommunikationsminister Timo Harakka besökte Sibbo den 18 september. Han gav ABL en intervju i samband med besöket till skolcentret Nickby Hjärta. I Sibbo besökte ministern också Arla i Söderkulla och SDP:s torgevenemang utanför S-market i Nickby.

Topi Lappalainen

Arbetarbladet

 

 

ABL frågade om klimatåtgärderna ur kommunikationsministerns perspektiv.

 

– När vi ser på helheten, har kommunikationsministeriet en betydande roll i planeringen och verkställandet av klimatstrategin. En central sak är verkställandet av färdplanen för fossilfria transporter. Utarbetandet av färdplanen tog två år och akademiska experter har kommit fram till de mest effektiva åtgärderna när det gäller att minska utsläppsnivån, berättar Harakka.

 

En viktig utgångspunkt är att omställningen sker på ett socialt rättvist sätt.

 

– Det går att halvera utsläppsnivån fram till 2035 utan att bilisterna behöver gå miste om nattsömnen. Elektrifieringen av persontransporterna är en viktig fråga men biobränslen är realistiska för lastfordon, båt- och flygtrafik.

 

Harakka påminner att också den föregående regeringen hade satt samma klimatmål.

 

– Effektiva klimatåtgärder har vi haft redan tidigare. SDP:s mål är att uppnå ett fossilfritt välfärdssamhälle.

 

I det nuvarande regeringsprogrammet lyfter Harakka speciellt fram satsningarna på biogas. Att besöka Arla i Söderkulla gav honom en positiv känsla gällande hur saker och ting går framåt.

 

– Aktiviteten inom näringslivet spelar en mycket central roll. Statsminister Sanna Marin har starkt betonat företagens betydelse för klimatomställningen i sin linje, berättar Harakka.

 

Arlas samarbete med SEO motsvaras av Valios samarbete med St1. Två veckor tidigare hade Harakka dessutom besökt Gasum i Lojo tillsammans med riksdagsledamot Johan Kvarnström. Också det besöket hade gett ett positivt intryck om möjligheter att till och med tredubbla biogasproduktionen.

 

– Det är viktigt att vi uppmärksammar de positiva sakerna när vi talar om klimatomställningen. För Finlands del innebär omställningen inte bara kostnader utan också nya inkomstkällor. I Nystad tillverkar man elbilar och det innebär arbete för 1 000 personer. Dessutom inleder man produktionen av batterier där.

 

Harakka lyfter också fram gruvindustrins utvecklingsmöjligheter gällande en mer ekologisk och etisk produktion.

 

– Finlands Malmförädlings investeringar har en stor betydelse, fastslår ministern.

 

En annan utveckling som Harakka ser som positiv är Vasaregionens mål att skapa ett ekosystem för hållbara teknologier.

 

– Det centrala är systemlösningar i industriell skala, något som påverkar hela samhället, nationalekonomin och näringslivet. Tänk på kolfri stålproduktion, digitala lösningar, maskinverkstäder, Wärtsiläs båtmotorer. Industrin spelar en nyckelroll i klimatomställningen.

 

Globalt anser Harakka att det gäller för Finland att vara ett föregångarland.

 

– Det blir desto bättre för oss ju striktare miljökrav man har globalt. Vi producerar lösningar på globala problem. Finland är ett försöksfält för resten av världen, till exempel när det gäller vattenteknologin.

 

Ett sätt att åstadkomma omställningen på ett socialt rättvist sätt är genom blandningskrav när det gäller fossila bränslen.

 

– I Finland är vi mest ambitiösa i hela världen när det gäller andelen biodiesel, säger Harakka.

 

När det gäller övergången till elbilar är Harakka optimistisk trots att man har långa avstånd i Finland. Dels är en stor del av bilresorna relativt korta, dels utvecklas teknologin ständigt.

 

– Vi har stor potential i Finland när det gäller klimatomställningen inom transporterna. Också konverteringen av bilar så att man har etanol eller biogas som bränsle har en stor betydelse.

 

 

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Mest lästa

Senast

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE