Huvudnyheter

Anette Karlsson avstår från ordförandeskapet i FSD

Foto: Topi Lappalainen
Anette Karlsson i Helsingfors utanför sin arbetsplats den 2 september 2021.

FSD:s ordförande Anette Karlsson meddelar att hon inte ställer upp till omval i samband med höstens kongress, främst på grund av familjeskäl. Till Arbetarbladet öppnar hon upp om hur hon har resonerat.

Topi Lappalainen

Arbetarbladet

 

 

Anette Karlsson upplever att som småbarnsförälder gäller det att balansera mellan föräldraskapet och de olika politiska uppdragen. Just nu satsar hon på kommunalpolitiken i Borgå där hon har valts till vice ordförande i stadsstyrelsen.

 

– Jag älskar rörelsen fortfarande men det kändes att mitt liv var den socialdemokratiska rörelsen. Livet stannade upp när jag blev mamma och världen stannade på grund av coronaviruspandemin. Då funderade jag mycket på mitt eget liv och den allmänna krissituationen. Jag visste att kloka socialdemokrater kommer att sköta det här, säger Karlsson.

 

Barnets ålder har påverkat Karlssons beslut. Under babytiden upplevde hon det lättare med ett sovande barn att vara ständigt på möten. När det 1,5 år gamla barnet rev bort hörluren, insåg hon hur sällan hon är närvarande i ögonblicket.

 

– Jag tänkte på vad jag kommer att ångra mig sedan när jag ligger på dödsbädden. Jag vill inte att barnet växer upp med den känslan att mamma inte är där. Mannen är inte orsaken till mitt beslut, han skulle ha funnits till stöd, förklarar Karlsson.

 

Erfarenhet och nytt tänkande efterlyses

 

När någonting skulle väljas bort, blev det ordförandeskapet i FSD. Karlsson står inte heller till förfogande när det gäller omval i distriktsstyrelsen.

 

– Under mina åtta år i styrelsen har jag lärt mig träffa många slags socialdemokrater, från små byar till storstaden. Jag hoppas att kongressen hittar någon som har en bra kombination av erfarenhet och nytt tänkande – någon som har kunskap om och förståelse för Svenskfinland.

 

Karlsson upplever att det är hälsosamt att ta en paus från den nationella politiken, även om hon är med i den i en annan roll genom jobbet som sakkunnig i riksdagen.

 

– Jag är fortfarande långt ifrån 40 och familjesituationen kan bli annorlunda och lättare senare. Socialdemokratin kommer att leva i mitt hjärta även om det skulle hända mera på sandlådan, säger Karlsson.

 

SDP ska försvara svenskan

 

Om FSD:s belägenhet säger Karlsson att områdesvalet kommer snabbt.

 

– Speciellt FSD har en viktig uppgift med tanke på svenskan. Det är fortfarande ingen självklarhet att få vård på svenska i Finland. SDP har ett viktigt arbete både på områdesnivå och på den kommunala nivån.

 

Karlsson betonar att kommunerna ska reformeras och de ska hitta sin nya roll efter vårdreformen.

 

– Nämnder försvinner och det kommer nya helheter med det välfärdsarbete som blir kvar. Jag ser möjligheter i reformen och det gäller att ha samarbete mellan välfärdsområden och kommuner. Båda bryr sig om samma invånare.

 

Vi måste vara skarpa och se till att den organisatoriska förändringen inte kör ner medborgarorganisationer”

 

Att SDP är en folkrörelse är en självklarhet för Karlsson och just därför anser hon att det är viktigt att värna om medborgarorganisationerna.

 

– De utgör en grundpelare för demokratin. SDP ska trygga deras finansiering. Vi måste vara skarpa och se till att den organisatoriska förändringen inte kör ner medborgarorganisationer, konstaterar Karlsson.

 

En del medborgarorganisationer kommer att fungera som mellanaktörer mellan den kommunala nivån och områdesnivån och Karlsson vill se till att de inte faller mellan stolarna.

 

– Det är viktigt med organisationer som har med välfärd att göra utan att vara partipolitiska. De partipolitiskt aktiva människorna borde vara mer aktiva i medborgarorganisationerna. Tänk bara på fackförbund. Välfärdsstaten har sin grund i medborgarrörelser, påpekar Karlsson.

 

När det gäller SDP:s läge, tänker Karlsson att det inte syns lika bra om allt rullar på och går bra.

 

– SDP har gjort ett stort och viktigt framtidsarbete. Vår framtid ligger på en stadig grund. Det är en utmaning för SDP att när vi gör saker bra, då väcker det inte så mycket känslor hos folk. När folk var missnöjda med regeringen Sipilä, marscherade tusentals människor i protest, säger Karlsson.

 

Att klimatfrågorna har blivit centrala uppfattar Karlsson som en positiv sak.

 

– Det är hälsosamt med stora ideologiska frågor. Vi vill inte att vardagen ska vara en oändlig kamp, vår vision är en trygg vardag.

 

Karlssons politiska aktivitet fortsätter men i en annan roll. Nu gäller det för FSD att vaska fram kandidater för ordförandeposten.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE