Politiikka
23.2.2018 05:23 ・ Päivitetty: 23.2.2018 08:37
Konkaripoliitikot Sitran työpaperin takana: Kansanvalta peruskorjattava – keinona muun muassa puolueiden jäsenmaksujen verovähennyskelpoisuus
Puolueiden jäsenmaksuista verovähennyskelpoisia, eduskuntatyötä uudistetaan ja poliittiset valtiosihteerit nimetään kaikkiin ministeriöihin, muun muassa nämä toimenpide-ehdotukset sisältyvät tuoreeseen Sitran Kansanvallan peruskorjaus -työpaperiin.
Työpaperin kirjoittajia ovat Sitran vanhemmat neuvonantajat Liisa Hyssälä ja Jouni Backman. Kirjoittajat ovat tehneet pitkän uran politiikassa, Hyssälä keskustan ja Backman SDP:n riveissä.
Kirjoittajien mielestä Suomen edustuksellisen demokratian rakenteet ja toimintatavat eivät kaikilta osin vastaa nykyajan ja tulevaisuuden tarpeita. Hyssälän mukaan rohkeat yhteiskunnalliset uudistukset ovat välttämättömiä hyvinvoinnin turvaamiseksi.
Backman perustelee peruskorjauksen tarvetta sillä, että monet Suomen politiikan rakenteet ovat peruja yli sadan vuoden takaa.
– Eduskuntatalollekin oli tarpeen tehdä peruskorjaus, joka juuri valmistui. Nyt on kansanvallan vuoro, Backman toteaa.
Osa työpaperin esityksistä on resurssilisäyksiä tai rahallisia panostuksia vaativia, mutta Backman katsoo esitysten olevan enemmän rakenteiden ja toimintatapojen uudistamista.
– Puhutaan niin pienistä summista, että menee kaikkiin virhemarginaaleihin valtion budjetissa, Backman sanoo.
Lisää aiheesta
Puolueiden olisi syytä vahvistaa pitkän aikavälin suunnittelua.
Työpaperissa esitetään, että puolueiden olisi syytä vahvistaa omaa pitkän aikavälin politiikan suunnittelu- ja valmistelutyötään ja avata omaa ohjelmatyötään. Työpaperissa myös kirjoitetaan, että aidosti uudistuneiden puolueiden julkista rahoitusta tulisi vahvistaa merkittävästi.
Backman tähdentää tähän sisältyvää ehtoa. Rahoitusta voidaan lisätä aidosti uudistuneille puolueille, ei nykyrakenteisiin tai nykytoimintatapoihin. Paperissa ei kuitenkaan määritellä tarkemmin, miten puolueiden tulisi uudistua.
Työpaperissa myös esitetään, että valtio tukee poliittista järjestäytymistä tekemällä puolueiden jäsenmaksuista verovähennyskelpoisia.
Hyssälän ja Backman katsovat työpaperissa, että eduskunta on kadottanut perustehtävänsä tavallisen kansan tuntoja tulkitsevana ja peilaavana päätöksenteon foorumina.
Työpaperissa esitetään, että eduskunnan työ pitää rytmittää uudella tavalla ja mahdollistaa osallistuminen valiokuntien kokouksiin ja tärkeisiin eduskunnan äänestyksiin myös etäyhteyden kautta.
Paperissa visioidaan, että kansanedustaja voisi olla esimerkiksi kirjastossa, jossa hän kertoo kansalaisille ennen valiokuntakäsittelyä tai äänestystä, mistä kyseisessä asiassa on kysymys ja miten asiaa on valmisteltu eduskunnassa. Kirjastoja he kutsuisivat “dialogikeskuksiksi”.
Myös valtioneuvosto saa osansa.
Kuluvalla vaalikaudella tehty kokeilu ministerien ja poliittisten avustajien määrän vähentämisestä ei myöskään saa työpaperissa pisteitä. Kokeilu on osoittanut, että riittämätön resursointi valtion keskeisimmässä päätöksenteossa ja sen valmistelussa johtaa puutteelliseen valmisteluun, heikkoon päätöksentekoon ja huonoon lainsäädäntöön.
Työpaperissa esitetään, että poliittisten erityisavustajien “riittävästä” määrästä huolehditaan. Kaikille ministereille nimettäisiin ammattimaisesta poliittisesta viestinnästä vastaava avustaja.
Hyssälän ja Backmanin tekemä työpaperi pohjautuu noin sataan haastatteluun, jota politiikan konkarit tekivät Suomen poliittisille toimijoille.
Sitra esittää työpaperinsa tänään eduskunnassa, jolloin paperista kommenttinsa antavat sidosjärjestöt. Puhumassa on esimerkiksi keskustan puoluesihteeri Jouni Ovaska sekä STTK:n puheenjohtaja Antti Palola.
Korjattu Palolan etunimi Antiksi.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.