Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kotimaa

“Kontrollointi ei ole oikea tapa johtaa” – Ammattiliitto Pron Malinen peräänkuuluttaa luottamusta työpaikoilla

Kuvan ihmiset vaikuttavat luottavan toisiinsa.

Työtyytyväisyydessä molemminpuolinen luottamus ratkaisee, muistuttaa ammattiliitto Pron puheenjohtaja Jorma Malinen tänään julkaistussa tiedotteessa.

Demokraatti

Demokraatti

Yrityksen on kyettävä motivoimaan henkilöstöään ja kehittämään heidän osaamistaan. Tämän lisäksi asiantuntijaorganisaatioissa on erityisen tärkeää kiinnittää huomiota siihen, että työntekijät saavat riittävästi vapaa-aikaa palautuakseen, linjaa Malinen.

Malisen mukaan verkostoitumisen merkitys on jatkuvassa kasvussa. Erityisesti nuoret arvostavat verkostoja ja käyttävät niitä esimerkiksi uuden työn etsimiseen.

– Verkostoituminen on yhteisöllisyyden uusi muoto.

Pron tutkimuksen mukaan työtyytyväisyys on kasvanut etenkin ICT-alalla, jossa tehdään paljon etätyötä ja työajat ovat joustavat. Finanssialalla trendi on päinvastainen.

Ilman luottamusta jäljelle jää vain valvonta

Kun puhutaan johtamisesta, Malisen mukaan Suomessa ollaan menossa parempaan suuntaan.

– Johdon on saatava kaikki ihmiset toimimaan yhteisönä. Avain tähän on yhteisöllisyydessä, yhteisissä arvoissa ja kommunikoinnissa. Vastavalmistunutta ja 50-vuotiasta ei voi johtaa samalla tavalla, selventää Malinen.

Työelämän vauhti kiihtyy ja tekeminen monimutkaistuu. Vanha johtamisen malli, jossa johtaja tietää ja hallitsee kaikkea, alkaa olla historiaa. Sen sijaan muiden motivointi on olennaista, painottaa Malinen.

– Kontrollointi ei ole oikea tapa johtaa. Ilman luottamusta jäljelle jää vain valvonta.

Ammattiliitto Pron puheenjohtaja Jorma Malinen. Kuva: Kari Hulkko

Malisen mukaan luottamuksen on oltava molemminpuolista. Asiantuntijatöissä johdon on luotettava alaisiinsa ja työntekijöiden on kyettävä luottamaan siihen, että tekemisen kivijalka on kunnossa.

– Jottei työsuhde-eduista, työajoista tai ylityökorvauksista tarvitse kiistellä.

Yhteiskuntavastuu, yritysvastuu, ympäristövastuu: näillä asioilla on suuri merkitys työnhakijalle. Yritys, joka ei kykene toimimaan vastuullisesti, menettää Malisen mukaan osan loistostaan.

Malinen kertoo uuden sukupolven olevan valveutuneempaa. Tasa-arvoisuus tehtävien määrässä, laadussa ja niistä saatavassa korvauksessa on nuorille tärkeää.

– Yhteiskunnassa tästä tulisi keskustella huomattavasti nykyistä enemmän. Tästä syystä meillä on käynnissä palkkatasa-arvon edistämiseen pyrkivä #samakiitos-kampanja.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE