Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Työmarkkinat

“Korjausehdotuksemme näyttävät kaikuvan kuuroille korville” – työttömyysturvan työssäoloehdon euroistaminen epäilyttää

Arja Jokiaho

Palkansaajakeskusjärjestö SAK pitää kohtuuttomana työttömyysturvan työssäoloehdon euroistamisen toteuttamista säästötoimenpiteenä.

Demokraatti

Demokraatti

Sanna Marinin (sd.) hallituksen esitys heikentäisi järjestön mukaan pienituloisten työntekijöiden turvaa, kun osa-aikaisesti vaihtelevalla työajalla tai satunnaisesti työskentelevillä työttömyyspäiväraha saattaisi laskea nykyisestä.

– Valmisteilla olevaa mallia on mahdollista korjata, mutta korjausehdotuksemme näyttävät kaikuvan kuuroille korville, SAK:n johtaja Saana Siekkinen ihmettelee tiedotteessa.

SAK kannattaa työssäoloehdon uudistamisen lähtökohtaa, jonka mukaan viikkokohtaisesta työajan tarkastelusta siirrytään tuloperusteiseen työssäoloehdon tarkasteluun. Tällä hetkellä ansiosidonnainen työttömyyspäiväraha edellyttää vähintään 18 tunnin viikkotyöaikaa yhteensä noin kuuden kuukauden ajalta ja päiväraha lasketaan työssäoloehdon täyttymisen aikaisista palkoista.

Euroistetussa mallissa työaikaa ei enää seurattaisi, vaan työssäoloehtoa kertyisi kuukausittaisen tulorajan mukaan. Uudistuksen valmistelussa on ollut esillä malli, jossa työssäoloehtokuukausi kertyisi niiltä kuukausilta, joilta työntekijä ansaitsee vähintään 844 euroa (v. 2021), ja puoli kuukautta, jos kuukausiansiot ovat 422-843 euroa.

“Jatkossa ei ole välttämättä kannattavaa tehdä pieniä keikkoja.”

Säännöllistä kokoaikatyötä tekevillä päivärahan määrä säilyy euroistetussa työssäoloehdossa muuttumattomana. Osa-aikaisesti vaihtelevalla työajalla tai satunnaisesti työskentelevien osalta päiväraha voi sen sijaan olla nykyistä alhaisempi.

– Ehdotetun mallin perusongelma on, että siinä huomioitaisiin myös puolikkaiden kuukausien tulo. Tämä tarkoittaa sitä, että päivärahan perusteena olevaan palkkaan lasketaan myös pienempituloisia työjaksoja. Leikkaus korostuu erityisesti soviteltua päivärahaa saavilla. Ansiopäivärahalle pääsy siis jonkin verran helpottuu, mutta päivärahan taso laskee riippuen puolikkaiden kuukausien määrästä, Siekkinen toteaa.

Hän kertoo SAK:n olevan huolissaan myös siitä, ettei jatkossa välttämättä ole kannattavaa tehdä pieniä keikkoja, jos vähäisistä tuloista kertyy vain puoli kuukautta työssäoloehtoa.

Järjestö arvioi, että työssäoloehdon uudistus voidaan toteuttaa myös niin, että se ei johda kohtuuttomiin päivärahan heikennyksiin pienituloisilla työntekijöillä.

SAK ehdotuksessa korjaus voidaan tehdä esimerkiksi niin, että puolikkaat tulot kerryttävät puoli kuukautta työssäoloehtoa, mutta päivärahan laskentaa muutetaan siten, että se lasketaan ensisijaisesti kokonaisten kuukausien tuloista. Mikäli työssäoloehto ei täyty kokonaisilla kuukausilla, huomioidaan puolikkaat kuukaudet.

Tuloperusteiseen työssäoloehtoon on tarkoitus siirtyä vuonna 2023. Uudistuksen tavoitteena on vastata työmarkkinoilla tapahtuviin muutoksiin ja selkeyttää työttömyysturvaetuuksien toimeenpanoa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE