Ulkomaat
16.3.2020 11:39 ・ Päivitetty: 16.3.2020 11:39
Korona yhdisti Belgiassa – puolueet sopivat kiistansa
Belgiassa koronavirusepidemia on saanut suurimman osan puolueista sopimaan väliaikaisesti kiistansa hallituksen muodostamisesta.
Maa on ollut jo yli vuoden ilman toimivaa enemmistöhallitusta, mutta nyt 10 puoluetta on sopinut antavansa tuen puoleksi vuodeksi pääministeri Sophie Wilmesin johtamalle hallitukselle, jotta koronavirusepidemian aiheuttama kriisi pystytään hoitamaan kunnolla.
Samalla uuden hallituksen muodostamisyritykset keskeytetään puoleksi vuodeksi. Ratkaisua tukevat muut puolueet paitsi hollanninkielinen äärioikeisto ja ranskankielinen äärivasemmisto.
Kuningas Philippen on annettava järjestelylle hyväksyntä ja parlamentin äänestettävä asiasta. Luottamusäänestys on tarkoitus järjestää torstaina.
Belgia sulki koulut ja baarit.
Belgian terveysviranomaisten mukaan maassa on tähän mennessä havaittu yli 1 000 tiedossa olevaa koronavirustartuntaa.
Virusepidemian leviämisen estämiseksi maa on sulkenut koulut, ravintolat, kahvilat, baarit ja yökerhot sekä perunut kulttuuri- ja urheilutapahtumia. Koulut ovat kuitenkin auki lapsille, joiden vanhempien on pakko olla töissä.
Sulkutoimien on määrä jatkua huhtikuun 3. päivään asti. Viikonloppuna Belgian johto muistutti kansalaisia, että leviämisen ehkäisy vaatii kaikilta vastuullisuutta, eikä sulkuaikana pidä järjestää esimerkiksi suuria kotibileitä.
Twitterissä pääministeri Wilmes vetosi erityisesti nuoriin, että suuria kokoontumisia vältettäisiin.
Pitkä vääntö hallituksesta.
Belgia on ollut ilman toimivaa enemmistöhallitusta sitten vuoden 2018 joulukuun, jolloin flaamipuolue N-VA käveli ulos hallituksesta. Vaalit pidettiin viime vuoden toukokuussa, mutta hallituksen muodostamisessa ei ole sen jälkeen onnistuttu.
Belgia on jakautunut 6,5 miljoonan asukkaan hollanninkieliseen Flanderiin ja 3,6 miljoonan asukkaan ranskankieliseen Valloniaan. Saksan rajalla on lisäksi pieni saksankielinen alueensa, ja maan keskellä kaikille tärkeä Bryssel. Iso osa ihmisten arkeen vaikuttavista asioista päätetään alueparlamenteissa.
Belgiassa muistetaan hyvin 2010-luvun alun poikkeuksellisen pitkät hallitusneuvottelut, jolloin Flanderin ja Vallonian kädenvääntö kesti ennätykselliset 541 päivää.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.