Kolumnit
4.5.2020 09:33 ・ Päivitetty: 4.5.2020 09:33
Koronapandemia yllätti meidät housut nilkoissa, sanoo tutkijatohtori Tuomas Aivelo, joka ei haluaisi olla ministeriön virkamies selittämässä ohjeistuksia A-studion haastattelussa
Kuka tiesi tulevan kriisin laajuuden tammikuussa, pimittikö Kiina tietoja ja valmistautuiko Suomen hallitus riittävän ajoissa? Ennen kaikkea, kenen vika: pitäisikö pandemiasta syyttää lepakoita, kiinalaisia villieläintoreja, globalisaatiota, edellisen hallituksen leikkauksia vai Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mallinnuksia?
Koronapandemia paljastaa tietomme ja taitomme rajat hyvässä ja pahassa. Tiesimme, että seuraava pandemia oli tulossa todennäköisemmin ennemmin kuin myöhemmin. Yllätyimme silti housut nilkoissa.
Toisaalta tutkimuksen uudelleensuuntaus on valtaisa: mistään viruksesta ei ole ikinä kertynyt näin nopeasti näin paljon tietoa. Jotkut maat ovat onnistuneet myös odottamattomassa ja pitäneet viruksen leviämisen – ainakin toistaiseksi – tiukasti kurissa.
On kuudes etätyöviikko. Suomalainen keskustelu on jo jonkin aikaa pyörinyt kangasmaskien ympärillä.
Pitäisikö viranomaisten suosittaa niiden käyttöä vai ei? Internetkirjoittelijat penäävät tieteellisen todistusaineiston perään, ja virkamiehet tasapainoilevat tietäen, että suositukset voivat muuttua koska vain.
Pandemia terävöittää kaiken keskiöön päätöksenteon vaikeuden.
Totuus on, ettemme juuri tiedä, miten hengitystiesairauksia aiheuttavat virukset leviävät. Emme oikeastaan tiedä, miten kansalaiset voivat vähentää virusten leviämistä omilla toimillaan muuten kuin pysymällä kaukana muista ihmisistä.
Lisää aiheesta
Tätä ei ole yksinkertaisesti tutkittu paljoakaan. Flunssa on sangen vaaraton taudinaiheuttaja, ja influenssalle taas emme voi juuri mitään, joten näiden taudinaiheuttajien tartuntareitit eivät ole herättäneet tutkimuksellista kiinnostusta.
Onneksi en ole se ministeriön virkamies, joka joutuu selittelemään kunkin hetken ohjeistuksia A-studion haastattelussa.
Viruksen leviämisen perusasiat ovat vielä hakusessa: paljonko eritämme virusta ympäristöön, kuinka laajalle pärskeet ja hiukkaset leviävät, kuinka monta virusta tarvitaan tarttumiseen ja miten pitkään virukset tartuttavat. Nämä ovat tuntemattomia muuttujia.
Kun lisäämme ihmisen käyttäytymisen mukaan yhtälöön – miten ihmiset pesevät käsiään, miten erilaisia kasvomaskeja käytetään, kuinka paljon ihmiset koskettelevat kasvojaan ja kuinka paljon ja miten ihmiset kohtaavat toisiaan – tilanteesta tulee hyvin monimutkainen.
Pandemia terävöittää kaiken keskiöön päätöksenteon vaikeuden. Tietomme viruksen leviämisestä on rajallista, mutta sekä ihmisten taloudellinen hätä että kasvavat kuolleiden määrät ovat todellisia. Näissä tilanteissa ei voi paeta mallien tai ennusteiden taakse.
Levoton kruunun painama on pää, eivätkä mallintajan käyrät sitä voi juuri keventää.

Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.
Lisää aiheesta
Kotimaa
29.4.2020 14:38
THL:n vasta-ainetesteistä luvut julki: 1/516 – ”Epidemia voisi hyvinkin olla hallittavissa testaa-jäljitä-menetelmällä”
29.4.2020 14:02
Tutkijatohtori ihmettelee, miksi uusia ennusteita koronaepidemian kehityksestä ei ole julkaistu
Kirjallisuus
28.4.2020 18:00
Kirja-arvio: Virukset pärjäävät niin jäätiköiden pakkasessa kuin tulivuorten uumenissa