Mielipiteet
11.3.2024 10:28 ・ Päivitetty: 11.3.2024 10:32
Korvat vain koristeena ja polttoaineena köyhien kyyneleet – tätä on hallituksen politiikan ydin
Leikkuulautoja myyntiin ja sakset kädessä ryhmäkuvassa hymyilyä. Näin Riikka Purra, Miko Bergbom ja muut perussuomalaiset kansanedustajat ylimieliseen tapaansa naureskelevat toteuttamalleen hallituspolitiikalle.
Eikä mitään hätää, jos asiasta järkytytään, sillä kaiken saa anteeksi, kun vain ilmoittaa, että “huumoriahan tämä vain on”. Ja oikean käden lapasta erehdyttävästi muistuttava pääministerimme siunaa kumppaniensa toimet vilpittömiksi.
Niitä 17 000 köyhyyteen syöksyvää lasta, itsestä riippumattomista syistä työttömäksi tai lomautetuksi joutuneita perheenisiä ja -äitejä, sairaanhoitajaksi kouluttautumisesta haaveilleita lähihoitajia tai tavallisia, matalapalkka-aloilla työskenteleviä asumistuen saajia tuskin naurattaa Riikan ja kumppanien kylmääkin kylmempi “huumori”. Kokoomus sen sijaan myhäilee partaansa ja säilyttää jälleen asemansa puolueena, joka kuorii kermat päältä kaikessa hiljaisuudessa.
“Tälläistäkö politiikkaa Suomessa halutaan?”
Hallitus vetoaa toimissaan demokratiaan ja kansalta saamaansa mandaattiin. Kuitenkin gallupit osoittavat, että useita hallituksen toimia, kuten aikuiskoulutustuen poistamista, kansa itse asiassa vastustaa – laajasti. Hallitus ei kuitenkaan peräänny. Ei kuuntele, ei halua ymmärtää. Naureskelee ja ilkkuu. Vetoaa edellisen hallituksen toimiin. Tälläistäkö politiikkaa Suomessa halutaan?
Politiikan ja hyvinvointiyhteiskunnan perustana on laaja ymmärrys erilaisista ihmisistä ja erilaisten elämänmuutosten vaikutuksista heidän tilanteisiinsa. Oletusarvoisesti ylimpien päättäjien olisi hyvä osata asettua toisen ihmisen asemaan ja kuvitella, millaista olisi elää ja taistella päivästä toiseen täysin erilaisilla korteilla, kuin itselle on jaettu.
Mitä jos ei olisikaan itsestään selvää, että on työtä, johon mennä tai työkykyä, jolla sitä tehdä? Tai mitä jos työstä saatu palkka ei riitä elämiseen, eikä voikaan syödä joka päivä?
“Moni suomalainen karsii kaikesta ylimääräisestä ja tarpeellisestakin.”
Vaaleja edeltävissä hallituspuolueiden ehdokkaiden puheissa vilisi ymmärrystä vaikeimpiinkin elämäntilanteisiin. Suorastaan kieltäydyttiin tekemästä heikennyksiä ja poseerattiin kuvissa lapsien, ikäihmisten ja köyhien kanssa.
Alle vuosi aikaa vaaleista ja yksi yhteiskunnan heikompi ryhmä kerrallaan on hallituksen toimesta heitetty junan alle. Samalla rikkaampien tuloveroa keventäen.
Työmarkkinat ovat kaaoksessa. Työttömiä on enemmän kuin viime vaalikaudella. Yrityksiä on haettu konkurssiin enemmän kuin vuoden 2009 talouskriisin aikaan.
Moni suomalainen karsii kaikesta ylimääräisestä ja tarpeellisestakin tiukentuvassa tilanteessa. Mielenterveysongelmien määrä jatkaa kasvuaan, oppimistulokset heikentyvät. Hallitus ei peräänny tavoitteissaan, vaikka näkymät ja arviot vaikutuksista antavat synkkää dataa päätösten seurauksista.
“Lakatkaa teeskentelemästä!”
Otetaan hyppäys tavalliseen keskiviikkoaamuun: minä itken autossa työpaikkani parkkipaikalla, kun tajuan, että jatko-opintoni jäävät luultavasti haaveeksi aikuiskoulutustuen lopettamisen vuoksi, koska en enää yksinkertaisesti jaksa opiskella suurperheellisenä itselleni tutkintoa jälleen kahta työtä tehden.
Ja kun itkun makuun kerran päästiin, niin samalla itken myös kyyneleitä niiden puolesta, joihin hallituksen toimet iskevät huomattavasti pahemmin ja kovemmin. Sellaista on empatia ja vaikka Riikka Purra muuta väittääkin, ei politiikkaa voi tehdä ilman sitä.
Minulla onkin vain yksi viesti hallitukselle: Lakatkaa teeskentelemästä! Sanokaa suoraan, että teitä ei kiinnosta, miten heikommille käy. Kertokaa kiemurtelematta ja suoraan aikeenne ja antakaa suomalaisten sitten päättää, onko mandaattinne yhä “vahva”.
Kirjoittaja on fysioterapeutti ja kaupunginvaltuuston 2. varapuheenjohtaja Ähtäristä.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.