Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Kotimaa

Kotona asuvista ikääntyneistä noin puolet kärsii kivuista viikoittain

iStock

Kotona asuvista ikääntyneistä noin puolet kärsii kivuista viikoittain, selviää lääketieteen lisensiaatti Merja Karjalaisen väitöstutkimuksesta. Tutkimus käsitteli kipuoireita erityisesti diabetesta sairastavilla.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Tutkimus vertaili kahta 65 vuotta täyttäneiden kotona asuvien ryhmää, joista toisen tutkimushenkilöt sairastivat diabetesta ja toisen eivät. Tutkimuksessa ryhmiä tutkittiin vertailemalla usein esiintyvää kipua, itse koettua terveyttä, kipulääkkeiden käyttöä ja munuaisten toimintaa.

Kipu ei väitöstutkimuksessa selvästi liittynyt diabetekseen, vaikka diabetesta sairastavilla sairauksien, oireiden ja lääkkeiden kuorma on suurempi kuin tutkimuksen samanikäisillä vertailuhenkilöillä.

Tutkimuksessa todettiin, että kipu heikentää kokemusta omasta terveydestä ja on yhteydessä masennusoireisiin ja monisairastavuuteen niin verrokkiryhmällä kuin diabeetikoillakin. Päivittäin tunnettu kipu oli yhteydessä erityisesti itse koettuun terveyteen sitä heikentävästi.

Tutkimusten tulosten kerrotaan tukevan toimintamallia, jossa iäkkäille, toistuvaa kipua kokeville tehdään potilaskohtainen hoitosuunnitelma. Hoitosuunnitelmassa otetaan huomioon potilaan kaikki sairaudet ja niiden lääkehoito. Lisäksi suunnitelmassa huomioidaan mieliala, kipu ja koettu terveydentila.

Tutkimusaineisto kerättiin Sisä-Savosta vuonna 2015. Tutkimuksen otos käsittää muutamia satoja ihmisiä.

Lääketieteen alan väitöskirja tarkistetaan Itä-Suomen yliopiston terveystieteiden tiedekunnassa. Väitöstilaisuus järjestetään 18. kesäkuuta.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE