Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Ulkomaat

Kouluampuja on surmannut ainakin 19 lasta Texasissa – Biden: ”Älkää sanoko, että emme voi vaikuttaa tähän verilöylyyn”

LEHTIKUVA / AFP Allison Dinner

Yhdysvaltain Texasissa tapahtuneen kouluampumisen uhriluku kasvaa. Uvalden kaupungissa sijaitsevaan peruskouluun hyökännyt ampuja surmasi ainakin 19 lasta, viranomaiset kertovat yhdysvaltalaismedioiden mukaan. Surmansa sai myös kaksi aikuista. Viranomaistietojen mukaan yksi opettaja on kuollut ampumisessa.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Texasin kuvernööri Greg Abbottin mukaan epäillyn uskotaan ampuneen isoäitiään ennen koululle lähtemistä. New York Times -lehti kertoo, että isoäitiä ammuttiin tämän kotona, jonka osoitteen epäilty oli listannut ajokorttitietoihin omakseen. Isoäidin tila on uutiskanava CNN:n mukaan kriittinen.

Abbottin mukaan myös epäilty ampuja, paikallinen 18-vuotias mies on saanut surmansa. Epäillyn kerrotaan olleen Yhdysvaltain kansalainen. Abbottin mukaan poliisi on ilmeisesti surmannut tämän.

-  Texasilaiset ympäri osavaltiota surevat tämän järjettömän rikoksen uhrien ja Uvalden yhteisön puolesta, Abbott sanoi lausunnossaan.

Viranomaistietojen mukaan ampuja saapui alakoululle autolla paikallista aikaa puolilta päivin. Miehellä oli mukanaan käsiase ja mahdollisesti kivääri, Abbott sanoi. Useat mediat kirjoittavat, että epäilty ampuja ajoi auton ojaan lähellä koulua. Koululla epäilty meni useisiin luokkahuoneisiin ja ampui aseillaan.

CNN kirjoittaa, epäiltyyn yhdistetyllä Instagram-tilillä oli päiviä ennen ampumista julkaistu kuva kahdesta kivääristä. Epäillyn TikTok-profiilin esittelytekstissä lukee median mukaan Kids be scared irl eli lapset pelätkää tosielämässä.

Paikallisen koulupiirin korkein turvallisuusviranomainen kertoo CNN:n mukaan, että epäilty vaikuttaa toimineen yksin.

Texas Tribune kirjoittaa, että ampumisessa haavoittuneita hoidetaan kahdessa sairaalassa. Yhdestä sairaalasta kerrotaan lehdelle, että sairaalaan on saapunut hoidettavaksi yli kymmenen ja yksi aikuinen. Toisessa sairaalassa kerrottiin hoidettavan yhtä kriittisessä tilassa olevaa lasta ja yhtä kriittisessä tilassa olevaa iäkkäämpää naista.

Koulussa, jossa ampuminen tapahtui, opiskelee noin 500 lasta. Suurin osa oppilaista on latinalaisamerikkalaistaustaisia lapsia, ja moni tulee taloudellisesti heikosta asemasta. Koulun oppilaat ovat noin 7-10-vuotiaita.

Tapahtumapaikkakunta Uvalde sijaitsee noin tunnin päässä Meksikon rajalta.

”Kuinka monta lasta meidän täytyy vielä menettää?”

Tapahtumat ovat herättäneet kritiikkiä Yhdysvaltain aselaeista. Presidentti Joe Biden sanoi puheessaan Texasin joukkoampumisen jälkeen, että yhdysvaltalaisen tulee vastustaa maan vaikutusvaltaista aseteollisuutta tukevaa lobbausta. Joukkoampumiset ovat yleisiä Yhdysvalloissa.

-  Olen kyllästynyt. Meidän täytyy toimia. Ja älkää sanoko, että emme voi vaikuttaa tähän verilöylyyn, Biden sanoi.

-  Ajatus siitä, että 18-vuotias voi mennä asekauppaan ja ostaa kaksi rynnäkköasetta, on vain väärä. Jumalan nimessä, mihin muuhun tällaisia aseita tarvitaan kuin jonkun surmaamiseen.

Texasin uhreja kunnioittaen Yhdysvaltain lippu liehui Valkoisessa talossa puolitangossa.

-  Tämä riittää, sanoi varapresidentti Kamala Harris tapahtumista.

-  Meillä täytyy olla rohkeutta toimia.

Myös muut valtakunnalliset ja paikalliset päättäjät ovat ottaneet osaa keskusteluun.

-  Kuinka monta lasta meidän täytyy vielä menettää järjettömälle aseväkivallalle? sanoi Texasissa sijaitsevan Houstonin pormestari Sylvester Turner lausunnossaan CNN:n mukaan.

Vaikka joukkoampumiset ovat yleisiä Yhdysvalloissa, maassa ei ole onnistuttu tekemään merkittäviä aselakiuudistuksia.

CNN:n laskennan mukaan Uvalden tapaus on kolmaskymmenes tänä vuonna tapahtunut ampuminen peruskoulussa tai lukiossa.

Aiemmin tässä kuussa 18-vuotias mies ampui kymmenen ihmistä ruokakaupassa New Yorkin Buffalossa. Valkoista ylivaltaa kannattanut ampuja oli kertonut kaupan olleen kohteena, sillä sen alueella asuu paljon mustia ihmisiä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE