Politiikka
11.12.2016 12:37 ・ Päivitetty: 11.12.2016 17:44
Kova väite puoluesihteeriltä: Perhe voi menettää perustulokokeilussa jopa 300 euroa – “Perheellisen kannattaa nostaa valtiota vastaan oikeusjuttu”
Kristillisdemokraattien puoluesihteeri Asmo Maanselkä toteaa sosiaali- ja terveysministeriöstä muistutetun, ettei kukaan menetä peruskokeilussa mitään.
– Suomen hallituksen lupaukseen luotettiin, mutta kokeilulainsäädäntö kirjoitettiin niin, että se jätti ulos perheellisten työmarkkinatukea tai peruspäivärahaa saavien lapsikorotukset, työkokeilulisät sekä verovähennyksen kompensaation, Maanselkä tulkitsee perustulokokeilua.
Perustulokokeilussa valitaan satunnaisotannalla 2000 henkilöä, joiden työmarkkinatuki ja peruspäiväraha korvataan kokonaisuudessaan kahdeksi vuodeksi 560 euron perustulolla.
Maanselkä laskee, miten lapsikorotus yhdestä lapsesta on kuukaudessa nettona noin 91 euroa, kahdesta lapsesta noin 133 euroa ja kolmesta tai useammasta lapsesta noin 172 euroa. Työkokeilusta on saanut 9 euroa päivässä. Työmarkkinatuesta on maksettu veroa 20 prosenttia, ja maksetusta verosta on voinut vähentää muun muassa asuntolainojen korkoja ja muita vähennyksiä.
– Perustulo ei ole työmarkkinatuen tai peruspäivärahan tasolla, vaan lähtökohtaisesti alemmalla tasolla. Miten paljon? Se riippuu perhetilanteesta. Kyseessä voi olla jopa 300 euron tulomenetys. Tilanteessa työmarkkinatukea saavat perheelliset kärsivät melkoisen tulomenetyksen, jos eivät kykene työllistymään. Kohderyhmä sisältää kaikkein köyhimmät suomalaiset monilapsiset perheet, Maanselkä katsoo.
“Hallitus jakaa karvaita joululahjoja monelle suomalaiselle perheelle.”
Asmo Maanselän mukaan sosiaali- ja terveysvaliokunnan väite siitä, että perustulokokeiluun osallistuvan taloudelliseen asemaan ei aiheutuisi heikennyksiä kokeilun aikana, on vailla pohjaa.
Lisää aiheesta
– Jo perustuslakivaliokunta pitää esitystä niin vaikeaselkoisena, että siitä on vaikea havaita, ettei ”kokeilu heikentäisi valittavien henkilöiden sosiaaliturvaetuuksien nykytasoa”. Työelämä – ja tasa-arvovaliokunta taas ehdottaa, että lakiehdotusta muutettaisiin niin, että perustuloon liitettäisiin lapsikorotukset tai että kokeilu rajattaisiin perheettömiin työttömiin. Erikoisin ristiriita syntyy, kun sosiaali- ja terveysvaliokunnan sama mietintö tunnustaa epäkohdat, mutta ei esitä muutosta vedoten kiireelliseen aikatauluun.
Maanselän mukaan yhdenvertaisuuden näkökulmasta ihmisiä ei voi pakottaa kokeiluun, joka vähentää heidän lakisääteisiä etuisuuksiaan.
– Laki on kirjoitettu siten, että kokeiluun on pakko osallistua, muuten kokeilun lopputulos ei olisi luotettava. Mikäli perustuloarpa osuu kohdalle pahalla työttömyysalueella asuvalle perheelliselle työmarkkinatuen saajalle, joka ei onnistu kokeiluaikana työllistymään riittävälle palkkatasolle, häntä syrjitään perusteettomasti ja paljon suhteessa muihin työmarkkinatuen saajiin. Perheellisen kannattaa nostaa valtiota vastaan oikeusjuttu perusteettomasta syrjinnästä.
– On hyvä tavoite, että työntekoa saataisiin nykyistä kannustavammaksi. Tällä mallilla Suomen hallitus jakaa karvaita joululahjoja monelle suomalaiselle perheelle juuri ennen joulua. Onneksi kokeilu voidaan perua toisessa käsittelyssä eduskunnassa ensi viikolla, Maanselkä sanoo.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.