Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

”Kriisiä ei voida maksattaa pienituloisilla ja vähävaraisilla ihmisillä” – kansanedustaja odottaa budjettiriihestä oikeudenmukaisia täsmätoimia

Jukka-Pekka Flander

Kansanedustaja Eeva-Johanna Eloranta (sd.) odottaa budjettiriiheltä oikeudenmukaisia toimia, jotka pitävät huolta ihmisistä. Hän lähetti terveisensä budjettiriiheen torstaina Nummenmäen sosialidemokraattisen yhdistyksen Elojuhlassa Turussa.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

– Ukrainassa käytävä sota on paitsi heikentänyt kansalaisten turvallisuuden tunnetta, mutta myös tuonut paljon huolia toimeentulosta. Sodan seurauksena inflaatio on kiihtynyt eli hinnat ovat nousseet. Kriisi näkyy meillä ruoan hinnassa sekä bensapumpun ja sähkölaskun loppusummassa, hän sanoi.

– Yhä useammalla on suuri huoli tulevan sähkölaskun suuruudesta, polttoaineen hinnasta ja kallistuvasta ruoasta. On välttämätöntä, että syksyn budjettiriihessä päätetään oikeudenmukaisista toimista, joilla ihmisistä pidetään huolta. Kriisiä ei voida maksattaa pienituloisilla ja vähävaraisilla ihmisillä, Eloranta painotti.

Hänen mukaansa toimet tulee kohdistaa juuri heille, jotka kärsivät eniten hintojen noususta. Heitä ovat kansanedustajan mukaan pienituloiset, lapsiperheet, pientä työeläkettä saavat sekä pitkää työmatkaa ajavat.

– Hyviä täsmäkeinoja olisivat esimerkiksi varhaiskasvatusmaksujen alennukset nostamalla tulorajoja, jolloin perheillä menee vähemmän rahaa varhaiskasvatusmaksuihin. Työmatkan kustannuksia helpottaisi korotetun työmatkavähennyksen jatkaminen ja lisäkorotus siihen. Hyvä keino olisi myös pieni- ja keskituloisille suunnatut verokevennykset. Näillä keinoin tuki kohdistuu heille, joita inflaatio pahiten kiusaa, Eloranta listasi.

Eloranta muistutti hallituksen tehneen jo pienituloisten aseman helpottamiseksi sosiaaliturvaetuuksiin aikaistetut indeksikorotukset.

– Tämä näkyy muun muassa työttömän perusturvassa ja pieni- ja keskituloisilla eläkeläisillä. Korotus jatkaa Marinin hallituksen pienituloisia puolustavaa linjaa, joka on merkittävä muutos edellisen hallituksen indeksijäädytysten jälkeen.

Erityisen suurta huolta Elorannassa aiheuttaa Venäjän hyökkäyssodasta johtuva energian hintojen nousu.

– Mielestäni tulee vakavasti harkita sähkön arvonlisäveron ja sähköveron väliaikaista alentamista hintahuipun ajaksi. Korkeilla sähkön hinnoilla myös valtion alv-kertymä sähköstä on suurempi ja siitä voidaan hyvin tinkiä ilman, että kokonaisveromäärä pienenee.

– Onneksi pian meillä Suomessa energiaa tuottaa viisi ydinvoimalaa ja myös uutta tuulivoimaa rakentuu koko ajan. Sähkön tarjonnan turvaaminen on kestävin ratkaisu sähkön hintakysymykseen.

Eloranta totesi puheessaan, että kaikkien suomalaisten hyvinvoinnista on jatkossakin pidettävä huolta hyvinvointivaltion kautta. Korkea työllisyysaste on tämän tavoitteen saavuttamiselle tärkeä edellytys, hän painotti.

– Työllisyyden ja talouden vahvistaminen kulkevat käsi kädessä. Iloinen asia on, että vaikeista ajoista ja koronapandemiasta huolimatta työllisyysaste on nyt ennätysmäisen korkealla, 74 prosenttia. Tulee muistaa, että yksi prosenttiyksikkö lisää työllisyysasteessa tuottaa noin miljardi euroa julkiseen talouteen. Hallituksen kestävän kasvun politiikka on ollut onnistunutta ja luo edellytyksiä hyvinvoinnille.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE