Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Krista Kiuru kommentoi Ylellä, kuinka Huoltovarmuuskeskus onnistui kohutussa kaupassa: “Peiliin katsomisen paikka”

Suomen Kuvalehti kertoi eilen, että valtion epäonnistuneen hengityssuojainkaupan taustalta paljastuu outo vyyhti, jossa kauneusyrittäjä Tiina Jylhä riitelee pikavippiyhtiöitä pyörittäneen Onni Sarmasteen kanssa.

Rane Aunimo

Demokraatti

Huoltovarmuuskeskus (HVK) on tehnyt kauppoja ulkomailta hankittavista suojavarusteista useamman kymmenen miljoonan euron edestä. Keskuksen toimitusjohtaja Tomi Lounema kertoi asiasta HVK:n tiedotustilaisuudessa myöhään torstaina. Hän ei kertonut, minkä tahojen kanssa kauppaa on käyty.

Lounema vahvisti, että keskus on tehnyt erillisen sopimuksen Onni Sarmasteen sekä Tiina Jylhän kanssa. Molemmat kaupat ovat viiden miljoonan euron luokkaa. Rahat Sarmasteelle on maksettu kokonaan. Jylhän kanssa tehty sopimus on maksettu puoliksi, ja se on jäädytetty.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) kommentoi asiaa torstaina Ylen A-talkissa.

– Mitä todella tapahtui ja minkälainen tämä tapahtumavyyhti oli, se on selvitettävä perin juurin. On sanottava, että se osoittaa, että riskien hallinta ja osaaminen eivät olleet kunnossa.

Kiuru sanoi, että “eiköhän tuo nyt ihan selkeästi sen osoita” kysymykseen, pettikö riskien hallinta nimenomaan Huoltovarmuuskeskukselta.

Työministeri Tuula Haatainen (sd.) on pyytänyt epäselvyyksistä selvityksen huoltovarmuuskeskuksen hallitukselta. Louneman mukaan keskuksen hallitus vastaa ministerille tiistaina pidettävän hallituksen kokouksen yhteydessä. Se on myös päättänyt tilata ulkopuolisen tarkastuksen tehdyistä kauppatoimista.

Lisää aiheesta

Lounema myönsi tänään illalla tiedotustilaisuudessa, että HVK ei ole tarkastanut yhteistyökumppanien taustoja riittävän huolellisesti. Suojainten kysyntä on koronaviruspandemian vuoksi suuri, ja HVK on tehnyt kauppoja tahojen kanssa, jotka se normaalisti rajaisi hankintaprosessin ulkopuolelle.

Louneman mukaan on olemassa riski, että jatkossakin Suomeen voi tulla suojaineriä, jotka eivät ole vaatimusten mukaisia.

– Suojainten laatu on mahdollista testata vasta sitten kun ne ovat saapuneet Suomeen, toimitusjohtaja kertoi.

Kiuru kommentoi Ylellä sitä, kuinka jatkossa voidaan käyttää luotettavia toimijoita.

– Lähtökohta on se, että pitäisi hakea sosiaali- ja terveydenhuollon nykyisten toimijoiden sisältä, heillä on paljon kontakteja. Lisäksi on paljon luotettavia toimijoita myös markkinoilla ja niiden löytäminen on olennaista ja siihen tarvitaan osaamista.

Kiurun mukaan HVK:lla on nyt peiliin katsomisen paikka siinä, miten prosessit pannaan liikkeelle ja kuntoon. Kiuru sanoo, että tärkeää on, ettei Suomi ole vain Kiinan tai Aasian tuonnin varassa.

– Kyllä meidän täytyy oppia juoksemaan nopeasti siihen suuntaan, että saadaan kotimainen rinki kokoon.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE