Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Krista Kiuru valiokuntaneuvoksen valinnasta: “Suhtaudun suurella ihmetyksellä ja myötähäpeällä”

Jukka-Pekka Flander / SDP

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan (StV) puheenjohtaja Krista Kiuru (sd.) ihmettelee eduskunnan pääsihteerin Antti Pelttarin päätöstä esittää valiokuntaneuvokseksi eri henkilöä kuin sosiaali- ja terveysvaliokunta olisi halunnut. Pelttari esittelee asian parhaillaan koolla olevalle eduskunnan kansliatoimikunnalle.

Simo Alastalo ja Johannes Ijäs

– Suhtaudun suurella ihmetyksellä ja myötähäpeällä. Tämä kertoo eduskunnasta paljon, mihin 2020-luvun politiikassa on tultu, Kiuru sanoo.

Sosiaali- ja terveysvaliokunta päätyi kesäkuussa tiukan äänestyksen jälkeen kannattamaan tehtävään Ismo Tuomista. Pääsihteeri Pelttari esittää kuitenkin tehtävään valiokunnan kannan vastaisesti Pirjo Kainulaista.

Kiurun mukaan valiokuntaneuvoksen rekrytointiprosessi suunniteltiin ja toteutettiin sosiaali- ja terveysvaliokunnassa huolellisesti.

– Kaikissa vaiheissa oli tarkoituksena tukeutua hyvään virkavalmisteluun. Olemme tehneet kovasti töitä, että rekrytointiprosessin aikana sitoudutaan noudattamaan yhdenvertaisuuslakia työelämässä ja lakia eduskunnan virkamiehistä prikulleen.

Kiuru kutsuu kansliatoimikunnan käsittelyä demokratian stressitestiksi.

– Eduskuntaryhmät ovat saaneet ottaa kantaa siihen, kenet palkataan eläköityneen valiokuntaneuvoksen tilalle uudeksi valiokuntaneuvokseksi. Kun asiasta ei ollut yksimielisyyttä, päätös tehtiin äänestämällä.

– Pääsihteeri on nyt tehnyt oman ehdotuksensa, joka ei ole valiokunnan kannan mukainen ja asia ratkaistaan sellaisessa konklaavissa, jonka päätöksenteon pöydästä puuttuu monien eduskuntaryhmien edustus. Kansliatoimikunnan enemmistön muodostaa perussuomalaisten puhemies ja ryhmän jäsen ja kokoomuksen varapuhemies ja ryhmän jäsen. Nämä neljä henkilöä voivat päättää enemmistönä tästä nimityksestä juuri niin kuin haluavat.

Kiurun mukaan pääsihteeri Pelttari ei kertonut omasta, valiokunnan kannasta poikkeavasta esityksestään hänelle etukäteen.

– Tieto pääsihteerin ratkaisusta ei tullut ihan puskista. Asia puhututti kesäkuussa, kun valiokunta oli esityksensä tehnyt. Kokoomus kritisoi valintaa kovin sanankääntein.

Kiuru pitää myös kohtuuttomana, että kesäkuussa tehtyä esitystä muutetaan syyskuussa.

– Tämän henkilön työhöntulotarkistuskin on jo tehty eduskunnan toimesta ja hänen piti aloittaa työt mahdollisimman pian.

ANTTI Pelttari kommentoi lyhyesti toimintaansa Demokraatille ennen kansliatoimikunnan kokousta.

– Esittelijänä toimin virkavastuulla. Noudatan virkavelvollisuuksiani. Teen esityksen kansaliatoimikunnalle virkanimityksestä ja kansliatoimikunta päättää joko sen esityksen mukaisesti tai muulla tavalla.

Kansliatoimikunnan varajäsen Fatim Diarra (vihr.) pitää Pelttarin esitystä kummallisena.

– Tämä on oman ymmärrykseni mukaan ennenkuulumatonta, että pääsihteeri päättää tällä tavalla sekaantua. Kysymys on siitä, että valiokuntaneuvokset ovat valiokuntien neuvoksia ja sen takia valiokunta tekee haastatteluprosessin ja valiokunta myös valitsee itselleen neuvokset. Tämä tuntuu erityisen poikkeukselliselta ja aika surulliselta, että valiokunta halutaan näin ohittaa, Diarra sanoo.

StV päätyi esittämään neuvoksen tehtävään Tuomista yhden äänen enemmistöllä. Hallituspuoluetta edustava Päivi Räsänen (kd.) äänesti opposition edustajien kanssa Tuomisen valinnan puolesta.

EDUSKUNNAN puhemies Jussi Halla-aho (ps.) pitää STT:llä opposition pääsihteeri Pelttaria kohtaan esittämää arvostelua perusteettomana.

-  Ei pääsihteerin tule perustaa esitystään siihen, mitä valiokunta sanoo, vaan esimerkiksi soveltuvuusarviointeihin ja omaan arvioonsa tarjolla olevien ehdokkaiden soveltuvuudesta ja pätevyydestä tähän tehtävään, Halla-aho kommentoi.

Halla-aho ei tiedä, onko vastaavalla tavalla toimittu aikaisemmin eduskunnan historiassa.

-  Prosessuaalisesti tässä ei ole mitään kummallista.

Halla-aho korostaa, että päätösvalta asiassa on kansliatoimikunnalla, ei valiokunnalla itsellään.

Kansliatoimikuntaan kuuluvat eduskunnan puhemiehet sekä neljä tehtävään valittua kansanedustajaa ja heidän varajäsenensä.

Halla-ahon mielestä asiassa ei ole rikottu millään tavalla eduskunnan toimintakulttuuria.

-  Sitä vartenhan meillä on kansliatoimikunta, että se tekee nämä nimityspäätökset, Halla-aho sanoo STT:lle.

Halla-ahon mukaan jos valiokuntaneuvosten nimittämistä pidettäisiin valiokuntien tehtävänä, kansliatoimikunnasta tulisi “pelkkä kumileimasin”.

Uutista täydennetty klo 14.10.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE