Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

”Kuinka te pääministeri Orpo kehtaatte soittaa tällaista orkesteria?” – eduskunnassa kiivas keskustelu omalääkäreistä

LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA
Pääministeri Petteri Orpo ja valtiovarainministeri Riikka Purra keskustelevat taustalla kun sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso (oikealla) puhuu eduskunnan täysistunnossa tänään. Istunnossa käsiteltiin välikysymystä "sosiaali- ja terveyspalveluiden pelastamisesta".

Kuten oli ennakoitavissa, omalääkärimalli puhutti eduskunnan välikysymyskeskustelussa tänään. Sote-aiheisen välikysymyksen olivat tehneet keskusta ja Liike nyt, haluamatta muita oppositiopuolueita tällä kertaa mukaan.

Johannes Ijäs

Demokraatti

Hallituksen sote-asioista vastaavat ministerit kertoivat eilisessä, sopivasti välikysymyksen alle järjestetyssä tiedotustilaisuudessaan keinoista omalääkärimallin edistämiseksi hyvinvointialueilla.

Välikysymyskeskustelussa oppositio kertoi kannattavansa omalääkärimallia ja muun muassa SDP:n kansanedustaja, entinen perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindén kiitteli hallitusta siitä, että jo viime kaudella hänen toimestaan selvitettyä omalääkärijärjestelmää nyt jatkokehitetään. Hän sanoi olevansa tyytyväinen, että työ jatkuu.

Oppositiosta esitettiin kuitenkin epäilyjä sitä kohtaan, millaista omalääkärimallia hallitus on toteuttamassa. Hallituksen hoitotakuun höllentämisen katsottiin vaikeuttavan raskaasti mahdollisuuksia onnistua mallin toteuttamisessa.

Hallituspuolueiden strategia välikysymyskeskustelussa oli taas lukea oppositiota niin, että se vastustaisi koko omalääkärimallia.

SDP:N kansanedustaja Ilmari Nurminen sanoi salidebatissa, että sosialidemokraatit eivät voi hyväksyä hoitoonpääsyn pidentämistä kolmeen kuukauteen.

– Yksinkertaisesti te leikkaatte 130 miljoonaa hyvinvointialueilta ja pidennätte hoitoon pääsyn kolmeen kuukauteen, Nurminen totesi.

Lisää aiheesta

Hän painotti, että omalääkärimalli on hyvä asia. Hän kuitenkin väitti mallia hallitukselle kehittämässä olevan Oulun yliopiston yleislääketieteen professorin Juha Auvisen antaneen lokakuussa lausunnon, jonka mukaan mallin toteuttaminen olisi mahdotonta, jos perusterveydenhuollosta leikataan niin paljon.

Nurminen penäsikin hallitukselta vastausta, minä päivänä kansalaiset saavat oman lääkärin.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela sanoi hänkin kannattavansa omalääkärimallia, muttei vaikuttanut uskovan hallituksen tapaan toteuttaa sitä. Hän ihmetteli myös muun muassa, miten hoitotakuun pidentäminen tukee omalääkärimallia.

ENTINEN perhe- ja peruspalveluministeri, kansanedustaja Krista Kiuru (sd.) syytti hallituksen toistavan 1990-luvun alun virheet säästämällä valtavasti sotesta ja sosiaaliturvasta.

Kiuru epäili, että hallitus on keksinyt omalääkärijärjestelmän silmänkääntötempuksi.

– Eikä teillä ole euroakaan siihen julkiselle puolelle rahaa. Kuinka te pääministeri (Petteri) Orpo (kok.) kehtaatte soittaa tällaista orkesteria?

Kansanedustaja Kim Berg (sd.) totesi, että omalääkärimalli on hallitukselta otsikkotasolla kannatettava esitys.

Hän kuitenkin epäili, että hallitus saattaa olla rakentamassa mallia, joka kerryttää rahaa yksityisille terveysjäteille suomalaisten hoitoonpääsyn kustannuksella.

SDP:N kansanedustaja Ville Merinen aloitti oman puheenvuoronsa toteamalla, että tänään tuli mielenkiintoinen tutkimus julki. Sen mukaan 29 prosenttia suomalaisista luottaa pääministeri Petteri Orpon hallitukseen, siis vain alle kolmasosa suomalaisista.

– Minä luulen, että yksi iso syy on tämä asia, mistä tänään puhutaan. Se menee niin, että tavalliselle ihmiselle lääkäriin pääseminen on tärkeä asia. Ja te päätätte nyt tehdä hoitotakuun pidennystä, Merinen kritisoi hallituksen hanketta pidentää hoitotakuuta kolmeen kuukauteen parista viikosta.

– Jotenkin minusta tuntuu, että teillä ei ole enää kosketusta tavalliseen kansaan, koska te puhutte täällä monen lain kohdalla, että tämä jotenkin parantaa ja tehostaa, mutta kun todellisuus on se, että sinä soitat terveyskeskukseen hyvinvointialueelle, sinä pääset kolmen kuukauden päästä lääkärille. Se ei ole hyvä asia.

KOKOOMUKSEN kansanedustaja Mia Laiho tuntui uskovan, että omalääkärimallin myötä hoitotakuu vähän menettää merkitystään, koska hoitoa saisi nopeasti tarpeen mukaan.

Hänen mukaansa hallitus ei aio valita yhtä ainoaa mallia omalääkärimallin toteuttamiseen. Hyvinvointialueet saavat kehittää omia mallejaan.

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Aino-Kaisa Pekonen epäili tämän jälkeen, ettei hallituksella oikeastaan olisikaan mitään omalääkärimallia.

Hän näki, ettei hallituksella olisi esittää euroakaan rahaa omalääkärijärjestelmään. Pekonen heittäytyi sarkastiseksi:

– Ja nythän tässä varsinainen pommi saatiin, kun edustaja Laiho kertoi meille, että tämän omalääkärijärjestelmän myötä hoitotakuulla ei oikeastaan olekaan enää mitään merkitystä, vaan kaikki voivat päästä sinne omalääkärille silloin, kun sinne haluavat. Tämä on aivan mahtava uutinen ja aivan loistava. Kysyn teiltä, kuinka paljon te aiotte laittaa euroja tähän omalääkärimalliin, joka kuulostaa aivan taivaalliselta, vasemmistoliiton ryhmäpuheenjohtaja sanaili.

– Olen kyllä yllättynyt siitä, että oppositio suhtautuu omalääkärimallin edistämiseen näin negatiivisesti, kokoomuksen Ben Zyskowicz sanoi.

SDP:n Paula Werning luonnehti ”hoitotakuun romuttamista” hallituksen vastuuttomimmaksi päätökseksi sote-politiikassa.

PÄÄMINISTERI Petteri Orpo kuittasi hallituksen noudattavan edellisen hallituksen sote-rahoituslakia ja syytti opposition suhtautuvan todella negatiivisesti ja kriittisesti omalääkärimalliin.

– Nyt se kuulostaa aivan kauhealta, Orpo vinoili oppositiolle.

Kovin positiivista ei ollut Orponkaan puhe:

– Edellinen hallitus tekin hallintomallin, joka ei korjannut yhtään palvelua, pääministeri heitti.

Orpo kehui hallituksen lisäävän 2,2 miljardia euroa rahoitusta hyvinvointialueille ensi vuoteen.

Pääministeri uskoo, että omalääkärimallilla pystytään säästämään valtavia määriä rahaa.

Sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso (ps.) katsoi opposition tuominneen omalääkärimallin valmiiksi.

SDP:n Krista Kiuru totesi hoitotakuun romuttamisen vähentävän suuresti lääkäreiden määrää, mikä vaikeuttaisi omalääkärimallin toteuttamista.

– Nyt on kysyttävä teiltä, että miksi te täällä tosiasioita vääristelette. Me kannatamme omalääkärijärjestelmää, Kiuru sanoi.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE