Politiikka

”Kukaan ei ole oikein kuskin pukilla” – Metallin Aalto povaa vaikeaa syksyä – yleislakkoakin väläytellään

Kari Hulkko
Kari Hulkko

Kolmen teollisuusalojen ammattiliiton yhdistyminen suureksi Teollisuusliitoksi on enää sinettiä vailla. SAK:laisten Metalliliiton, Teollisuuden ammattiliiton Teamin ja Puuliiton päättävät elimet siunannevat fuusion toukokuussa.

Yhdistyvien liittojen loppuvuosi on kiireinen, koska kukin niistä neuvottelee vielä tässä vaiheessa omat työehtosopimuksensa. Teollisuusliitto aloittaa varsinaisesti toimintansa vasta vuodenvaihteessa.

Metalliliiton puheenjohtaja Riku Aalto (kuvassa) näkee konfliktin riskin vahvistuvan koko ajan työmarkkinoilla. Työnantajien ”kovan siiven” huutoihin palkansaajat ovat jo väläytelleet yleislakkoa.

– Ääripäiden mielipiteet nostetaan tikun nokkaan. Sillä saadaan lietsottua eripuraa työmarkkinajärjestöjen välillä. Yhteiskuntarauhan puolestapuhujia ei hirveästi näytä olevan, Aalto kuvailee.

Marssijärjestystä ei ole ja pelikirjaa ei olemassa.

Hän kysyy, mikä on tien päässä ja muistuttaa, että riitelemällä ei Suomen tilannetta paranneta.

Aallosta näyttää siltä, että työmarkkinarintamalla ei ole oikein kukaan kuskin pukilla – semminkin kun vientivetoinen palkkamalli kaatui ja EK irtisanoi keskusjärjestösopimukset. Syksystä tulee vaikea, hän povaa.

– Tällaista tilannetta ei ole ennen ollut. Marssijärjestystä ei ole ja pelikirjaa ei ole olemassa oikein kellään.

Tes-neuvottelujen kysymysmerkki ovat EK:n irtisanomat keskusjärjestösopimukset. Ne pitäisi saada alta pois sovituksi ennen syksyn neuvottelukierrosta.

– Jos sopimuksia ei saada kuntoon, tes-neuvottelutkaan eivät ala, Aalto arvioi.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat