Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

Kukaan ei osannut sanoa tiedotustilaisuudessa, paljonko Suomessa on sosiaaliturvaetuuksia – ministerin mukaan moni jääkin ilman heille kuuluvaa etuutta, koska ei osaa hakea sitä

Lehtikuva
Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen ja sosiaaliturvakomitean puheenjohtajaksi kutsuttu tutkimusprofessori Pasi Moisio kertoivat sosiaaliturvauudistuksen käynnistämisestä tiedotustilaisuudessa Helsingissä.

Suuren sosiaaliturvauudistuksen valmistelu alkaa. Jättihanketta esitteli tänään tiedotustilaisuudessa vastaava ministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas.).

Rane Aunimo

Demokraatti

Sosiaaliturvauudistuksen valmistelua varten perustetaan parlamentaarinen komitea, joka työskentelee kahden vaalikauden ajan. Komiteatyön on tarkoitus päästä vauhtiin jo maaliskuussa. Komitean toimikausi kestää kevääseen 2027 saakka, mutta ministerin mukaan uudistuksia toteutetaan vaiheittain jo tämän vaalikauden aikana.

Komitean puheenjohtajaksi on kutsuttu Pasi Moisio. Moisio on sosiaalipolitiikan tutkimusprofessori ja ohjelmajohtaja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksessa.

Sosiaaliturvan kokonaisuudistus on yksi tämän vuosikymmenen suuria uudistushankkeita. Työn laajuudesta saa osuvan kuvan, kun Pekonen vastasi perjantaina tiedotustilaisuudessa median kysymykseen siitä, paljonko Suomessa on lukumääräisesti erilaisia sosiaaliturvaetuuksia ja kuinka paljon niitä on tarkoitus karsia.

– En tiedä osaako Pasi sanoa suorilta, että kuinka paljon erilaisia sosiaaliturvia on olemassa. En tiedä lukumäärää, en tiedä sitten onko virkamiehillä… ei, pyöritellään päätä. Erittäin vaikea kysymys, mikä kertoo, että meidän sosiaaliturvajärjestelmä on erittäin monimutkainen ja pirstaleinen. Vaikea vastata tässä vaiheessa, miten  näitä lähdetään rakentamaan, yhdistetäänkö, uudistetaanko, millaisia kokoonpanoja tulee. Tämä on nimenomaan tämän komitean tehtävä. Varmasti kun yhteistä tilannekuvaa aletaan parlamentaarisessa komiteassa luomaan, niin samaan aikaan käydään läpi nykyistä järjestelmää, kuinka paljon erilaisia etuuksia on ja miten ne ovat mahdollisesti yhteensovitettavissa.

Pekosen mukaan tavoitteena on yksinkertaistaa ja yhdenmukaistaa järjestelmää siten, että järjestelmä ei olisi niin monimutkainen.

– Olen tosi huolissani siitä, että ihmiset kokevat järjestelmän erittäin monimutkaisena ja vaikeana eikä meidän tavoite yhteiskuntana ole tietenkään lannistaa ihmisiä sosiaaliturvan edessä vaan enemmänkin voimaannuttaa ja tehdä elämä helpommaksi.

Pekonen sanoo tietävänsä, että monet jäävät jopa kokonaan ilman heille kuuluvaa etuutta, koska eivät osaa hakea sitä.

– Nyt haluamme, että ihmiset kokevat, että tämä yhteiskunta kantaa myös sosiaaliturvan puolesta.

Myös Moisio huomautti, että etuuksien tarkkaa lukua on mahdoton sanoa.

– Tarkkaa lukua ei voi antaa, koska itsenäinen etuus jostain muusta osasta on tulkinnanvarainen. Ennen kaikkea meillä on paljon katkoskohtia sosiaaliturvassa, jota voidaan parantaa. Täytyy myös muistaa, että sosiaaliturvajärjestelmän monimutkaisuutta ei ole sinne ilkeyttään keksitty vaan se on osittain seurausta siitä, että on haluttu tehdä mahdollisimman kattava sosiaaliturvajärjestelmä, joka ottaa huomioon mahdollisimman erilaisia elämäntilanteita. Tämän kääntöpuolena on monimutkaisuus. Kun tätä lähdetään yksinkertaistamaan, pitää muistaa, että taustalla ovat arvovalinnat.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Lisää aiheesta

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Rane Aunimo

Päätoimittajalta
25.6.2020
Tapaus Mäenpää: Puheet on nyt pidetty, on aika painaa nappia – historia kyllä muistaa, kuinka kansanedustajat perjantaina äänestävät
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE