Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Kotimaa

Kulmunin ex-erityisavustaja tänään oikeudessa – viestintävalmennuskohu johti eroon 2020

LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

Helsingin käräjäoikeudessa käsitellään tänään entisen valtiovarainministerin Katri Kulmunin (kesk.) (kuvassa) viestintävalmennuksiin liittyviä syytteitä.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Petoksesta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta syytetään Kulmunin entistä erityisavustajaa Kari Jääskeläistä.

Syyttäjän mukaan Jääskeläinen sai erehdyttämällä tai erehdystä hyväksikäyttämällä valtiovarainministeriön maksamaan viestintävalmennuksesta perusteettomasti noin 13  700 euroa. Samalla menettelyllä hän syyttäjän mukaan virkamiehenä rikkoi virkavelvollisuutensa.

Jääskeläinen on kiistänyt syyllistyneensä rikoksiin. Kulmunia ei ole epäilty rikoksesta.

Suomen Kuvalehden jutusta alkanut viestintäkoulutuskohu johti Kulmunin eroon valtiovarainministerin paikalta kesällä 2020. Samana syksynä hän tavoitteli vielä jatkokautta keskustan puheenjohtajana, mutta puolueväki valitsi johtoon Annika Saarikon.

Suomen Kuvalehden mukaan Kulmunille oli annettu viestintäkoulutusta valtion rahoilla miltei 50  000 eurolla. Valtiovarainministeriön (VM) tiedoista selvisi myöhemmin, että laskujen mukaan summa oli itse asiassa suurempi, noin 56  000 euroa.

VIESTINTÄVALMENNUSTA ja -konsultointia oli hankittu viestintätoimisto Tekiriltä vuosina 2019 ja 2020. Valmennuksen maksoivat VM sekä työ- ja elinkeinoministeriö. Valtiovarainministerin paikalta erottuaan Kulmuni kertoi maksaneensa viestintäkoulutusten hinnan ministeriöiden tileille.

Kulmunin viestintävalmennuksista tehtiin myös useita kanteluita oikeuskanslerille. Kanteluissa katsottiin viestintävalmennuksen ainakin osaksi liittyneen pikemmin puolueen puheenjohtajan kuin ministerin tehtävien hoitamiseen.

Kesäkuussa 2021 oikeuskanslerille toimittamassaan vastauksessa Kulmuni sanoi, ettei hän laatinut, hyväksynyt tai allekirjoittanut ministeriöiden ja Tekirin välisiä sopimuksia.

-  En ole ollut päättämässä Tekirille tehdyistä tilauksista enkä ole ollut tietoinen, että Tekiriltä olisi hankittu jotain muuta kuin ministerin tehtäviin liittyviä palveluita, Kulmuni kirjoitti.

Oikeuskansleri Tuomas Pöysti ei ole vielä antanut ratkaisua kanteluista.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE