Palkittu politiikan aikakauslehti.
Katso hinnat!

Politiikka

3.6.2021 11:44 ・ Päivitetty: 3.6.2021 11:44

Kulttuuriala osoitti mieltään eduskuntatalon edessä – ministeri Kurvinen: ”Ymmärrän hyvin”

LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Mustiin pukeutuneet mielenosoittajat seisovat kuin patsaat suorissa riveissä turvaetäisyyden päässä toisistaan. Moni on ristinyt kätensä vartalon eteen. Tunnelma on kuin hautajaisissa.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Kulttuuri- ja tapahtuma-alan ammattilaiset ovat tuoneet vakavaa viestiään Suomen ylimmille päättäjille Eduskuntatalolle. Musta ihmismeri jatkuu talon edestä tien toiselle puolelle Kansalaistorille.

Kulttuuri- ja tapahtuma-alalla ollaan tyytymättömiä yhteiskunnan tukeen tilanteessa, jossa korona ja sen aiheuttamat rajoitukset ovat heikentäneet alan toimintaedellytyksiä.

Ala vaatii, että tapahtumien järjestäminen turvallisuusohjeistuksilla avataan välittömästi sekä freelancereille suunnatut koronatuet laitetaan maksuun välittömästi ja freelancereiden turvaverkkoa parannetaan.

Tapahtuma-ala tarvitsee myös pitkän rajoituskauden jälkeen starttituen liiketoimintojen uudelleen käynnistämiseen. Lisäksi vaatimuksena on, että kulttuuriin investoidaan vähintään yksi prosentti valtion budjetissa.

”Ensimmäiset päätökset korona-apurahoista huomenna”

Mielenilmauksessa eduskunnalle luovutettiin alkuiltapäivästä luovien alojen vaatimukset tiivistävä julkilausuma, jonka on allekirjoittanut 171 alan yhteisöä ja toimijaa. Julkilausuman vastaanottivat tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen (kesk.) ja puolueiden eduskuntaryhmien edustajat.

–  Ymmärrän hyvin sen viestin, mikä tässä mielenilmauksessa on kerrottu. Koronapandemian vaikutukset ovat ehkä kohdistuneet kaikista eniten tapahtuma- ja kulttuurialalle. Ymmärrän hyvin sen ahdistuksen, näköalattomuuden ja vihankin, mikä tapahtuu, kun oman työn ja ammatin harjoittaminen estetään yli vuodeksi, vastasi tuore ministeri mielenosoittajille.

Hän myös lupasi, että pyrkii vaikuttamaan tilanteen korjaamiseen. Hän viittasi muun muassa tapahtumatakuuseen, joka tuli voimaan kuun alussa.

–  Olen itsekin ihan uutena ministerinä tämän viikon aikana työskennellyt tämän asian piirissä, jotta tapahtumatakuu saataisiin toimimaan mahdollisimman hyvin.

Hän kertoi myös, että Taiteen edistämiskeskus (Taike) olisi tekemässä ensimmäiset päätökset korona-apurahoista huomenna. Apurahat ovat osa isompaa kulttuurin ja taiteen tukipakettia.

Hän sanoi tietävänsä hyvin, että kulttuuri- ja tapahtuma-alalle viime ja tänä vuonna suunnatut tuet eivät kata lähellekään sitä vahinkoa ja tappioita ja toimeentulon menetyksiä, mitä aloille on tapahtunut.

–  Siksi olen asettanut katseeni kulttuurin tulevaisuus- ja jälleenrakennustyöhön. Tavoitteena pitää olla, kun me olemme tavallaan menneet tuhkaan ja raunioihin, niin rakennetaan tästä yhdessä entistä ehompi suomalainen kulttuuri- ja taidesektori ja haetaan sille tunnettavuutta ja ystäviä ja asiakkaita myös ulkomailta entistä voimakkaammin.

Poliisin arvion mukaan paikalla oli 1 500 mielenosoittajaa ja mielenosoitukset ovat sujuneet rauhallisesti.

Takana teatteri-, musiikki- ja kuvataidealan edustajia sekä kirjailijoita

Lausuman luovuttivat näyttelijä Seela Sella, koreografi Sonya Lindfors, muusikko Karri Paleface Miettinen, kirjailija Laura Lindstedt, elokuvaohjaaja Selma Vilhunen, muusikko Mikko Kosonen, kuvataiteilija Emma Helle ja toiminnanjohtaja Laura Serkosalo. Englanniksi julkilausuman luki näyttelijä ja laulaja Reeta Vestman ja ruotsiksi teatteriohjaaja Erik Söderblom.

Mielenilmauksen jälkeen elokuvateatteri Cinema Orionissa järjestetään striimattava paneelikeskustelu julkilausuman teemoista. Keskustelemassa ovat kansanedustajat Outi Alanko-Kahiluoto (vihr.) ja Paula Risikko (kok.) sekä kulttuurialaa edustavat muusikko-näyttelijä Olavi Uusivirta ja Taiteen edistämiskeskuksen johtaja Paula Tuovinen.

Paneelikeskustelua voi seurata Mitta on täysi! -Youtube-striimissä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU