Ulkomaat

Kun Akihito luopuu vallasta 2019, kyseessä on ensimmäinen kerta yli 200 vuoteen, kun Japanin keisari tekee niin

Lehtikuva
Lehtikuva
Lehtikuva

Japanin keisari Akihito luopuu vallasta huhtikuun lopussa vuonna 2019, kertoo Japanin pääministeri Shinzo Abe. Abe kertoi asiasta toimittajille keskusteltuaan asiasta keisarillisen neuvoston kanssa. Akihiton kerrotaan jättävän tehtävänsä terveydellisistä syistä.

Kyseessä on ensimmäinen kerta yli 200 vuoteen, kun Japanin keisari luopuu vallasta.

Akihiton vanhimman pojan, kruununprinssi Naruhiton, 57, odotetaan nousevan valtaan pian sen jälkeen, kun hänen isänsä on määrä luopua vallasta.

Keisarin asemassa tapahtui sodan jälkeen mullistus, kun tehtävä muutettiin symboliseksi. Akihito on omalta osaltaan muovannut tehtävää nykyaikaan sopivaksi. Hän on myös pyrkinyt lieventämään niitä katkeruuksia, joita Japanin valloituspolitiikka toisen maailmansodan aikana aiheutti.

Akihito on tuonut keisariperhettä lähemmäs nykyaikaa muutoinkin, sillä hän avioitui aikanaan ensimmäisenä kruununperillisenä aatelittoman naisen kanssa.

Japanin lain mukaan vallan voi periä vain mies, mutta maassa on käyty myös keskustelua mahdollisuudesta, jossa nainenkin voisi olla hallitsija.

Akihito ilmaisi jo viime vuonna halunsa luopua vallasta terveysongelmien ja ikänsä takia. Tieto kunnioitetun ja arvostetun keisarin väistymisaikeista yllätti ja järkyttikin japanilaisia.

Kruunusta luopumisen tiellä on ollut esteitä, sillä Japanissa ei ole ollut olemassa lakia, joka mahdollistaisi vallasta luopumisen. Parlamentti kuitenkin hyväksyi kesällä lain, joka mahdollistaa Akihiton luopumisen vallasta. Lakimuutos koskee vain 83-vuotiasta Akihitoa.

Japanin keisarihuonetta pidetään maailman vanhimpana perinnöllisenä monarkiana. Legendan mukaan ketju on jatkunut katkeamattomana noin 2 600 vuotta.

Keisarilla ei ole lainkaan poliittista valtaa. Akihito valotti kuitenkin näkemyksiään historiasta Japanin antautumisen 70-vuotismuistojuhlissa. Tuolloin hän ilmaisi syvän katumuksensa Japanin toimista toisessa maailmansodassa.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat