Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Kunta-alaa sovitteleva Elina Pylkkänen ei niele vientiliittojen kritiikkiä konsultointitarpeesta – ”Neuvottelut käydään neuvotteluosapuolten kesken”

LEHTIKUVA / MIKKO STIG
Sovittelulautakunnan puheenjohtaja, alivaltiosihteeri Elina Pylkkänen.

Kunta-alan pahassa konkelossa olevaa työriitaa ratkovan sovittelulautakunnan puheenjohtaja, alivaltiosihteeri Elina Pylkkänen tapasi eilen neuvotteluosapuolia.

Johannes Ijäs

Demokraatti

Pylkkänen kertoo halunneensa kuulla, missä ne menevät keskinäisissä neuvotteluissaan.

Hoitajaliitot Tehyn ja Superin sisäänsä sulkeva Sote ry on tällä erää poissa neuvottelukuviosta, mutta KT, Julkisalan koulutettujen JUKO ja Julkisen alan unioni JAU ovat jatkaneet erillisneuvottelujaan.

Viime viikolla yritys erillissopimukseksi kaatui.

Vaikka tilanne on vaikea, Elina Pylkkänen uskoo sopimuksen syntyvän.

– Nyt mennään siinä tilanteessa, että vielä viimeisiä viilauksia siellä hiotaan. En vielä kuitenkaan sanoisi, että tilanne on toivoton, Pylkkänen kommentoi tiistaina aamupäivällä Demokraatille.

Mihin tällainen toiveikkuus voi perustua?

– Siihen, että neuvottelut ovat käynnissä yhä. Kyllä täytyy toivoa ja pitääkin uskoa. Tämä ehdotushan oli kaikilta osin tasapainoinen. Minun mielestäni olisi tässä vaiheessa epäviisasta hylätä se.

Hän muistuttaa, että neuvottelua käydään alkuperäisen sovintoehdotuksen pohjalta.

Lautakunta esitti kunta-alalle viiden vuoden palkkaohjelmaa, joka nostaisi alan palkkoja noin 5,1 prosenttia yleisen palkankorotuslinjan päälle. KT, JUKO ja JAU olisivat alkujaan olleet valmiita hyväksymään sopimuksen, Sote ry ei.

– Me emme ole tehneet uutta sovintoehdotusta, koska se on hyväksytty. Eli nyt on vain kysymys siitä, että sopimuksen hyväksyneiden tulisi saattaa neuvottelunsa maaliin saakka eli allekirjoitukset työehtosopimuksiin ja sopimus kiinni, Pylkkänen sanoo.

Sopimuksen tekeminen ilman Sote ry:tä näyttää kuitenkin muille osapuolille äärimmäisen hankalalta.

– Minun on tässä vaiheessa on turha arvioida sitä, koska he tietävät sen paremmin. Me olimme tietysti kiinnostuneita kuulemaan siitä, ovatko neuvottelut vielä käynnissä.

Mitä tapahtuu sen jälkeen jos ja kun he eivät tätä erillissopimusta saa hyväksyttyä?

– Jos työriita työtaistelutoimineen jatkuu, on tilannetta katsottava uudelleen. Helmikuun lopussa päättyneitä työehtosopimuksia sovelletaan niin sanotun jälkivaikutuksen nojalla siihen saakka, kun uusi sopimus syntyy.

“En koe, että olisi ollut painostusta”.

Jos neuvottelut keskeytyvät, Pylkkänen odottaa kantaa myös sovittelulautakunnan nimittäneeltä työministeri Tuula Haataiselta (sd.).

Elina Pylkkänen muistuttaa, ettei sovittelulautakunnan toimeksianto ole vielä rauennut.

– Tässä tavoitellaan, että sovinto syntyy.

Jos neuvottelut keskeytyvät, oletteko itse halukas jatkamaan siinä kohtaa?

– Siihen minä en nyt ota vielä kantaa, Pylkkänen vastaa.

Teollisuusliiton 1. Varapuheenjohtaja Turja Lehtonen kritisoi eilen Teollisuusliiton valtuuston kevätkokouksessa Pylkkäsen johtamaa sovittelulautakuntaa siitä, ettei lautakunta missään vaiheessa konsultoinut vientiliittoja ennen sovintoehdotuksen tekemistä.

– Näin olisi pitänyt tehdä, koska julkisen rahan käyttö kytkettiin niin voimakkaasti vientiliittojen tekemiin ratkaisuihin, Lehtonen sanoi.

Pylkkänen ei näe, että lautakunnan olisi pitänyt konsultointeja tehdä.

– Ei tämä ole ensimmäinen kerta, kun tehdään yleiseen linjaan sidottuja palkkaratkaisuja. Tällainen tehtiin kunta-alalla 2003-2007 keskitetyn ratkaisun yhteydessä. Silloin mentiin yleisen linjan mukaan ja kunta-alalle annettiin vastaava palkkaohjelma.

Toki työmarkkinoilla on moni palikka mennyt uuteen paikkaan 2000-luvun alusta.

Pylkkänen sanoo myös, että kyse on ratkaisusta nimenomaan osapuolten välillä.

– Sopimusosapuolet neuvottelevat. He tekevät omalta kannaltaan näitä ratkaisuja ja sitoutuvat tähän sopimukseen.

Ilta-Sanomien tietojen mukaan Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT on tuohtunut siitä, että Etelärannan yksityisen sektorin liitot ovat painostaneet KT:n valtuuskunnan jäseniä kaatamaan sovittelulautakunnan esittämän palkkamallin. Julkista sektoria ei pitäisi päästää määräämään palkkalinjaa.

Pylkkänen ei tällaisesta painostuksesta tiedä ainakaan sovittelulautakunnan työn osalta.

– Meillä on ollut koko ajan hyvä työrauha ja olemme saaneet olla rauhassa. En koe, että olisi ollut painostusta.

Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto on esittänyt Suomen Kuvalehdessä, että valtio osallistuisi vielä ennen lomia kolmikantaisesti keskusteluun työmarkkinatilanteesta.

– En minä koe, että valtion tarvitsisi tähän niin kuin ei mihinkään muuhunkaan työmarkkinariitaan puuttua, Elina Pylkkänen sanoo.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE