Kotimaa

Kuopion piispa pahoittelee yhdyntäkaavake-kommenttiaan: ”Huono, harkitsematon, tarpeeton ja liian altis väärinymmärryksille”

Kuopion piispa Jari Jolkkonen pahoittelee aiemmin maanantaina kirjoittamaansa Twitter-päivitystä. Jolkkonen kommentoi Helsingin Sanomissa julkaistua mielipidekirjoitusta.

Eduskunnassa on parhaillaan käsiteltävänä lakialoite, jonka mukaan sukupuoliyhdyntään on saatava kumppanin lupa. Asiasta on herännyt laajaa keskustelua.

Espoolainen lääkäri sanoi kirjoituksessaan, että ratkaisu on yksinkertainen.

”Laadittakoon kaavake, jossa tapahtumaan myönnetään suostumus. Lupa voisi olla kertaluontoinen, useita yhdyntöjä salliva tai määräaikainen. Kaavakkeen tulee tietysti mahdollistaa myös luvan peruminen mielen muuttuessa”, lääkäri kirjoittaa.

Jolkkonen letkautti Twitter-tilillään, että tällainen kaavake on jo käytössä.

”Niitä saa maistraateista ja seurakunnista. Yleensä kaavake allekirjoitetaan kirkon sakaristossa. Pitää olla myös kaksi todistajaa. Tarkkaa otsikkoa en muista. Allekirjoituksen jälkeen luvataan sitoutua, rakastaa ja olla uskollisia. Suosittelen.”

Kommentti herätti närää. Hänelle muun muassa huomautettiin, että avioliitossa tehty raiskaus kriminalisoitiin vuonna 1994.

”1999 siitä tuli yleisen syytteen alainen rikos. Pelkkä avioliiton solmiminen ei tarkoita suostumusta seksiin”, yksi vastaajista kirjoitti.

Jolkkonen poistikin alkuperäisen twiittinsä iltapäivällä. Sekin noteerattiin.

”Tämä Twitter ei toimi niin, että kun tajuaa tviitanneensa typerästi, asiattomasti ja epäonnistuneesti, mokatviitti poistetaan. Ei. Täällä täytyy vastata omista mokista. Pitää korjata, pitää selittää, pitää tarvittaessa pyytää anteeksi”, espoolaisen Leppävaaran seurakunnan pastori, kirkollisena some-vaikuttajana tunnettu Aija Pöyri opasti Jolkkosta.

Piispa palasi aiheeseen myöhään iltapäivällä uudessa päivityksessä.

”Tämänpäiväinen tviittini oli huono, harkitsematon, tarpeeton ja liian altis väärinymmärryksille. Yritän ottaa opiksi. Todellinen aviorakkaus kunnioittaa aina toista, huolehtii toisesta eikä koskaan pakota mihinkään. Sitä juuri vihkimisessä luvataan.”

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat